Автор Тема: Създаване на Quadracopter  (Прочетена 14492 пъти)

draid

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 3
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« -: Септември 17, 2013, 08:06:28 pm »
Здравейте колеги имам идея за направа на quadracopter, но имам и доста неизвестни неща  за които искам да попитам преди евентуално да се реша да инвестирам в такова нещо. Намерил съм от къде да се снабдя с безколекторни ел. двигатели, контролери за скорост, радиоуправление и намерих едни платки IMO които са с жироскоп, акселерометър , компас и висотомер.

Да пристъпим към нещата които не са ми дотам ясни. До  колкото успях да разбера, управлението на квадракоптера се извършва посредством увеличаване и намаляване оборотите на двойка ел. двигатеки (ако греша моля да ме поправите) Цялото това нещо доколкото успях да разбера трябва да бъде управлявано от един контролер, искам да попитам Ардуино върши ли работа за това и програмирането му до какъв проблем ще бъде. Отделно колко канално радиоуправление би трябвало да се използва.

Предполагам ако приемем че имаме ардуино то трябва да приема информация от жироскопа за да може да подава информация съответно на контролерите за скорост, но какво правим когато искаме да подадем на контролерите информация от радиоуправлението ?

Съжалявам, че нахвърлям такива хаотични въпроси, вероятно повечето от които са доста глупави, но до сега не съм се занимавал с електроника, конструкцията и механичната част не е проблем, смятането на подемни сили и т.н.

cdman

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 12
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #1 -: Септември 18, 2013, 02:05:59 am »
Здравей, много зависи първо за какво смяташ да го ползваш тоя куадкоптер. Но ако предположим че искаш просто да летиш с него - много по добър вариант е да си купиш стандартен контролер за такова нещо - например Hobbyking KK2.0 Multi-rotor LCD Flight Control Board - цената на това нещо е около 30$ , отделно ти трябват 4 мотора тук зависи каква големина искаш , но да предположим че ще са 28мм - добре е да избереш бавни мотори около 900KV

Ето този е подходящ - NTM Prop Drive Series 28-30S 900kv / 270w - не забравяй да си купиш и Accessory Pack за него който е още 2$ - това всичкото го умножаваш по 4 :)

Трябват ти и 4 ESC ( спийд контролера ) - най добър вариант е това:

Afro ESC 30Amp Multi-rotor Motor Speed Controller - цена 14$ бройката.

От тук насетне ти остават малко перки - като имаш предвид че ти трябват 2 прави и 2 с обратно въртене. Ето тук има много такива - като един комплект почва от 3$ , трябват ти поне 2 или 3 защото докато го настроиш ще потрошиш малко перки.

Накрая остава батерия - примерно 3 клеткова на 3300mAh s 35C - която е към 27$

Апаратура ти трябва минимум 4 канална - но е препоръчително да вземеш поне 6 канала - например Spektrum DX6i - цена чисто нова тук в БГ - 230лв от магазина.

След което в горната поръчка ще си добавиш един применик Orange R615 за 6$ и си готов с апаратурите.

Голямото предимство на КК2 контролера е че е най-лесен за настройка защото има LCD дисплей , със бутони и меню с което всичко става лесно. Има много по добри контролери от този - но са доста по скъпи и по трудни за настройка - ако това ти е първи куадкоптер си загубен направо с тях.

Та сметката до тук дойде:

Контролер KK2 = 30$
4x NTM Мотор - 17$ единия = 68$
4хESC Afro - 14$ единия = 56$
Батерия - 3300 - 27$
Перки 2 комплекта 7$
Приемник - 6$

Теглото на това всичкото клони около 1кг - така че доставка вероятно между 18 и 24$ ,

Общо всичко около 218$ , с такава доставка е вероятно да минеш на митница с което ще олекнеш с около 80-90лв още според горната цена

Или с други думи казано - сметката отива към 430лв. от ХобиКинг и още 230лв за апаратурата от БГ.

Иначе гледам че не си написал от къде си , ако си от София, мини на летището в Младост 3, събота и неделя има обикнвено поне няколко куадкоптера , ще можеш да разгледаш и да добиеш представа кое и как се прави.

Иначе ако почнеш схемата със - някакви мотори + някакви спийдове и някаква платка - шанс никакъв :) , Колегите правят и по сложни коптери с ардуино но там настройките са доста сложни.

Горното е примерна калкулация с надеждни и изпитани компоненти. Предполагам че може малко да се поевтини ако се изберат по евтини мотори или 10$ , но това няма да промени крайната цифра много.

Надявам се да съм помогнал с отговора.
Светлин Симеонов, гр.София, 37г

draid

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 3
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #2 -: Септември 18, 2013, 01:54:24 pm »
Ами аз повечето от необходимите компоненти ги намерих и в България

Ел. Двигатели:
http://www.best-rc-stuff.com/products/1633--rocket-2220-910kv-brushless-outrunner-exceedrc.aspx

ESC:
http://www.best-rc-stuff.com/products/1221--ss-series-25-30a-bec-hobby-king.aspx

Батерия:
http://www.best-rc-stuff.com/products/1534--lipo-3s-111v-3000mah-20c-turnigy.aspx

Радиоуправление намерих за 100лв стига да става:
http://www.best-rc-stuff.com/products/1165-fs-ct6b-fly-sky.aspx

Единственото което не намирам е контролера, така че ако остане варианта само той да се поръча от там, надали ще има проблем на границата. Не съм поръчвал никога от този магазин така че нз как стоят нещата.

Този контролер доколкото виждам има и жироскоп и акселерометър което е доста по евтин вариант дори от ардуино и отделни сензори, така че наистина би било това решението.

Иначе живея в София, завършил съм Машиностроене, но не ми се издирват колеги от електроника, ще ми се сам да се справя.

cdman

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 12
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #3 -: Септември 19, 2013, 03:02:28 am »
Нещата които си намерил изглеждат добре , с изключение на спийдовете. Тези спийдове HK SS - са кажи речи най-евтините на земята. Изключителен боклук дори и за самолети , а за мултикоптер ти трябва много прецизен контрол + бърза реакция ( response ) . Самият контролер така поддържа стабилна системата , като компенсира със подаване на команди на различните мотори. От там логически ако имаш забавяне по веригата - системата никога няма да успее да компенсира.

Според мен шанса да литне с тези е чиста нула. Горепосочените контролери АФРО са специално програмирани със firmware на SimonK  - което е стандарт при мултикоптерите , ако все пак търсиш други - то вариант е да ползваш и серията Turnigy Multistar като този който дори няма БЕК:

Turnigy Multistar 20 Amp Multi-rotor Brushless ESC 2-4S (OPTO)

Единият от спийдовете трябва да бъде с бек или да имаш отделен такъв

Етой спийд с бек , а това е само бек

Относно контролера , той наистина си идва с абсолютно всичко вътре в него. Има цяла тема в rcgroups за КК2 - изписано подробно как се настройва и първи стъпки и т.н.
Светлин Симеонов, гр.София, 37г

draid

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 3
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #4 -: Септември 19, 2013, 05:58:42 pm »
Ясно явно спиидовете и контролера ще се поръчват от там, а другото ще бъде от тук. Надявах се да има подходящи спиидове за целта в този сайт от който намерих другите работи, че да си спестя евентуален риск с по-голяма поръчка. Радиоуправлението иначе ще свърши ли работа ?
И някой поръчвал ли е от този магазин, какво е времето за доставка и коректни ли са доставките до БГ ?

cdman

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 12
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #5 -: Септември 19, 2013, 09:36:39 pm »
Управлението изглежда ще ти върши работа , поне за начало. Иначе доставките от ХобиКинг идват за около 3-4 седмици до БГ - коректни са, имам над 80 поръчки за последната 1 година.

Редакция:

Намерих ти контролер в БГ :) ето тук, спийд контролери имам излишни Турниджи Мултистар 30А , но са само 3 броя и няма да ти вършат работа.
Светлин Симеонов, гр.София, 37г

petko10

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 19
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #6 -: Ноември 12, 2013, 07:07:23 pm »
Аз за да не правя нова тема искам да се включа със неясно до колко реалистичната си идея . Бекграунда е , че имам аспирации в изкуствения интелект и до няколко месеца трябва да съм довършил системата за симулации на невронни мрежи и да мога да започна модели с някакво полезно действие . Та в тая връзка искам след виртуалното доказване , че нещата действат , да започна да контролирам нещо тип робот (казвам го така , защото ми е ясно , че най-добрият вариант е просто да пригодя кола с дистанционно за целта , обаче нали сме ентусиасти ми се ще да е куадкоптер) . Та така , понеже сме студенти без особени доходи , не мога да се целя много високо за техниката и се заформи следната идея :
 Малък куадкоптер с котролер , който стрйимва всичко от уредите към компютъра (съответно контрола се стриймва от компютъра).
Това е и първият въпрос - кой комуникационен канал може да се ползва за такъв стрийм (bluetooth/WiFi) и могат ли относително лесно да се препрограмират наличните котролери за такава задача ?
Отделен въпрос , който ми хрумна е - има ли разработен софтуер за управление на bluetooth RC устройства от компютър с прост bluetooth dongle примерно ? И ако не - какви са техническите спънки ?

cdman

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 12
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #7 -: Ноември 14, 2013, 11:34:11 pm »
Здравей , има различни устройства които съм виждал и се управляват по Bluetooth или WiFi , но са в сферата на играчките , най сериозното за което знам е ARDrone - което се управлява с устройствата на APPLE ,

Истината е че за управление не ти трябва нещо много скъпо - един приемник от Хобикинг струва 10лв , а една апаратура от евтиния клас - примерно Spektrum DX4 може да се намери за около 50лв втора ръка или около 80лв нова. Ще си спестиш безброй разработки и размисли ако тръгнеш по стандартния вариант.

Както се казва - не измисляйте топлата вода :) варианти има и за евтино и за скъпо.
Светлин Симеонов, гр.София, 37г

petko10

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 19
  • Профил
Създаване на Quadracopter
« Отговор #8 -: Ноември 15, 2013, 06:45:01 pm »
Аз се ориентирах към AeroQuad форумите и там пообсъдихме с пичовете вариант за управление през компютъра . Иначе за преди това си трябва и стандартен контролер . Ясно е че от първия път магията няма да стане.

westony

 • Заклет Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 237
  • Профил
  • http://westony.blogspot.com
Re: Създаване на Quadracopter
« Отговор #9 -: Януари 12, 2016, 08:27:23 pm »
Аз се ориентирах към AeroQuad форумите и там пообсъдихме с пичовете вариант за управление през компютъра . Иначе за преди това си трябва и стандартен контролер . Ясно е че от първия път магията няма да стане.
От мен едно да знаеш, ако се скръндзиш за хубави части, по-добре не си прави никакъв. Хора около мен решиха, че могат да минат с по 400-500лв за части полетяха до 1 2 краша и след това пак трябваха да купуват части.

Минималния ти бюджет трябва да ти е не под 600-700лв (без апаратура)
Технически Университет - София , ФА, III курс.
Мартин, 21 години
   Ако е лесно няма да е интересно!

Един не по-различен блог
Google+