Автор Тема: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l  (Прочетена 8546 пъти)

importante

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 178
    • Профил
Интересува ме мога ли да заредя bootloader-a от Arduino-то което имам (с Atmega328) на една Atmega8l.
Гледам ето този клип: http://www.youtube.com/watch?v=g90xb0nNX50





Мартин Костадинов
Skype - Optixam

hijack

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Re: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l
« Отговор #1 -: Юни 19, 2014, 10:27:04 pm »
За всеки чип(процесор) му трябва различен Bootloader.Ето една страница която най-добре ще ти помогне от всички  ТУК -за Atmega 168 и 8.
Александър Aтанасов 17г.

importante

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 178
    • Профил
Re: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l
« Отговор #2 -: Юни 20, 2014, 12:13:35 am »
Какво ли не пробвах.Гледах този урок: http://robocraft.ru/blog/arduino/50.html  и с него нищо не стана. Даде ми грешка avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 .Свързал съм го с програматор usbisp .Опитах и да кача bootloader-a самостоятелно без ардуино, само с програматора.Ето какво се случва:
От буксата на програматора извеждам сигналите към контролера, съответно MISO-MISO, MOSI-MOSI и така нататъка.Програматора съм го поръчал от ибей, там дават и драйвъри за него.Инсталирах ги, разпозна го компа, обаче свети червено, а от страницата която даваш, разбрах че не трябва да е така, това е грешка някаква.Щом мушна буксата на програматора към контролера и диода изгасва, предполагам дава късо, но не знам защо.Като извадя от контролера + или - и пак си светва червено.Като му дам от програмата да качи bootloader-a и ми показва че не разпознава програматор.Голямо чудо виждам с този bootloader, как на всички в youtube им се получава.. >:(
Мартин Костадинов
Skype - Optixam

importante

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 178
    • Профил
Re: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l
« Отговор #3 -: Юни 25, 2014, 01:36:10 am »
Сглобих един програматор STK200 с 4 резистора.100 пъти го пробвах не става и не става, понито не го разпознава.Изтрих драйвера на принтерския вход и рестартирах и пак не става.Отивам на настройки на PonyProg2000, там ми дава test failed, когато избера AVR ISP I/0, на DT- 006 API дава Test Ok, но там пък после не ми позволява да заредя нищо на чипа.Дадох го на AVR ISP I/0,макар и да е Test Failed, заредих bootloader-a за Atmega8 и ми показа че го е качило успешно.Arduino обаче не искаше да се синхронизира, защото съм насмел портовете с 10000 проби тия дни и драйвери за най-различни неща.С Windows XP съм и в Administrative Tools промених порта на Arduino, на този, който единствено ми позволяваше средата COM1.Заредих му програма да мига светодиод, стана работата.Е след толкова мъки, макар и да е Arduino,макар и да не е кой знае какво удоволствието ми е голямо!

Само като прехвърля чипа на отделна платка не иска да тръгне.Върху Arduino-то само с захранване си работи.Слагам му кварца 16MHz между 9 и 10-то краче наред с 22p кондензатори.На пин 7 и 20 +Vcc, на 8 и 22 GND, на първи пин има един резистор 10к към +, както и 100n между 7 и 8 пин.Закачам светодиода към пин 19 (в схемата на Arduino съответства на изход 13) и през резистор 470ома на маса.Не видях нищо допълнително което трябва да свържа, къде греша та не тръгва?
Мартин Костадинов
Skype - Optixam

hijack

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Re: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l
« Отговор #4 -: Юни 26, 2014, 09:05:37 pm »
Дай 5 волта и на 21 пин и вече няма начин да не проработи :) .

П.С Защото не палиш чипа през AVR/Atmel Studio 100% по-лесно ще ти бъде от колкото да се мъчиш Ардуино и подобни.
Александър Aтанасов 17г.

importante

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 178
    • Профил
Re: Зареждане на Bootloader от Arduino Uno R3 на Atmega8l
« Отговор #5 -: Юни 26, 2014, 11:00:04 pm »
И така не стана.Сега гледам чипа е Atmega8l 8pu , в датата пише че работи с кварц до 8mhz, дали не е заради това?На Arduino е 16mhz и тръгва без проблем.Пробвах с Atmel Studio ама не знам как точно да работя с нея.През Arduino го записвам защото ми е програмата писана на него.
Мартин Костадинов
Skype - Optixam