Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - DataMatrix

Страници: [1] 2 3 ... 19
1
Гласувах Април, ама после се сетих, че имам изпити тогава. Иначе с нетърпение очаквам състезанието. Този път искам и РобоКуб!

2
Програмиране / Re: :?
« -: Юни 14, 2009, 04:30:08 pm »
Цитат на: "sando_712"
какво значи исп на микро контролера

ИСП нищо не значи (I think)
ICP - in circuit programming
ISP - internet service provider (ама май не е това  :zubi: )
От wikipedia:
Цитат
PIC PRESTO that supports ICSP, ISP, JTAG, I2C, SPI, Microwire interfaces, works on USB and complies with programming specifications

http://en.wikipedia.org/wiki/PIC_microcontroller#Third-Party_Programmers

3
За съжаление не мога да го изтегля от сайта им.

4
Sando_712, специално заради теб ще седна тези дни да си губя времето, за да направя мод на форума да задава 2-3 въпроса по български език преди да ти позволи да пишеш мнение.

5
Общ форум / Дигитална електроника
« -: Юни 09, 2009, 08:00:51 am »
Браво за инициативата, ако се получи добре ще е много полезно!  :)

NAND - не-и ("И" с обърнат резултат)
AND - и
OR - или
Flip Flop - тригер
Latch - схема с 2 стъбилни състояния, подобна на тригер
Decoder - разкодиращо устройство/схема или просто декодер
Encoder - кодиращо устройство/схема или просто енкодер

6
Електроника / ALIX3D3
« -: Юни 05, 2009, 10:01:28 am »
Alix 3D3 компютърчето вече е при мен, днес го потормозих с дебиан на флашка
Дебиан-а е ~400MB на 4GB флаш (pqi) и зарежда за около минута и 20 сек. Консумираната рам е между 25 и 80MB от наличните 256MB. Докато зарежда операционната система и чете от флаша консумира между 0.48 и 0.52А.

--------------------------------------------------------------------------


Двойният пост е умишлен и ще бъде отстранен по-късно.

ПП: Трябва ми начин за имитиране на включен в VGA порт-а монитор. Ядрото на ОС отказва да започне зареждане без да е вкл. монитор, поне за една секунда в самото начало. Някъде в нета видях че е нужно да се заземят R,G и B пиновете на VGA конектора през 75 ома резистори, но силно се съмнявам.

--------------------------------------------------------------------------

Прекомпилирах ядрото на операционната система и сега всичко е на 6. Повече по въпроса може да прочетете в блога ми: http://blog.datamatrix-bg.net/?tag=alix-3d3

7
В същност радио-управляемите играчки са 2-канални и калите са 3-state (+Vcc; 0; -Vcc). Дори и така е безмислено от такава играчка да се използва - обхвата е много малък и поне тук, в София на 27MHz си е ***** ****** от смущения. На 35MHz също "не е весело" - карам самолет на тази честота и от време на време подскача като ужилено пале, без да съм местил контролите. Надеждата за сега остава в 2.4GHz, но и там ефира се замърсява все повече и повече от безжичните мрежи, телефони и други технологии.

8
Литература / Схеми със слънчеви панели
« -: Юни 02, 2009, 06:27:09 pm »
Цитат на: "TheGodFatheR"
В по-големите магазини в Бургас продават едни малки соларни лампи за по 3лв. Самата лампа няма нищо сложно, една батерийка от 1,5 В едно светодиотче и соларното панелче. Струва си, който има мерак да пробва  :D

Вчера бях до бриколаж и си взех такава. Не е лошо, но е предвидено да работи цял ден на слънце, за да се зареди АА акумулаторната батерийка вътре - 450мАч, което е доста малко.

9
Цитат на: "dzv3r0"
Пичове, не разбозвайте темата, следя от известно време някой теми и само спам пускате, и то доста неоправдан.

А относно TheDarkSoul надявам се че 12г е кой клас си, а не годините ти. В противен случай подобни забележки са повече от веподходящи.

TheDarkSoul наистина е на 12 години, но на него още не съм му редактирал мнение. За sando_712 - мисля че нямаш право да се хващаш за 1 грешка на някой, който ти прави забележка, при положение, че ти редактирам почти всяко мнение в този форум - за 2 изречения имаш по над 10 грешки. По темата - хуманоиден (атлетик) робот не е лесно да се направи. Първо трябва да се организира целият му "организъм" така, че да е балансиран и в същото време достатъчно подвижен. Трябва добре да се познава човешката анатомия (това май вече го писах някъде из форума), която еволюцията така добре е разработила за движение на 2 крайника.

10
За всичко... / Pot Mod на зелен лазер
« -: Май 22, 2009, 01:46:38 pm »
Цитат на: "kristiman"
Цитат на: "DataMatrix47"
5 мили вата са напълно достатъчни да ти изгорят ретината за постоянно. За всико друго може да е малко, но за това е пре-достатъчно.

еми пробвай да гледаш в едно евтино лазерче докато ти свети в очите повечко време да пробваш дали неможе

Ами като малък съм гледал... сега съм с -2.5 диоптъра и астегматизъм (може и да не е само от това или изобщо да не е от него)

11
За всичко... / Pot Mod на зелен лазер
« -: Май 22, 2009, 12:58:01 am »
5 мили вата са напълно достатъчни да ти изгорят ретината за постоянно. За всико друго може да е малко, но за това е пре-достатъчно.

12
Цитат на: "TheDarkSoul"
А какво прави това устройство с UV лъчи за експониране? Може и някъде да пише в темата ,но не съм видял.

Платките, които Слави използва са с предварително нанесен специален лак, който се активира от UV светлината и в последствие облъчените места могат да се измият.

13
Аз лично обмислям идеята за вертикално монтиране на схемите, тъй като в повечето състезателни категории не са ограничени откъм височина.

14
За всичко... / раз яснение
« -: Май 10, 2009, 05:54:35 pm »
За да стане по-ясно: Хуманоидите и по-специално ходенето на 2(3,4) крака е сложно "събитие", което въпреки лесно за хората е много трудно да се изпълни адекватно в един робот. Изискват се познания по анатомия, за да ти е ясно как е устроено човешкото тяло и как се движи и балансира. Най-вероятно ще трябват доста серво-машинки, които не са евтини, жироскоп(и) и акселерометри.

http://www.google.bg/search?hl=bg&q=humanoid+robot+designs&btnG=Google+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&meta=&aq=f&oq=humanoid+robot+design

Първият резултат: http://www.itee.uq.edu.au/~wyeth/Publications/humanoid.pdf

ПП: Борислав, изивнявам се за поста след заключването.

15
Цитат на: "fifata"
Знам че въпросът е много тъп, но какво е GND

GrouND - нула, 0V, маса (земя в директен превод)

Страници: [1] 2 3 ... 19