Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Vexorian

Страници: [1] 2 3 ... 17
1
Може чрез не-линейни схеми, но не си заслужава :) Няма за съжаление директно приложими схеми, повечето са за директна интеграция в чип. Най-лесния начин е действително с резисторче. За какъв ток и товар става въпрос?

2
Общ форум / Теория на управлението
« -: Декември 15, 2011, 11:40:52 pm »
Матлаб използваш за да си анализираш системата и да си проектираш контролера (не микроконтролер а PID контролер).

След това системата можеш по аналогов,цифров или софтуерен начин да я сътвориш. Няма значение. Можеш и симулация да направиш с Матлаб.

По аналогов:
PID контролер най-лесно може да се създаде с един операционен усилвател четворка. Само едно крайно транзисторно стъпало PUSH-PULL ти трябва за да управляваш мотора и някакви аналогови сензори за отчитане на скорростта (оптрон с енкодер и пълниш кондензатор примерно).

Аз като имах практикум по контролна теория, използвах Labview за да управлявам една аналогова затворена система. Чрез Матлаб я анализирах и настройх контролера. За съжаление нямам тези материали в момента, но работя в/у една електромагнитна система, свързана чрез USB към компа. Като я направя ще пост-на за да ви покажа как може да се използва тази теория.

3
Общ форум / RF приемник и предавател.
« -: Декември 09, 2011, 09:12:32 pm »
Какъв ти е приемника? Ако е с SPI или направо паралелна шината за данни, можеш лесно да ползваш FT232 с малко допълнителна логика.  Иначе наистина ще ти е тежко.

И както ти казаха колегите, може да зарежеш приемника/предавателя и направо 2 Bluetooth модула със серийна комуникация да си вземеш и си готов. Продават се в магазините и не са толкова скъпи. Ако нямаш сериен порт на компа си взимаш USB-Serial кабел.

4
Общ форум / Теория на управлението
« -: Декември 08, 2011, 07:12:37 pm »
Теорията на контрола се занимава с анализ на системи (било то механични, електронни, цифрови и т.н.) и тяхното управление. Тази инженерна дисциплина е според мен задължителна в роботиката.

Да предположим, че имаш подвижен робот с някакви сензори, които да го насочват в определена посока. За тази цел моторите трябва да реагират спрямо сензорите, и то точно и адекватно.

Как постигаме това?
1. Задаваме цел на робота, какво действие да направи (завой на ляво,дясно, напред, назад и т.н.)
2. Отчитаме резултатите от сензорите
3. Според резултатите, превръщаме цифровата обработка в аналогова
4. Електрическата енергия се превръща в механическа чрез моторите
5. Механическата енергия кара нашия робот да извършва дадено действие.
6. Пак отчитаме резултатие от сензорите и преценяваме дали желаният резултат е постигнат.
7. Ако резултатът не постигнат, повтаряме стъпки 3-7. Ако е постигнат се връщаме на 1.

Това е един вид затворена система (с обратна връзка). А индивидуално погледнатите елементи (мотори, сензори) са индивидуални отворени системи.

За да се осигури този процес да върви адекватно, се създават специални контролери: PID (Пропорция-Интеграл-Производна контролер) или Fuzzy Logic.

Контролният инженер обикновено се занимава с разработката на тези контролери, като преди това прави анализ на отворените системи, и след това прибавя контролера към затворената система.

5
Механика / Робот змия
« -: Октомври 31, 2011, 08:29:44 pm »
Някой има ли опит с проектиране на сегменти за змия-робот? Искам да започна такъв проект и ми трябва механичен модел-прототип. Бих платил за него. Крайният разултат трябва да е нещо подобно на това. http://www.youtube.com/watch?v=8VLjDjXzTiU
Ако някой е навит, да пише. Би било много добре ако се започне такъв проект. Хем ще е забавно, хем ще е продуктивно накрая :)

6
Други контролери / NXP LPC4000
« -: Септември 26, 2011, 07:25:37 pm »
В екипа ми работят с IAR, но аз искам този път да се придържам към OpenSource :) Та иначе рових няколко дена из нета и открих ето това - http://www.yagarto.de/index.html и това - http://www.makingthings.com/wiki/eclipse-openocd-gnu-arm-toolchain . Като за начало смятам, че е добре. Видях и други неща като WinArm и GNUArm, но тях по-нататък ще ги пробвам.
А и ето това също смятам да го пробвам - http://ics.nxp.com/lpcxpresso/~LPC1769/ .. платката я имам затова :P

tommyboy ако имаш материали отностно тези контролери, плс пост-ни ги :))

7
Други контролери / NXP LPC4000
« -: Септември 21, 2011, 05:04:54 pm »
NXP за съжаление нямат много подкрепа относно развойните среди и т.н. Те нямат и много документация честно казано. Повечето решения са създадени от други фирми. За смятка на това обаче, контролерите им са страшно гъвкави и мощни. В сравнение с тях, контролерите на Atmel и Microchip са като играчки. Което ме довежда до мисълта, че те са по-скоро направени за сложни решения, подхванати от професионални инженери, а не толкова към хобистите и аматьорския пазар. Иначе аз сега трябва да се занимавам с LPC1769 за един проект и засега ми е доста трудно да намеря готова информация :)

8
Други контролери / NXP LPC4000
« -: Септември 18, 2011, 08:17:36 pm »
Двойните ядра навлязоха и в пазара на микроконтролерите. Вижте тази красавица:
http://www.eetimes.com/electronics-news/4210275/NXP-mixes-Cortex-M4-and-M0-in-dual-core-attack

Смятам да изоставя PIC-овете :)

9
Електроника / RC vs RF vs Wifi
« -: Юни 04, 2011, 05:02:04 pm »
@sv_shady

Това е регистъра, който е грешно поставен в библиотеката на Microchip - READ_SECISR. Според дейташийта на MRF24J40, този регистър не съществува "reserved". В моята под-програма аз проверявам бит 6 от този регистър - RXSR който е правилния. Проверява се дали има грешка при декриптирането. Имах случаи, когато изобщо не получавах пакети, точно заради този грешно поставен регистър.
Имаше и грешки в инициализирането даже. Кода е много лошо написан.

10
Електроника / RC vs RF vs Wifi
« -: Юни 04, 2011, 01:14:29 am »
Цитат
Модулът на микрочип, който ползвах, ревизията му имаше някакъв бъг и общо взето автоматичното препращане при неполучен пакет работеше от дъжд на вятър

Един регистър беше грешно поставен в ISR под-програмата. Имам пренаписан кода за МАК слоя, но е на асемблер. В момента работя с MRF24J40MA и лесно се достигат скорости до 625 kbps. Не знам дали това е достачно за твоя проект.

11
Цитат
официалното, немодифицирано IDE на Ардуино
За това не съм много сигурен. Иначе платформата си струва.. Много "нагрухана" е :P

12
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=2095&param=en553910
Мога ли да ползвам тази платка?  :)  :?:

13
Ако контролера ти има A/D пинове, можеш да използваш това решение - http://www.piclist.com/techref/microchip/4x4key1ad7r.htm

Тогава ползваш само 1 пин и сканираш цялата клавиатура за няколко us.. Проблема е настройката и можеш да отчетеш само един натиснат бутон. Може всъщност и повече но е страшно трудно да го настройш или трябва да използваш друга конфигурация. Аз например използвам 2х R2R резисторна мрежа за сканиране на колоните и редовете, и 2х 74HC245 двупосочни буфера за разделяне на мрежите. По-късно ще пост-на схема. Де-факто могат да се сканират 256 бутона натиснати едновремменно за по малко от 30 us и при използване на 4-5 пин-а.

14
Електроника / Обръщане на поляритета ?!
« -: Март 18, 2011, 04:17:04 pm »
westony, разгледай наистина форума, има много теми относно H-мост-а. Виж специално тази на yasko. Аз ползвам този H-мост и работи перфектно при захранване 5V, а може и по-малко.
Отделно виж тези 2 транзистора:
http://home.comet.bg/datasheets/Transistors%202S/RSQ035P03.pdf
http://home.comet.bg/datasheets/Transistors%202S/rsq035n03.pdf
Хайде, не очаквай някой да ти дава директно информация. Трябва сам да се опитваш. Като гледам напоследък само теми пускаш от типа "как да направя това?" или "това дали ще стане" или "кое е по-добре".. Айде стегни се и порови малко. Вече като имаш идея за нещо, можеш да пуснеш една тема, и да поискаш мнение от хората.
Затварям темата.

15
Електроника / Обръщане на поляритета ?!
« -: Март 17, 2011, 03:49:14 pm »
Явно не си разгледал достатъчно МОСФЕТ-ове.

Страници: [1] 2 3 ... 17