Автор Тема: Google Lunar X PRIZE  (Прочетена 23442 пъти)

bLaf

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 18
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #15 -: Ноември 30, 2008, 02:29:54 pm »
spp, мисля, че инженера, за който говориш е Джералд Бул. http://en.wikipedia.org/wiki/Gerald_Bull

Бил убедил Садам, че Ирак не може да бъде велика нация, докато не може да изстрелва сателити в космоса. В последствие обаче, той поискал Бул да вземе участие и в разработката на иракски бойни ракети и вероятно за това бил убит от МОСАД.

Така де, не успял да изстреля нищо работещо в орбита.

Слънчевото платно е интересна опция, по която може да се размисли.
http://en.wikipedia.org/wiki/Photon_Sail
(ще разгледам статията и ще коментирам повече по темата по-късно)

petko10, изстрелването на малък кораб от кораба-майка вече е направено и то в минал конкурс за XPRIZE
http://www.youtube.com/watch?v=G68_dmC4BYI
Идеята е яка, но според мен пак ще струва повече отколкото да речем издигането на балон с горещ въздух на няколко десетки километра и изстрелването на ракета тогава(има правени такива аматьорски ракети - изстрелват ги на до 60-70 км. височина)

Иначе не знам защо кацането на лунната повърхност да е толкова голям проблем. Предполагам най-добре ще е да се действа с двигател с тяга
http://www.youtube.com/watch?v=-BstN0peLjI

Anyway.. трябва да се помисли за нещо, което да изстрелва ~100kg със скорост 11.2 km/s(толкова е скоростта нужна за напускане на Земята) без да чупим това, което изстрелваме :D
Милен, 21г.

DataMatrix

 • Заклет Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 308
  • Профил
  • http://datamatrix-bg.net/
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #16 -: Ноември 30, 2008, 07:03:24 pm »
Аз си мислех за изтрелване от самолет-носител, след което ракетата излита не вертикално, а  под ъгъл. Метода е изпитан, за съжаление нещо не мога да намеря страницата от която го четох преди време. А за здравината и издръжливостта на робота - това наистина ще е проблем. Също така и изпращането на сигнала от самият робот няма да е лесно, но ако имаме платформа-майка, от която потегля робота, можем да натоварим радио-апаратурата на нея и чрез по-слаб предавател да пращаме данните до нея.
Димитър Бояджиев, гр. София

Borislav

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 1010
  • Профил
  • http://robotics-bg.com
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #17 -: Ноември 30, 2008, 07:16:59 pm »
Цитат на: "DataMatrix47"
Аз си мислех за изтрелване от самолет-носител, след което ракетата излита не вертикално, а  под ъгъл.


Митко, а как при този метод се гарантира, че изстрелването ще протече под точно изчислената траектория? Учените отдавна знаят ъгъла, под който ракетата навлиза в Земната атмосфера, за да излети в Космоса...
От самолет, евентуално е възможно да се спестят 10-15 км от полета, но така или иначе, има още поне 70 км до напускане на Мезосферата (пласт с разпръснати газови молекули), и 790 км - до излизане от Термосферата (пласт, в който температурата се повишава, поради прякото поглъщане на ултравиолетови лъчи)... Четох за магнитни ускорители, дълги от порядъка на 30 км, по които се ускорява евентуалният апарат... Но, до колкото знам, това още не се е осъществявало. :)
Както и да го изчисляваме, 2 млн. долара е наемът за един пуск на космодрума Кейп Канавъръл. За Байконур - все още не съм разучил. Най-близката до нас - платформата Одисей и Андоя (Норвегия), искат по 2 млн. евро... Ракетата-носител е скъпо "удоволствие"... Тя излиза от порядъка на 8 до 10 млн. долара... :)
Роботиката не е хоби - тя е начин на живот!

nemo21

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 3
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #18 -: Ноември 07, 2011, 12:41:33 pm »
Споменава се по нагоре за алтернатива на ракетата. Румънците, с който ни слагат в един кюп са се спрели на варианта с балона. Следният текст го намерих в сайта www.capital.bg:

Става дума за съвсем реален проект на Румънската асоциация по аеронавтика и космонавтика (ARCA). Тя е първият европейски отбор, който се е записал за състезанието, организирано от технологичния гигант Google и фондация X Prize. За отбора на ARCA използването на ракета носител от самото начало обаче е прекалено скъпо. Трябва им евтин заместител и те решават да използват балон. Огромен балон, към който ще е привързана малка тримодулна ракета носител с име HAAS. Тя ще качи почти до около околоземна орбита техния лунен робот на име ELE (European Lunar Explorer).

Идеята на румънците не е нова. Тя е използвана от NASA през 50-те години на миналия век, но впоследствие е отхвърлена, защото балоните лесно се отклоняват от заложената им траектория и защото всяко по-ранно откачане на ракетата от балона води до падането й обратно на Земята. И ако съвременните навигационни системи биха могли да се справят с втория проблем, първият остава на дневен ред. Затова ARCA планират да пуснат своя балон от вода в максимална близост до екватора, където факторите, които биха могли да повлияят на траекторията, са най-малко.

Балонът е черен на цвят и се надува за около 3 часа. През това време въздухът в него се загрява от слънчевата радиация. Инженерите на ARCA са изчислили, че разликата между температурата на въздуха вътре в балона и извън него ще достигне 30 градуса Целзий. Това ще направи газа във вътрешността много по-разреден от този навън и ще позволи изкачването на балона (и ракетата) до 18 000 метра за по-малко от два часа.
о-насетне ще се задейства ракетата носител. Тя се състои от три модула, всеки от който се отделя след изчерпване на горивото в него. Двигателите ще работят между 100 и 168 секунди всеки и са заредени с водороден пероксид (кислородна вода). От ARCA подчертават, че избраното гориво е напълно екологично, защото се разлага до кислород и вода. Когато ракетата носител навлезе в околоземна орбита, ELE ще се отдели от нея.

Към Луната

След кратък престой в орбита ELE ще бъде ускорен към Луната от първия си собствен двигател, който след това, разбира се, се откача. По пътя вторият от трите двигателя ще прави корекции в курса, а два слънчеви панела ще захранват устройството с енергия, за да се съхранят батериите му. След около 80 часа корабът ще достигне до т.нар. точка на Лагранж, където гравитационните полета на Луната и Земята имат еднаква сила. Там скоростта на устройството ще е 500 м/с. Това ще позволи на по-малкото звездно тяло да привлече ELE.

Останалото гориво вече ще се използва само за намаляване на скоростта, така че устройството на ARCA да кацне меко на повърхността. Цялото пътуване от излитането до кацането ще трае 4 дни и 2 часа.

Богдан Сбурлеа, мениджър на проекта, споделя, че цялата операция ще струва много по-малко от 30 млн. долара. Причина за това не е само балонът, но и простият дизайн на самия луноход. Той ще представлява сферична гумена топка, снабдена с малък двигател, така че да може да измине необходимите 500 метра. Сбурлеа споделя, че построяването на истински робот е твърде сложно и скъпо за възможностите на ARCA.

xyz

 • Вече знае какво е робот!
 • *****
 • Публикации: 75
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #19 -: Ноември 10, 2011, 09:53:22 am »
Цитат на: "bLaf"
Anyway.. трябва да се помисли за нещо, което да изстрелва ~100kg със скорост 11.2 km/s(толкова е скоростта нужна за напускане на Земята) без да чупим това, което изстрелваме :D

  Това е така наречената първа космическа скорост. Всъщност тя означава друго. Каква скорост трябва да има самолет без крила, за да не пада на земята. В смисъл скоростта да е толкова, че извивката на земята да не е достатъчна, че тялото да падне. Всъщност и не всички ракети се движат с тази скорост - чувал съм за смешните 7км/с.

Иначе по темата. Останаха ли още ентусиасти. В смисъл не толкова да се говори, колкото да се направи някой евтин експеримент, свързан с такава евентуална космическа задача (по-точно конкретен етап от нея). Примерно определен малък балон до каква височина може да отиде и примерно докъде може да се наблюдава.
Мога и аз да се включа с идеи, частично финансиране и частична реализация, но да знаете, че съм съвсем начинаещ.

nemo21

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 3
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #20 -: Ноември 11, 2011, 03:08:29 pm »
xyz желанието ти да направиш нещо различно от говорене е похвално. Аз смятам, че в този форум има хора които имат знанията и уменията да реализират един роувър. За експеримент с балон по трудно би станало. Натъкнах се на следното състезание: http://www.moonbots.org/  което е за деца. Предполагам, че биха се намерили участници за него за тази година е приключило. Във научната поредица Sci Trek гледах за състезание организирано от NASA с награден фонд 500 000 долара, като имаше даже фирми производители на играчки. Там целта беше да се направи робот, който да добива регулит. Та искам да се обърна към администраторите на форума не може ли да има раздел, в които да се обявяват такива състезания с желание и помощ от другите участници в този форум можем и ние да пратим един робот. Ако ще и само заради участието. Все пак е по добре да си опитал а не по български да пишеш в интернет само и нищо да не правиш.

sv_shady

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 636
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #21 -: Ноември 11, 2011, 07:39:33 pm »
Ами инициативата е много интересна. Аз самият искам да се насоча по нататък в образованието си към роботи в космоса. Не смятам обаче, че има достатъчно хора, които да имат информация за такива събитя, че чак да се отвори нов отдел. Който смята, че има нещо да сподели винаги може да пусне една тема. Пък, ако се събърем ентусиасти за космоса, може и раздел да стане :)

В тази насока нещото, което ми е пълна индия е навигацията в космоса. Знам какво е точка на лагранж, но само до там, някой с малко повече информация?

Мисля, че е добра идея да се свържем с румънците, nemo21 можеш ли да намериш някакви по-конкретни контакти?
Imagination is the only limit.......

Светлин Пенков
София / Рединг, Великобритания

xyz

 • Вече знае какво е робот!
 • *****
 • Публикации: 75
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #22 -: Ноември 12, 2011, 07:06:07 am »
Ентусиасти ще се намерят, ако бъде показано нещо, което да ги впечатли. За момента само като чиста идея - може би не сме първите, които го предлагаме.

Аз не случайно казах балон. Няма пред вид такъв като на румънците - може отначало да е по-обикновен. Ето например един твърде елементарен начален план, който цели:
  - Да се експериментира със стабилността на полет на балон.
  - Да се експериментира с елементарно управление.
Експериментът се състои в следното:
  Пускаме балон, на който в долната страна е закрепени евтино леко изпъкнало огледало. След това с любителски телескоп се следи показваното от огледалото - то ще е част от земната повърхност. Правят се снимки, разбира се.
  Вторият експеримент ще представлява пак балон с огледало, но ще има и елементарен механизъм за насочването му.

  Искам да отбележа, че ако този елементарен план се реализира, то можем да покажем снимки - т. е. ще има така да се каже доказателство за дейността, чрез визуален "интересен ефект".

  Третият етап (ако стигнем дотам) ще е вид "аеро-асансьор". Ще се опитваме да докарваме до балона различни предмети (примерно измервателни уреди или лек робот) и след това да ги спускаме (защото балонът ще има определена товароносимост). Това ще е и най-евтиният вид транспорт на предмети до определена височина.

  Идеята за свръзка с румънците е също много добра. Освен това аз имам и идея, свързана с един мой служебен проект, но който все още не е сигурно че ще се осъществи. Ако стане ще пиша и за това.

spp

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 414
  • Профил
  • http://robotics.cnc-bg.net/
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #23 -: Ноември 13, 2011, 02:27:41 pm »
Цитат
В тази насока нещото, което ми е пълна индия е навигацията в космоса. Знам какво е точка на лагранж, но само до там, някой с малко повече информация?

Навигацията в космоса се осъществява на базата на определени звезди.
Преди една седмица бях на обучение и преподавателят ни от Русия се оказа конструктор на ракети.По-точно е разработвал именно системите за навигация.Не ни обясни подробно ,точно какво са правели,но ни каза,че е имало специална търсеща "глава",която е била 4бр фото диоди.Била е активна.Търсела определена ярка звезда.В момента,който я засече започва да я следи.
Предполагам,че са сравнявали сигнала.(обясняваше ни ,че жени са се занимавали само да селектират диоди  с еднакви параметри.Най трудно и дълго е било ,когато са замервали токът им на тъмно)
НАСА в сондата "Касини" използва карта на видимата част на космоса.
Управлението на спътника наслагва образите които вижда с тези на картата.Когато съвпаднат се ориентира в пространството и определя посоката и скоростта си.
Разбира се за предпочитане са далечни обекти.
Според мен могат да се използват и мощни "квазари ".Всеки един от тях си има определена честота на излъчване.Три,би трябвало да  са достатъчни за да се даде положението на обекта .Не съм сигурен обаче до колко са удобни(дали са лесно видими или лесно радио локализирани)
В близка околоземна  орбита се ползват радари.
В БАН , към института по Геофизика
поддържах(те не се ползваха така че само ги разглеждах)лазерни системи за определяне на точното местоположение на спътника спрямо точката на изстрелване на лазера.
На спътника се монтира огледало. "Стреля" се по него.Засича се времето от изстрелването до приемането на отразеният лъч.По този начин може да се определи много точно какво е разстоянието между спътника и земята.Вярно е ,че това се ползва за изграждане на триангулачна система,но може да се използва и за определяне на височината на орбитата.
Един голям ориентир е слънцето,но ще трябва поне още два .
Точката на Лагранж не виждам как ще помогне за навигацията . :)
Слави Петков
София 49г

nemo21

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 3
  • Профил
Google Lunar X PRIZE
« Отговор #24 -: Ноември 16, 2011, 08:39:55 am »
Ето и малко информация за европейските отбори в състезанието:
    ARCA според руски интернет сайт субсидията им е над 700 000 долара. Тяхната страница е: https://www.arcaspace.com/
   Отбор EUROLUNA съставен от Дания, Италия и Швейцария. Официален сайт: http://www.euroluna.dk/
   Матадорите от барса BARSELONO MOON TEAM. Официален сайт: http://www.barcelonamoonteam.com/
   Руският отбор SELENOKHOD предлага на желаещите да отнесе тяхно съобщение до луната за 150 долара. Интернет страница: http://selenokhod.com/en
   Британският отбор Odyssey Moon: http://www.odysseymoon.com/
   Отбора на Германия: http://www.part-time-scientists.com/
   Tesla Robotic Rover изцяло международен отбор съставен от: Argentina, Australia, Bosnia & Herzegovinia, Brasil, Canada, Chile, Christmas Islands, Croatia, France, Germany, Greece, Guatemala, India, Ireland, Japan, Kingdom of Bhutan, Kingdom of Tonga, Macedonia, Montenegro, New Zealand, Russia, Saudi Arabia, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sri Lanka, Switzerland, Tanzania, Tibet, UAE, Ukraine, United Kingdom, USA, Venezuela
  Страница: http://www.synergymoon.com/
White Label Space друг международен отбор. Съставен от представители на следните страни: Australia, Brasil, France, Germany, Italy, Japan, Netherlands, Norway, Portugal, United Kingdom
Страница: http://www.whitelabelspace.com/
  Унгарският отбор: http://www.pulispace.com/
Извинявам, се че имената на страните са на английски но ги взех направо от страницата на състезанието. След като видях, че макетата са се включили има надежда отбор с българско участие да спечели.    :-D