Автор Тема: Направа на зъбни колела, а и не само...  (Прочетена 13830 пъти)

xyz

  • Вече знае какво е робот!
  • *****
  • Публикации: 75
    • Профил
Направа на зъбни колела, а и не само...
« -: Декември 07, 2013, 10:18:21 pm »
В тази тема описвам, как аз виждам начините за направа на зъбни колела.
Поръчката за отливането им от пластмаса е ужасно скъпо начинание и е смислено при големи количества.
Изработката с триони и пили ще го пропусна, защото е твърде бавно и неточно.
Един възможен, но също относително скъп начин е чрез поръчка за лазерно рязане.

И сега аз ще представя два мои незавършени идеи.
Първо да отбележа, че най-разумно е да се правят зъбните колела в по-големи количества.

Първият метод, който виждам е чрез специално фрезоване на зъбците. Изрязваме грубо кръгчета (от които ще се правят зъбните колела). Пробиваме дупка в средата. Нареждаме ги на един лост едно над друго, като дюнер. Оста ще се завърта от стъпков двигател. Освен това конструкцията трябва да поддържа и вертикално движение - този път може и с обикновено електромоторче.
На определено разстояние се монтира перпендикулярно колело на шмиргел. Въртейки оста и движейки я нагоре надолу ще получим идеални кръгчета (все още не зъбчати колела).
На друго място се монтира циркуляр със добре заострен връх. Този циркуляр ще трябва да може контролирано (със стъпков двигател) да се предвижва напред и назад. Оформянето на зъбците е чрез него. Стъпка по стъпка "дюнера" започва да се върти, а циркуляра в зависимост от завъртането или по-се приближава или по се отдалечава. Освен това имаме и непрекъснато движение нагоре надолу (на така наречения дюнер).

Втория метод е по-особен. Идеята е да се изреже от подходящ дебел картон (например мукава) съответното зъбно колело. Ако ни трябва в единична бройка - тогава може да се принтира формата на зъбното колело на принтер, след което листът с резултата да се залепи върху картона. Накрая с помощта на макетен нож ще се отреже зъбното колело.
Така изрязано колелото е неизползваемо, защото е меко. Затова накрая трябва да се импрегнира. Мислех си, че например може да се направи от подходящи течни съставки от които се произвежда пластмаса. След което след подходящо загряване да се втвърди. Ето тук намерих доста подобно за производството на пластмаса:
http://razrabotki-tpgpk.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Но явно темата е стара и авторът не ми отговаря. Това което е написано са общи положения и трябва реално запознат човек със съответните химически процеси.

С тази тема не приключвам, а само започвам да обмислям идеите за изработката на зъбните колела. Ако ми намерите някой подходящ химик (запознат с пластмасите), то ще ми бъде доста от полза по отношение на втората идея. Втората идея е добра и с това, че може да се ползва и за други детайли, необходими в роботиката.