Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - importante

Страници: [1] 2 3 ... 12
1
Ардуино (Arduino) / Re: Инсталиране на bootloader
« -: Юни 27, 2015, 11:09:04 pm »
Провери на кой порт си свързал платката, виж това https://www.arduino.cc/en/Guide/UnoDriversWindowsXP , няма да тръгне и ако е свързан към преходник/USB разклонител.

2
С ограничение по ток и аз го мислих, но нещата не вървят напред, а просто не отиват назад, в смисъл ползата е че няма да издумкам нещо.Трябва да се ориентирам към схема предвидена за електро скутер или велосипед, но все още не намирам подходяща

3
Схемата с драйвера IR2104 е добра, пробвам я на празен ход няма ядове и е коректна, обаче на ниски обороти като запъна двигателя и спира, тока на консумация се вдига много.Когато го монтирам страшно голям ток ще тече докато не се развърти мотора на високи обороти, а точно при потегляне ще бъде най-трудно за мотора, а ще се изискват ниски обороти.Не разбирам каква е разликата с реостат, така ли работи схемата или аз съм насмел нещо?Аз мога да въртя потенциометъра докато не тръгне, но ме притесняват токовете когато потегля и е ''напънат''

4
Да, разбира се, пробвам разни начини, но никак не съм добър в програмирането, но трудно се отказвам!!Ще съм ти благодарен да качиш програмката да я тествам.

5
Относно Бил Гейтс, точно когато създаваш и развиваш нещо несъществуващо е най-трудно.По-лесно се гради на готова основа, че да е по-вероятно да успееш тогава, когато тя липсва.Друг е въпроса че сега всичко се развива в едни тесни граници, колкото и да са иноваторите, то те не са много.Хубаво е да се събират хора и да създадат нещо по-голямо и по-сложно, но не е задължитено. Плюс това каква е целта на тази тема, каква е ползата?

6
Далеч не е така както го описваш.Това, което си описал не е нужно да става от екип специалисти.И един човек може да отговаря на условията, даже в повечето пъти е така.Заварчик в голяма част от случаите не ти трябва, особено като споменаваш, че не става въпрос за промишлени цели.Щом има голям бюджет и ще даваш на фирми да ти изработват частите, не ти трябват връзки, а да направиш проекта на Autocad примерно.Само това, че ще се дават части на разни фирми да ги правят ти спестява 20-тина специалиста и вече това отива в друга категория..
Друго с което не съм съгласен, е че ако правиш робот сам е хоби, както и ''Ардуино и разни механики'' е изключително семпло понятие дори и за хоби.

7
Това е пир сензор.Засича инфрачервеното излъчване на човешкото тяло или кое да е топлокръвно животно.Малко вероятно е да работи коректно без лещата пред него.
Провери на коя от клемите, когато размърдаш нещо пред сензора подава сигнал спрямо маса. Боцни мултицета на маса и виж къде ти се появява потенциал някакъв, там можеш да свържеш нещо.Не знам този сензор с какво друго работи, дали подава нещо стабилно или само слаб сигнал.Трябва да се опита.
http://satro-yug.fis.ru/product/10416085-lc-100-pi-passivnyj-ik-obemnyj-izveschatel-proizvoditel-dsc-kanada
http://elektrotanya.com/dsc_lc100_pi_infra_telepitesi_utasitas.pdf/download.html

Това един вариант, друг е да има реле, което не виждам на снимката и да затваря контакти когато засече нещо.В този случай трябва да ти се появи късо на два от изводите при засечен предмет.На NC и C най вероятно.Тога тези контакти може да използваш като ключ в елементарна схема със светодиод и батерия или захранването на сензора.

http://radiodevice.com.ua/with_tamper.html

8
Ясно, благодаря ти, ами ако използва rs232 букса към адаптера, гледам има и такива програматори, не съм правил такъв обаче:
 http://electronics-diy.com/avr-programmer.php

9
Явно няма да ми стане работата, не го засича и това си е, някъде четох, че вървял под Линукс без проблеми, както и с някакви китайски програми, които изтеглих и с китайски интерфейс едвам пуснах, но пак не стана.. Atmega-та, която е запоена за програматора мога ли да си я разпоя и да я ползвам за нещо друго или нещо е хакната..? И понеже ще си качвам програмите с LPT програматора та имам един въпрос понеже на лаптопа нямам LPT порт.Имам този преходник:

Мога ли с него и по това свързване:


да използвам USB на лаптопа?

10
Да, така е, не съм бил особено внимателен, а уж няколко пъти прехвърлих страниците на темата..
Благодаря!!! Обаче в по-старите теми на форума, както и тази тема, линковете които са дадени не работят, препращат ме в главната страница на форума

11
Като променя _delay_ms(250) на delay_ms(250) не иска да компилира, изписва ми:
C:\Users\pc\Desktop\default/../led4.c:14: undefined reference to `delay_ms'

12
Заредих  програмата от началото с някой промени, защото моята Atmega8 е за 16MHz и си поиграх със времената за ''1'' и ''0'' на портовете, обаче на 10000ms мигането на светодиода не съответства на 1 секунда.Мига бързо, да не би да не съм настроил правилно честотата?И на 8 и на 16 еднакво мига
#include <avr/io.h>
   #include <avr/delay.h>
   #define F_CPU 16000000UL
   
   int main(void)           
   {
   
   DDRD = 0xff;           

        while (1) {             

PORTD = 0xff;

_delay_ms(1000); 

PORTD = 0x00; 

_delay_ms(1000);   

}     

   }     

13
Как така ресет на програматора?Има място за джъмпрер J2, но не е поставен, сложих и го дадох на късо, така обясняват в уроците, че трябвало, но пак не става..Това ли е ресет?С atmega8 e

14
Купил съм програматор от този тип:


По никакъв начин не иска да го отрази компютъра, не го приема и това си е, някъде четох, че трябвало да се ъпдейтне фърмуера за да стане.Пробвах с тези уроци:
https://cae2100.wordpress.com/2014/01/09/updating-firmware-on-usbasp-from-ebay/

http://www.nexuscyber.com/boards/topic/1/how-to-use-arduino-uno-upgrade-usbasp-firmware

http://www.rogerclark.net/updating-firmware-on-usbasp-bought-from-ebay/


но ми показва грешка
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00Не го намира. ПРограмирам го с Arduino защото нямам друг програматор, сменил съм порта според порта на който открива Arduino при мен.Свързах го към ICSP вместо към пиновете на Arduino според изводите MOSI-MOSI, SCK-SCK и т.н тогава ми излиза това:


Някой да има идея какво може да направя, да го правил вече..?

15
Тука се разминаваме нещо.. Мисля, че сега е по-правилно:

Fp (min) 4Hz - 1 оборот на педалите за 2 секунди(20000ms и 8 регистрирани импулса от датчика), 250ms време между магнитите.
Tp(max) 250ms

Fp (max) 16Hz - 2 оборота на педалите за 1 секунда (500ms и 8 регистрирани импулса от датчика), 62.5ms време между магнитите.
Tp (min) 62.5ms
Където Fp - честота на импулсите от датчика и Tp - времето за преминаване на два съседни магнита покрай датчика


Страници: [1] 2 3 ... 12