Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - importante

Страници: [1] 2
1
Купил съм програматор от този тип:


По никакъв начин не иска да го отрази компютъра, не го приема и това си е, някъде четох, че трябвало да се ъпдейтне фърмуера за да стане.Пробвах с тези уроци:
https://cae2100.wordpress.com/2014/01/09/updating-firmware-on-usbasp-from-ebay/

http://www.nexuscyber.com/boards/topic/1/how-to-use-arduino-uno-upgrade-usbasp-firmware

http://www.rogerclark.net/updating-firmware-on-usbasp-bought-from-ebay/


но ми показва грешка
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00Не го намира. ПРограмирам го с Arduino защото нямам друг програматор, сменил съм порта според порта на който открива Arduino при мен.Свързах го към ICSP вместо към пиновете на Arduino според изводите MOSI-MOSI, SCK-SCK и т.н тогава ми излиза това:


Някой да има идея какво може да направя, да го правил вече..?

3
Здравейте! Сглобявам си електровелосипед с подръчни материали и стигнах до оборотите на двигателя.Опитвам се да направя така, че те да се увеличават или намаляват според движението на педалите (оборотите на педалите).
Двигателя е доста мощен и по данни дърпа до 20A ток, за неговото управление съм направил регулатор, който променя оборотите с потенциометър.
Въпроса ми е мога ли с Arduino да броя импулсите подавани от педалите, примерно на всеки оборот да праща импулс чрез рид контакт или друго, Arduino да брои тези импулси и да ги преобразува в променливо съпротивление в зависимост от честотата на импулсите? С две думи да свържа контролера към платката за управление на мотора, на мястото на потенциометъра. Някой има ли представа въобще как може да се напише кода за това нещо и дали въобще е възможно, мислех и варианти без процесор, но не мога да се сетя нещо подходящо..  :)


От тук съм взел схемата на регулатора на оборотите:

http://www.foar.ru/topic.php?forum=30&topic=5

4
Интересува ме мога ли да заредя bootloader-a от Arduino-то което имам (с Atmega328) на една Atmega8l.
Гледам ето този клип: http://www.youtube.com/watch?v=g90xb0nNX50


5
Ардуино (Arduino) / Проблем с Ultrasonic sensor HC-SR04
« -: Май 24, 2014, 10:22:14 am »
Здравейте!
Свързвам два сензора към ардуино платката и вкарвам ето този код:
#define trigPin1 13
#define echoPin1 12
#define led1 11
#define led2 10
#define trigPin2 9
#define echoPin2 8
#define led3 7
#define led4 6

void setup() {
  Serial.begin (9600);
  pinMode(trigPin1, OUTPUT);
  pinMode(echoPin1, INPUT);
  pinMode(led1, OUTPUT);
  pinMode(led2, OUTPUT);
  pinMode(trigPin2, OUTPUT);
  pinMode(echoPin2, INPUT);
  pinMode(led3, OUTPUT);
  pinMode(led4, OUTPUT);
  pinMode(trigPin3, OUTPUT);
  pinMode(echoPin3, INPUT);
  pinMode(led5, OUTPUT);
  pinMode(led6, OUTPUT);
}


void loop() { //L1
long duration, distance;
digitalWrite(trigPin1, LOW);
delayMicroseconds(2);
digitalWrite(trigPin1, HIGH);
delayMicroseconds(10);
digitalWrite(trigPin1, LOW);
duration = pulseIn(echoPin1, HIGH);
distance = (duration/2) / 29.1;
if (distance < 10) { //L2
digitalWrite(led1,HIGH);
digitalWrite(led2,HIGH);
} //R1
else { //L3
digitalWrite(led1,LOW);
digitalWrite(led2,LOW);

}
{
long duration, distance;
  digitalWrite(trigPin2, LOW);
  delayMicroseconds(2);
  digitalWrite(trigPin2, HIGH);
  delayMicroseconds(10);
  digitalWrite(trigPin2, LOW);
  duration = pulseIn(echoPin2, HIGH);
  distance = (duration/2) / 29.1;
  if (distance < 10) {
    digitalWrite(led3,HIGH);
  digitalWrite(led4,HIGH);
}
  else
    digitalWrite(led3,LOW);
    digitalWrite(led4,LOW);
 
  }
  delay(500);
}

Обаче ардуино, когато няма нищо пред сензорите на по-далечно разстояние подава високо ниво на пиновете. Демек на затворено пространство сензорите реагират добре, но щом ги изкарам на вън пиновете са на постоянно високо ниво, докато не сложа нещо пред сензора (на примерно 2метра), тогава вече ардуино работи по програмата, задава високо ниво при 10 см. Как да поправя този проблем?

6
Схемата по която е правен е тази:


Транзситора който съм използвал е 2Т6551 - http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=20389 , а оптрона е cny17-04 - http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/227012/VISHAY/CNY17-4.html .Важно е транзистора да може да управлява релето.Този е голям, когато искаме нещо по-дискретно предполагам може да се подбере и по-малък според нуждите. Бях купил едно такова модулче от Китай и се оказа, че транзистора не успява да включи релето (въпросното модулче беше без оптрон, само с транзистор)

Заводския вариант изглежда по този начин, реализиран с дискретни елементи -

7
Нещо не ми се получава.Свързвам го и инсталирам драйверите и ми показва че е на COM3, на ардуино програмата за конфигуриране на портовете има всички други но не и 3-ти.Промених го да е на COM12, сега се появи 3, но 12 изчезна, така няколко пъти с различни портове.Който избера на програмата когато давам него точно го няма.Някой да може да ми помогне?  :'(

8
Здравейте!Наскоро си купих Arduino Uno R3, а контролер Atmega328.Подкарах първата схемка, която е за мигане на светодиод, и сега закупих един ултразвуков сензор HC-SR04 и искам да включвам чрез него реле, когато засече обект примерно на 50 см.Някой може ли да ми помогне с кода понеже съм твърде бос да го направя сам  :-[ .Изчетох доста по различни форуми или клипове, но повечето са за измерване на разстояние или със зумер или пък мигащ с определена честота светодиод в зависимост от дистанцията между сензора и предмета.

Разбрах че на пин trigg се пуска импулс с продължителност 10 мили секунди, след което на пин Echo получавам импулс с продължителност равна на разстоянието измерено от сензора.Аз не искам да измервам разстояние или да включва различни неща в зависимост от разстоянието, само да задейства реленце на от около 50см.Разбрах и че е нужна схема да управлява релето, понеже на ардуино платката силата на тока е около 40mA.От много ровене по търсачките и къде ли не това научих.Ако може някой ако е правил нещо подобно да ми помогне, или да промениме вече някой готов код.  :)

9
По някога нуждата принуждава някой да твори, създавайки малки елементарни решения на трудности свързани с бита.
На мен ми се наложи да използвам къса отверка с дълго рамо на 90 градуса.Най-доброто което се доближава по форма е шестограмът,
който всеки има в къщи, а даже и по няколко, които вече не стават за ползване..

Изпилих на шмиргел и двата края на шестограма за да се получи плоска отверка.Материала е доста здрав и подходящ и за по-големи натоварвания.

Ето снимка на готовият продукт:

След като започнах по-късно продължих с още една лесна за изработка дълга отверка за по-дълбоки места.Ето малко снимки стъпка по стъпка за по-начинаещите:

Старо чамово парче от дограма. Иглолистната дървесина по-лесно се обработва.От него отрязваме нужната дължина за дръжка.
Ето го и него:
Оформяме го грубо с ножче и после запилваме и заглаждаме:Самата отверка направих от метална ос от редуктор, достатъчно здрава за не сериозни натоварвания:

Следва да пробием дръжката и то внимателно за да е центрирана отверката:
Не е цвете но е добре
Следва да вкарате отверката в дъжката и да я залепите.Използвам съм това лепило, защото такова имах, но далеч не е най-подходящото..Един малък трик за да не скъсате тубата когато е залепнала капачката:
Назъбил съм дръжката за по-добро захващане на лепилото.
Ето и снимки на готовата отверка:

http://prikachi.com/images/547/6978547o.jpg

http://prikachi.com/images/549/6978549U.jpg

10
Скоро открих една схема за пренос на видео и аудио сигнал с антена.Устройството работи на около 40м и е с нищожен брой елементи.Само не ми стана ясно на Т1 какви са му параметрите.
Схемата ако се реализира и работи е много добра за роботи, на които има монтирана камера, както и с не много средства да се постави такава.
Ето линк към схемата и описанието: http://www.eleccircuit.com/diy-the-wireless-video-audio-signal-sender-circuit/

11
Електроника / Един въпрос отностно L293
« -: Септември 26, 2010, 02:12:51 pm »
Здравейте приятели , нещо възникна един проблем днес ,и не мога да се сетя как беше схемата.Значи изходите за моторите на интегралата които въртят двигателите дават мн слаб ток.Като свържа там електромоторче си върти,но сложа ли редуктора и няма сила да го врътне.Имаше една схема с няколко транзистора ако не се лъжа ,които се свързват на изхода между драйвера и редуктора за да започне да върти.Мисля че това ми трябва за да го приведа в действие.Не мога да се сетя сега схемата как беше и ви моля за помощ.Благодарско ;]

12
Електроника / Няколко въпроса за TSOP
« -: Юни 26, 2010, 11:18:51 pm »
Някой може ли да предложи схема ,с която да заместя инфрачервените сензори с ултразвукови, но без използването на контролер,тъй като не мога да го програмирам.В момента съм с tsop1138 и с няколко допълнителни схемички работи стабилно и без контролер, само че засича обекти на много малко разтояние (от порядъка на 4-5 см.).Купил съм и също TSOp4838 и се чудя мога ли да го използвам като 1138,или има разлики (освен по корпуса и разположението на крачетата).Друга схема на работа на 4838?Или друг начин на действие.Понеже искам да направя на робота въртяща се глава ,чиято схема беше предоставил един колега в друга тема.Само вместо да се ориентира по светлината искам да е с инфраред,нямаше 1138, с които съм работил и затова взех тези 4838 и се чудя мога ли да ги заместя директно. :roll:

13
Всеки вкъщи има някой стар телефон ,бил той здрав или не ,но винаги има батерия.Гледам в GSM-магазините и разните представителства на мобилни оператори място за изхвърляне на старите апарати ,но аз лично предпочитам да ги използвам за нещо полезно.
Ето една батерия от стар апарат Ericsson.


Тук виждаме капацитета на батерията и напрежението което може да даде тя.


А това се крие вътре в нея..Ето ги по добре
Вижда се колко ток дърпа при зарядНапрежението след зареждане ,зареждал съм я малко,понеже я зареждах с много голям ток.


А това е товара и тока ,който дърпа електониката на бота.

14
Някой може ли да ми даде схема на зарядно устройство за NiMh батерий.Реализирано с лм317 или 7805.Ако може да е изпитана от някой.Много ви благодаря.Имам няколко такива от стари батерий от телефони и ми се ще да ги използвам за робота си..  ;) ,само да мога да ги заредя хах  :zubi:

15
Електроника / Цветомузика на 220V ..Как?
« -: Април 16, 2010, 11:24:35 pm »
Здравейте!
Някой дали може да ми помогне със следната схемка..
Иска ми се с този оптрон http://constructor.bg/shop/product_info.php?products_id=11588&osCsid=7cd62b4b53ee4e984411b08e2bae5c94
Да направя цветомузиката примерно тази http://hobby.neomontana-bg.com/kit114.htm# да заменя ,така че вместо светодиоди да са електрически крушки..Търсих и прочетох че със оптрон става..но не мога да си го обесня как..

Страници: [1] 2