Автор Тема: Arduino код?  (Прочетена 21987 пъти)

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« -: Април 21, 2013, 07:55:38 pm »
Имам няколко въпроса.Как да направя така че:
Ардуиното да ми записва информация но в себе си.Няколко променливи.
Ще започна по от далеч, от няколко дни започнах да си правя един инкубатор( :-D ). И си направих всичко необходимо от механична час, лампи, моторчета и т.н., но започвайки да пиша кода за ардуино, имам проблем.Идеята ми е да си записва сам време в променливи(секидна,минута,час,ден) , и на всеки час да прави оборот на моторчето, на ден 3-ти да пуска само вентилатор за около 10-15 секунди. На ден 6-ти 15-20, и т.н. , но в същото време да си следи температурата с един термистор и ако температурата падне да подава ток на лампичката да загрее самия инкубатор, чрез едни транзистор. Но решавайки да проверя до сега кода, зареждам кода на ардуйното, пускам серийната комуникация и ми показва само едни и съши цифри, което не ми върши работа. ето част от кода int motor1A = 1;
int motor1B = 2;
int motor1C = 3;
byte sekund=35;
byte minet=0;
byte hour=3;
byte hour2=1;
byte day=0;
byte rootingDerection=0;
int val;
void setup() {
pinMode(motor1A, OUTPUT);
pinMode(motor1B, OUTPUT);
pinMode(motor1C, OUTPUT);
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
if (hour>hour2){analogWrite(motor1C, 120);
digitalWrite(motor1A, HIGH);
digitalWrite(motor1B, LOW);
delay(200);
val=hour2+hour;
hour2=val;
sekund=sekund+2;
}
Serial.println(sekund);
Serial.println(val);
delay(200);
}

Променливата "hour2" , е за проверка на сегашния час.
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

emil74

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 227
    • Профил
    • http://www.maystorio.com
Arduino код?
« Отговор #1 -: Април 22, 2013, 09:54:13 am »
Използвай командите за четене и запис във вградения ЕЕПРОМ на ATmega:
Първо включваш файла за работа с EEPROM:

#include <EEPROM.h>

Синтаксис на запис в EEPROM:
EEPROM.write(addr, val);

Записва на адрес addr стойността на променлива val.

Пример: EEPROM.write(0, 56); //Ще запише на адрес 0 стойност 56.


Синтаксис на четене от EEPROM:
EEPROM.read(addr);

Пример: val = EEPROM.read(0);
Ще присвои на променлива val съдържанието на адрес 0
Ако следваме логиката на горния пример, на val ще се присвои стойност 56.

Адресите започват от 0 и завършват, съгласно спецификацията на конкретния контролер.

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #2 -: Април 22, 2013, 11:38:24 am »
Много благодаря, за бързия отговор. Ще погледна и информацията в сайта им.
След оглед на нещата, забелязвам че имам право на само 100,000 презаписвания което е малко некомфортно. Някакви други идеи.
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

emil74

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 227
    • Профил
    • http://www.maystorio.com
Arduino код?
« Отговор #3 -: Април 22, 2013, 02:18:19 pm »
Другият вариант е външна EEPROM. 100,000 не е толкова малко. Но външната памет има безспорни предимства - слагаш я на цокъл. Като направи проблем, мяташ в кофата и следващата.
  Аз лично прилагам няколко трика при работа с външна EEPROM:
  1. Въвеждам контролна стойност на някакъв адрес в EEPROM. Да кажем - на адрес 255, записвам стойност 63.  
  2. Ако работя с LCD, първо инициализирам LCD-то и EEPROM. След което изписвам съобщение "Грешка EEPROM" и веднага искам да прочета адрес 255.
  3. Следващата команда е изписване на друг текст на LCD.
  4. Ако адресът се прочете успешно, "Грешка EEPROM" се сменя толкова бързо от следващото съобщение, че потребителят не го вижда. Ако има "увисване" при четенето, на дисплея остава съобщение за грешка в паметта.
  5. Ако контролната стойност на адрес 255 е 0xFF, значи паметта не е записвана(нова е) и следва извикване на подпрограма за въвеждане на стойности по подразбиране. В общия случай създавам дъмп със стойности по подразбиране в програмната памет, който копирам в EEPROM(например масив от 255 елемента). Ако контролната стойност е очакваната - 63, директно се изълнява главната програма - значи, че паметта е инициализирана.

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #4 -: Април 22, 2013, 07:22:51 pm »
А някаква идея с flash памет нямали да стане?
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

emil74

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 227
    • Профил
    • http://www.maystorio.com
Arduino код?
« Отговор #5 -: Април 22, 2013, 10:10:34 pm »
Ами не знам как ще се справиш с флаш паметта...
Най-лесно е с EEPROM - I2C комуникация и готово.
24C02: 1,000,000 цикъла и 40 години помни...
По каква причина искаш да ползваш флаш памет?

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #6 -: Април 23, 2013, 05:55:03 am »
Ми мисля че флаша ще издържи повече. Но ще го направя  с ЕЕПРОМ
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

emil74

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 227
    • Профил
    • http://www.maystorio.com
Arduino код?
« Отговор #7 -: Април 23, 2013, 08:04:18 am »
1,000,000 записвания е огромен брой! При 24 записа дневно, ще ти стигнат някъде за около 114 години. След това ще си купиш друг EEPROM :D

Дефинирай и алгоритмизирай заданието, за да започнем да се занимаваме с кода.

PS: Променливата за минути можеш да запишеш като minutes, че тук сме основно българоговорящи и паднах от смях, като прочетох какво име си й дал  :clap: (не се сърди, шегувам се)  :) .

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #8 -: Април 23, 2013, 08:23:33 am »
Знам в бързането не съм я написъл правилно. По късно ще напиша кода.
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #9 -: Април 23, 2013, 11:44:32 am »
Това успях да сътворя int motor1A = 1;
int motor1B = 2;
int motor1C = 3;
byte sekund=0;
byte minutes=0;
byte hour=0;
byte hour2=0;
byte day=0;
byte rootingDerection=0;
int sensePinT=0;
int lampPin=4;
int fanPin=7;
int errorLedPin=8;
void setup() {
  pinMode(motor1A, OUTPUT);
  pinMode(motor1B, OUTPUT);
  pinMode(motor1C, OUTPUT);
  pinMode(lampPin, OUTPUT);
  pinMode(fanPin, OUTPUT);
  pinMode(errorLedPin,OUTPUT);
}
void loop() {
  if (day==21&&hour==12){
    // тук трабва да се презапишат всички промнливи на 0.
      }
  if (sekund>59) {
    sekund=0;
    minutes=minutes+1;}
    if(minutes>59){
      minutes=0;
    hour=hour+1;}
    if(hour>24){hour=0;
    day=day+1;
      if (rootingDerection==0){
    analogWrite(motor1C, 120);
    digitalWrite(motor1A, HIGH);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
    analogWrite(motor1C, 0);
    digitalWrite(motor1A, LOW);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
     rootingDerection=1;
   }
    else if (rootingDerection==1){
    analogWrite(motor1C, 120);
    digitalWrite(motor1A, HIGH);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
    analogWrite(motor1C, 0);
    digitalWrite(motor1A, LOW);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
     rootingDerection==0;
   }
    else{digitalWrite(errorLedPin,HIGH);}
    hour2=hour2+hour;
    sekund=sekund+2;
    }
  if (hour>hour2){
    if (rootingDerection==0){
    analogWrite(motor1C, 120);
    digitalWrite(motor1A, HIGH);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
    analogWrite(motor1C, 0);
    digitalWrite(motor1A, LOW);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
     rootingDerection=1;
   }
    else if (rootingDerection==1){
    analogWrite(motor1C, 120);
    digitalWrite(motor1A, HIGH);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
    analogWrite(motor1C, 0);
    digitalWrite(motor1A, LOW);
    digitalWrite(motor1B, LOW);
    delay(200);
     rootingDerection==0;
   }
    else{digitalWrite(errorLedPin,HIGH);}
    hour2=hour2+hour;
    sekund=sekund+2;
  }
  else{digitalWrite(errorLedPin,HIGH);}
  int val=analogRead(sensePinT);
  if (val<530) {
    digitalWrite(lampPin,HIGH);
    digitalWrite(fanPin,LOW);}
  else if (val>650){
   digitalWrite(lampPin,LOW);
   digitalWrite(fanPin,HIGH);}
  else{digitalWrite(errorLedPin,HIGH);}
  delay(200);
 sekund+1;
 // И предполагам че тук трабва да се презапишат всички изпозвани променливи в EEPROM.
}

Сега си спомням че някъде четох за една функция която давала точно преди колко време е била включено ардуино платката, не знам да ли няма да ми свърши работа.
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

ZiGi88

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
    • http://www.cyber-point.net
Arduino код?
« Отговор #10 -: Април 23, 2013, 05:15:47 pm »
Като начало:

Цитат
hour=hour=1

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #11 -: Април 23, 2013, 05:53:06 pm »
Благодаря поправих го.
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

emil74

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 227
    • Профил
    • http://www.maystorio.com
Arduino код?
« Отговор #12 -: Април 23, 2013, 08:56:39 pm »
Не съм се задълбочавал в кода, но не видях къде отброяваш време 1 секунда, за да увеличиш брояч секунди. Ако ползваш Delay, имай предвид, че операциите по обработка добавят време и импулсите ще са неточни, т.е. ще имаш натрупване на грешка.Желателно е да ползваш прекъсване от таймер.

killara1

  • Робо-Новак
  • *****
  • Публикации: 17
    • Профил
Arduino код?
« Отговор #13 -: Април 23, 2013, 09:07:06 pm »
Смисъл от какъв таймер.
Атанас Запрянов на 17г (след 4 дни от датата на регистрация )

emil74

  • Зомбиран Роботостроител
  • *****
  • Публикации: 227
    • Профил
    • http://www.maystorio.com
Arduino код?
« Отговор #14 -: Април 23, 2013, 09:37:24 pm »
Вграден таймер на ATMega. Прочети например:
http://www.instructables.com/id/Arduino-Timer-Interrupts/

Това пък е от страницата на Ардуино:
http://playground.arduino.cc/code/timer1