Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - kmitov

Страници: [1] 2
1
Цитат
Защо не се направи една организация, фондация или каквото и да е там, която може да кандидатства за пари от европейските програми и така да се финансират отборите. Толкова пари се окрадоха и пропиляха за глупости - редно е да се дадат малко средства и за нещо полезно.


Здравейте. Инициативата е поета. Организацията я има. Даже всъщност са две - Robopartans (http://www.robopartans.com) и ИКТ Училище (http://www.ict-school.org), които по някакъв начин финансират част от проектите. Някой от тях се рализират като за пример в последната година сме провели демонстрации пред над 2500 ученици от цялата страна, а през тази се организира международно състезание за ученици (FLL) с над 19000 отбора в цял свят и 11 от България. Ако имате желание да се включите и да съдействате за развитието на роботиката ще се радвам да се чуем.

При университетите ситуацията е още по-лесна, но там проблемите им са от друг характер. Не от липса на средства.

2
Здравейте.

След няколко разговора с ТУ-Варна и ТУ-София се роди идеята да си направим състезание с роботи играещи футбол. В следващите години целта е да достигнем до ниво Robocup SSL.

Отварям тази тема, за да можем да комуникираме с всички организацията на състезанието, а тя е следната:

Отборите се сформирата до края на октомври, като отборът може да е от 1, 2,.. N човека.
На 16 декември сме във Варна, на Дни на роботиката в ТУ-Варна. Краят на февруари е втория кръг в София, Интер Експо Център където сме поканение да популяризираме едно изложение на техника и машини. Края на март сме в София отново на Дни на роботиката в ТУ-София.

Придържаме се към правилата на Robocup SSL, но можем спокойно да ги променяме, за да може повече хора да се включат.
Всеки отбор разполага с камера, компютър и два робота. Камерите се поставят над полето. Прави се обработка на изображението, намира се мястото на роботите и се праща информация към тях за съответни действия.

Това е идеята в общия случай. Очакваме ТУ-Варна да се включат с допълнителна информация на сайта, с структурирани правила и др. тъй като първото събитие ще е при тях.

3
Здравейте.

В последните 3 месеца на учебната 2009/2010 година в Технологично училище "Електронни системи" (http://www.elsys-bg.org) организирахме кръжок по вградени системи на базата на Arduino, с участници от 11 клас.

Кръжокът завърши с интересно състезание между роботите разработени в последните 1-2 занятия.

Бих искал да ви представя кратки 3 минутни филмчетата от събитието проведено преди по-малко от месец. Надяваме се ще ви е интересно.

Част 1 http://www.youtube.com/watch?v=TU48uWED9IM
Част 2 http://www.youtube.com/watch?v=i9vpi9mPTZY
Част 3 http://www.youtube.com/watch?v=xK6ZIXjgV7M
Част 4 http://www.youtube.com/watch?v=N8QSIhmRVi8

4
Роботи LEGO / СкейтбоТ - робот-скейтбордист
« -: Август 03, 2010, 05:03:37 pm »
Здравейте.

В последната седмица, две конструирам нов робот от Лего. Наричам го СкейтбоТ защото кара скейтборд. Засега има само един крак и можеби още известно време ще остане така. Ще се радвам на коментари и предложение за бъдещото му израстване.

Направихме и календар на робота. Ако искате можете да дойдете да го видите като се разходите в някой парк. Може да погледнете календара на робота

Снимки, филмчета и допълнителна информация ще качвам на http://www.robopartans.com/robots/skatebot/, но ето текущото състояние на робота като филмче[/url]

5
Здравейте.
Преди няколко дни обявихме конкурс за дизайн на плакат "Роботика в училище". Пълна информация за конкурса може да намерите на   http://bgmindstorms.wordpress.com/2010/04/05/postercompetition/. Надявам се да успеем да популяризираме роботиката дори сред хора, които не са технически насочени и да дадем възможност на всички да се забавляват.

Ще се радвам да имате възможност да участвате, както и да дадете коментари относно конкурса и организацията му. Има и награди  :-D

6
Аз доста неща съм чертал с програмката и съм доволен.
Линкът, който zbytsam е дал е от 2009 и е  за ldd2.0. Пробвай да изтеглиш ldd 3.0 от ldd.lego.com.
Ако все още имаш проблеми, ще можеш ли да дадеш повече информация за елементите, които не могат да се свържат?

7
В неделя, 21 март организирахме първото в България състезание по роботика с Лего. Място на провеждане бе Софийска Математическа Гимназия. Пет отбора се срещнаха в следобеда, за да премерят сили в категорията Сумо.

Подробна статия със снимки и видео можете да намерите на http://bgmindstorms.wordpress.com/2010/03/24/firstcompetition/

Беше супер забавно. Смятаме да организираме още такива състезания. С още повече участници. В още повече училища. Бихме се радвали на каквото и да е съдействие с организацията.

sv_shady примерно дойде да ни подкрепи и да се забавлява с нас :)

8
Здравейте.

Бих искал да ви разкажа до къде стигнахме с училището по роботика.

В последните малко повече от два месеца сме организирали 13 демонстрации, на които присъстваха малко над 300 човека (322 по мои сметки, но може и да греша). Направихме демонстрациите както за малки така и за големи и ако искате да ви покажеме роботите във вашето училище или офис винаги може да се свържете с мен.

За следващите няколко седмици предвиждаме редица от работни срещи (workshops) в ТУЕС, както и едно състезание в СМГ на 21 Март (по всяка вероятност). Разговарям и с други училища.

Партнираме си с Камен от lebgo.org и предвиждаме няколко участия заедно. Започнахме работа и със списание Обекти. Имаме редица ученици, които се занимават с роботика. Очаквайте да ни видите и на форума за образование в края на април.

Очакваме интересът към роботиката да се засили в следващите месеци. Надявам се ще се засили и участието във форума.
[/list]

9
Първите желаещи от 5 Софийски училища вече са факт -
http://bgmindstorms.wordpress.com/2010/01/22/accountforyouschools/

Другите училища сигурно изчакват в последния момент да заемат челни позиции :)

10
Здравейте.
Най-накрая, след доста "борба" с училища, читалища, фондации имам удоволствието да ви поканя да се регистрирате за занятия по роботика с Лего в училището по роботика "Robopartans"

В момента тръгваме от роботиката с Лего, но за вбъдеще планираме кръжоци по Прогнамиране на ниско ниво, Електронни Елементи и много други.

Бих искал също така да дойда на някоя от следващите сбирки на клуба, за да разкажа повече за инициативата и училището като цяло.

11
Благодаря. Там съм.

12
Здравейте,
Рагледах темата и като час и място на срещата открих Четвъртък - 19:00 часа - "Дондуков" 75, ет.1

Досегал не съм идвал на сбирките, но бих искал. Погледнах в календара, че следващият четвъртък е 24 Декември, а след това 31 Декември и затова исках да ви питам кога ще е следващата сбирка на клуба на която може да дойда?

13
Имах спомени, че някъде съм чел за състезания за по-големи "деца", но изглежда съм се объркал.

Все пак ако не сте ученик и искате да учавствате в състезанието винаги може да си сформирате отбор на който да помогнете :)

14
Всъщност състезанията на FIRST продължават за 16-18 и след това за младежи в университети.
На сайта им обаче успявам да намеря само за 16-18. Ще потърся повечко информация и ако намеря ще пиша.

15
Здравейте отново.

Състезанието приключи и ние благополучно се завърнахме. Постигнахме 6-то място от 25 отбора. Но с малко повече късмет можехме да сме сред първите (за сравнение ние имаме 153 точки докато третия отбор има 155).
Снимки от събитието съм качил на блога на училището по роботика.

За другата година се надявам повече от един отбор от България да могат да учавстват и да постигнем още по-добри резултати.

Страници: [1] 2