Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - yasko

Страници: [1] 2 3
2
Честита Нова Година на всички!

От доста години вече ползвам ОС с отворен код - Linux (Debian, Ubuntu) и с времето търсех приложен софтуер отново с отворен код с който да мога да си върша работата и да решавам различни задачи.  Преди десет години беше трудно, но днес нещата стоят доста по-добре. Някой би попитал защо софтуер  с отворен код - темата е дълга нека засега приемем, че е вид философия. Ще се опитам накратко да опиша различните видове софтуер, които ползвам. С врмето  се надявам да мога да опиша всеки от тях в отделна тема. Сега да започвам:

Софтуер за проектиране на печатни платки - тук моя фаворит е KiCADПоследните години KiCAD се разви доста, особено след като от CERN се включиха в разработка. Включва в себе си всички основни модули необходими за проектиране на печатни платки:
Schematic Capture - редактор за създаване на електрически схеми с вграден редактор за компоненти и библиотеки към него.
PCB Layout - поддържа създаването на печатни платки до 32 слоя. Поддържа онлайн библиотека за различни видове корпуси в GitHub.  Няма вграден ауторутер, но интерактивния рутер е доста добър и може да опроводява високоскоростни диференциални линии. Има вграден 3D Viewer, който позволява да се визуализира реален  3D модел на платката, който може да бъде експортиран към други 3D пакети.
KiCAD има версии за трите основни ОС – Linux, MAC, Wndows, което го прави мулти-платформен.  Предимство, но в известна степен и недостатък е, че софтуера непрекъснато се променя и усъвършенства. Разбира се има и публикувани стабилни версии на програмата. Текущата стабилна версия 4.0.5.
Вече има изградена голяма общност от потребители и разработчици в Интернет. Основния форум е тук: https://forum.kicad.info/. В GitHub има доста допълнителни библиотеки за ел. компоненти и корпуси.  Интерфейса на софтуера има превод  на български език.  Ръководства за работа със KiCAD на различни езици (БГ все още няма), се намират тук . Ето и линк  в Уикипедя за KiCAD.


4
В момента на пазара има голямо разнообразие от контролери за безколекторни мотори предназначени за моделизъм. Повечето от тях нямат големи възможности за настройка. Лично на мен ми трябваше контролер с по-гъвкави възможности, а в идеалния случай да имам достъп до кода за управление. Първата мисъл беше да си го направя сам. Посъбрах информация и се оказа че задачата е сериозна и ще отнеме време. Но за моя радост вече бе решена.
Попаднах на проекта VESC на Benjamin Vedder от Швеция. Въпросния човек в продължение на няколко години разработва контролер за BLDC мотори, като целия проект е с отворен код - схеми, платка, фърмуер и софтуер за настройка. Файловете са качени в GitHub и са достъпни тук: https://github.com/vedderb . Определено този прект ме впечатли и голямо браво на човека, който го е направил!
Контролер бих казал, че е "state of the art" -  има  векторен контрол за управление на двигателя с възможност за включване на енкодери за  обратна връзка. Разполга с USB,  CAN  и още няколко интерфейса за управление. Към контролера има  PC софтуер за настройка на работните параметри. Базиран е на модерен 32 битов ARM микроконтрлера - STM32F405, интегриран драйвер за управление на MOSFET транзисторите - DRV8302, самите транзистори са доста яки: IRFS7530. Осигурява 50А ток в непрекъснат режим и до 240А пиков ток. Максималното захранване е 60V, което позволява да работи с до 12S  Li-Ion клетки. Основно използват контролера за задвижване електрически скейтоборд. Има и интерсни приложения в роботиката.  И накрая на този пост една снимка на контролера (сглобен и оживен от моя милост):

5
Електроника / Схема за измерване на натиск
« -: Август 14, 2016, 01:14:04 pm »
Имам една задача за измерване на силата на притискане между две плоски повърхности (две големи батерии)и реших да се опитам да сглобя един прост прибор за целта. Първата задача бе избор на сензор. Първоначално разглеждах този: https://www.sparkfun.com/products/9375, но се оказа че не стават за точно измерване. После открих фирмата Tekscan и се оказа че те имата подходящи модели. А взех този: https://www.tekscan.com/products-solutions/force-sensors/a201. Този модел се предлагав три работни диапазона, в момента тествам този който е 0 - 111N (0 - 25 lb). Към описанието на сензора има примерна схема на включване,  която прилагам тук. . В следващи пост ще  опиша по-подробно принципа на действие и схемата6
CNC и други машини / Малка CNC машина - проект
« -: Ноември 23, 2015, 12:54:25 am »
Това е един проект, който стартира в началото на  2010 и все още продължва :) Научих доста неща за CNC машините покрай проекта и искам да споделя наученото дотук, а и това ще ми помогне да систематизирам проекта. И така нека да започваме. Първо малко данни за машината:
Машината е три кординатна фреза с работен ход на всяка от осите приблизително 100 мм. Правена е вероятно за учебен макет в някой български завод. Машината е на един мой приятел (Васко) и заедно се борим да я оживим. Аз се занимавам с електрониката, а той с механиката.  Механиката беше в доста лошо състояние имаше луфтове, шпиндела беше доста груб и други проблеми..  След продължителен процес на  модернизация в момента имаме:
1. Всяка осите е със стъпков мотори 1.8 deg работещ в режим на полустъпка, които на теория осигуряват 0,005mm/step (винта е 2mm/revolution)
2. Стъпковите мотори се управляват от класическата схемна комбинация  L297+L298 чрез драйвер към паралелен порт
3. Шпиндел с безколекторен двигател постигащ 12000 об/мин. Управлението на шпиндела става през специализирана електроника (за нея по-късно ще разкажа)
4. За управлението на машината ползвам  LinuxCNC, който работи под Debian OS (Linux). Управлението върви по стнадартен паралелен порт. PC -то е двуядрен ATOM на 1.6GHz  базиран на дънна платка на ASUS - AT5NM10-I
Качвам една снимка на машината и ще продължа в следващите теми с описанието.


8
Имам един хоби проект свързан със система за поливане и се чудех дали сравнително лесно може да се направи безконтактен сензор за ниво на течност. Реших да пробвам с капацитивен метод, тъй като водата има сравнително голяма относителна диелектрична проницаемост  (около 80) спрямо въздуха. След няколко проби се спрях на електрод от двустранен текстолит за печатни платки с размери 10x30 mm. Капацитета му във въздуха е около 8-10pF, при потапяне във вода нараства на около 20-22pF.
За измерванe на капацитете позлвам класическия 555 таймер в CMOS изпълнение (ICM7555 или LMC555). Електрода е включен като честотно задаващ елемент в схемата на генератора и по този начин се получава преобразувател капацитет-честота. При стойност на честотно задаващия резистор от 2,2М изходната честота въз въздуха е около 21-23kHz, а при потапяне във вода намалява плавно до 10-12 kHz в зависимост от това колко е потопен електрода. Важно е електрода да е близо до таймера 555, за да се намали паразитния капацитет.
Измерването на честота става с Ардуино. В следващия пост ще кача тестовия код.

10
Форум на Web-мастъра / Организация на форума
« -: Декември 02, 2013, 05:04:26 pm »
Отварям тази тема за  предложения, мнения и препоръки относно цялостната организация на форума по отношение на раздели и други неща.

11
Форум на Web-мастъра / Обновяване на форума.
« -: Ноември 25, 2013, 02:05:21 pm »
Здравейте.
Форума вече е обновен. Сменихме платформата с SMF.  Имаше атака от спам ботове и се наложи да се позитрият теми и потрбители.  Предварително се извинявам ако сме изтрили някой редовен потребител.  Пишете в този раздел относно проблеми и препоръки.
Специални благодарности на Energan за прехвърлянето и изчистването на форума!

12
На 13.04.2013 ще се проведе традиционния Ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския Университет.  Ще има интерсни лекции и демонстрации. За повече информация тук:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/fizicheski_fakultet2/den_na_otvorenite_vrati

13
Тази година отново ще се проведе национална конференция и изложба по "СЕРВИЗНА РОБОТИКА И ИНТЕЛИГЕНТНИ СИСТЕМИ" в рамките на Европейската седмица по Роботика.
Ето официалната ПОКАНА.
Съжалявам че я поствам чак сега, но ако някой иска покаже или разкаже нещо все още не е късно да се запише за участие.
Тук има малко информация за миналогодишната конференция:
http://robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1665

14
Проект за мобилен робот / Wi-Fi управление
« -: Декември 19, 2010, 10:11:24 pm »
Отдавана се каня да опиша  последните промени по робота и ето че дойде време и за това. В тази тема ще опиша как реализирахме управлението на робота през wi-fi рутер. При първоначалния вариант на робота wi-fi рутера се ползваше само за прехвърляне на избражението от IP камерата, а управлението минаваше през отделен канал  (ZigBee), което не беше много удобно и затова решихме да прехвърлим цялата комуникация през рутера. Първначално не ми беше много ясно как точно да се организират нещата, но за щастие след малко търсене в интернет попаднах на този проект и нещата се изясниха. Концепцията ми хареса и затова реших да я използвам и при нас. Накратко в какво се състои пинципа на управлние - концепцията е базирана на класическата схема клиент - сървър, като клиентското приложение се изпълнява на PC, а сървърното приложение се изпълнява върху рутера (който също е малка компютърна с-ма) или по друг начин казано, на PC има програма (клиент), която през TCP (или UDP) протокол прави вързка с програмата (сървър), която се намира в рутера и по този начин се създава  канал за предаване на  командите за управление.  След като бъдат получени в рутера, командите се обработват и  прехвърлят към някой от наличните серийни портове и оттам към  подсистемата за управление на двигателите.
Това е засега от мен. Ще продължа скоро с детайли по темата.

15
В събота (24.04.2010)  ще се проведе  Ден на отворените врати във Физическия факутет на Софийския Университет. Ще има лекции и демонстрации в различните лаборатории и други интересни неща.   За повече информация:
http://www.phys.uni-sofia.bg/doors_open_day/

Страници: [1] 2 3