Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - spp

Страници: 1 ... 23 24 [25] 26 27
361
Аз имам този стабилизатор.Много е стар,но ми върши чудесна работа.

Разбира се не е нужно да имате такъв.Идеална работа ще ви върши една батерия от 4,5волта.Защото нямам представа колко от вас имат възможност да подбират различни захранващи  напрежения,реших в примерите да ползвам 4,5в.
Другото което ще ни трябва е експерименталната платка.Моята е тази .

А ето ги двата резистора и светодиода.Върху светодиода има монтирана пластмасова черна втулка.Тя е много удобна ако трябва да монтираме диода в някакво панелче.

Кабелчетата казахме да са многожилни.Хубаво би било да им запоим на края им букси,но и калайдисани в двата края ще ни свършат работа.

362
Общ форум / Питане за възможности
« -: Август 07, 2007, 09:04:10 am »
Да Бориславе,ти ме изпревари с няколко часа :D Днес ако не съм натоварен в работата ще пусна една такава,която ще е да се изследват характеристиките на фототранзистор и как да свалим сигнала от него.Така,че се надявам след обяд да я има вече.

363
Око да види ръка да пипне.
Не напразно хората са направили тази поговорка.Не на празно и с нея започвам раздела ни практика.Съветвам всички,които имат възможност да отделят време за да повтарят и тестват схемите за които ще говорим.Това ще ви даде много важен коз на ваша страна.Това е ОПИТА.
Колкото и да се оправяте в принципните схеми.Колкото и да ги повтаряте с поялник в ръка.Не разберете ли основните неща,не експериментирате ли,ще си останете един добър имитатор на някаква идея и нищо ново и оргинално няма да можете да направите.
Това е първата практика и ще е много подробна.Следващите няма да бъдат такива,защото се има в предвид това ,че сте натрупали опит и няма да има нужда да се повтарят основни неща.
Започваме да разглеждаме и експериментираме с делителя на напрежение,защото това е важна схема,която ще ни трябва много често в бъдеще.
Какво ще ни трябва?
Ще ни трябват два резистора по 1000 Ом(1кОм)
Ще ни трябва един светодиод с максимален ток от 10мА
Ще ни трябват две кабелчета многожилни,червен и син(по възможност)
Ще ни трябва захранване за тези, които нямат една батерия от 4,5волта.
Ще ни трябва уред,поялник,тенол и експериментална платка.

364
Общ форум / Питане за възможности
« -: Август 06, 2007, 04:42:48 pm »
А,това е нещо друго. :D така съм съгласен.

365
Общ форум / Питане за възможности
« -: Август 06, 2007, 04:19:02 pm »
Адаптер е зарядното ти за телефона.Но то е с много малка мощност.Продават се и такива ,които са по-мощни.

366
Робо-сумо / Моят Сумобот
« -: Август 06, 2007, 03:27:42 pm »
Въпреки лошите снимки те поздравявам с първите ти роботи. :)

367
Общ форум / Питане за възможности
« -: Август 06, 2007, 02:30:17 pm »
Да адаптора е ясен,но аз исках нещо съвсем друго.Става въпрос за направата на множество устройства на модулен принцип.като за основа ще е първия модул захранване.Към него може да има модул програматор,модул тест датчици,модул тест двигатели,модул управление стъпков двигател и т.н.Може на една стандартизирана платформа постепенно да се учим и създаваме един робот.Не само това.Модулите могат да станат част от бъдещата ни домашна  лаборатория по електроника.
Импулсно захранване.То е костелив орех и за хора,които имат много по-голям опит от нас.Да не говорим,че трябват и доста инструменти.Без осцилоскоп трудно ще се мине.После аз всячески се стремя напреженията с които се работи да не са по-големи от 20 волта.Защото тук има момчета,които за първи път разбират що е това ток.Трябва да се има сериозна култура по отношение на техниката на безопасност.Защото не искам никои от тях да ми лежи на съвестта.
Не мисля че импулсното захранване е подходящо за този форум.Но всеки има право на мнение.
Добре за момента разбрах.Ще го правим най-вероятно паралелно.

368
Литература / Първата крачка в Роботиката
« -: Август 06, 2007, 01:27:07 pm »
Благодаря ,надявам се да помогне . :oops:

369
Общ форум / Питане за възможности
« -: Август 06, 2007, 11:32:09 am »
Въпросът ми е към всички,които четат темата ми в буквара.
Мисля вече ,че дойде момента да почнем да експериментираме.Задължително ще ви трябва уред мултицет платка,поялник и тенол.
Въпросът ми обаче е за захранването .Вариантите са два.
Да караме на батерии докато не стигнем нивото необходимо да си направим едно захранване,което е много необходимо за лабораторията ни.
Да направим захранването сега.
Очаквам да предложите вие.Предполагам,че захранването ни няма да струва повече от 10-12леваЗависи от това,каква ще е цената на трансформаторите.
Батериите не знам ,колко струват.Работа ще ни вършат тези от 4,5V
 :shock: ?
Чакам вашите предложения

370
Литература / Как да запояваме добре.
« -: Август 04, 2007, 08:03:23 pm »
Колофона се ползва за почистване мястото на спойката .
В тенола има колофон.Затова ако запоявате с хубав тенол може и да не ви трябва.Но е хубаво да се ползва и по малко колофон.
Когато искате да ползвате съединителни кабелчета е най -добре краищата им да се калайдисат предварително.Взимате кабелчето.Оголвате го на половината от това ,което ви трябва.Слагате го върху парченце колофон и с чофката на загрятия поялник го нагрявате,както е в колофона.Махате кабелчето от колофона.На върха на поялника стапяте малко тенол(да се получи капка ) с тази капка пипате кабелчето.Ако кабелчето е многожилно(а такова трябва да ползваме) без да местите поялника ще видите как тенола ще пълзи сам бавно и ще калайдиса много хубаво оголения край.Казх ви да го оголите на половина,защото от температурата изолацията ще се дръпне малко назад.
След като изстине можете да го запоите на мястото му.

371
Ето наши колеги от Италия
Става въпрос за дисциплината следване на линия а на една от снимките на преден план се вижда и ринга за сумо роботите.
На тази снимка робота е с верижно задвижване(което е по-рядко срещано)

372
Литература / Инструменти
« -: Август 03, 2007, 02:03:11 pm »
Мултицет между 8 и 15лв ще ти върши чудесна работа.Менгемето на мога да ти кажа.Трябва да провериш на място.Часовникарските пилички-питаш за комплект в него има плоска,квадратна,кръгла.Взимаш си комплекта.Едва ли са повече от 5лв.Най-добре е да помолиш някои които разбира да ти помогне в избора .

373
Робо-сумо / Моят Сумобот
« -: Август 02, 2007, 01:59:37 pm »
Ако ти е трудно ги остави.Но най-добре е да ги разпоиш.Има едно изискване към тези предпазни диоди.Трябва да са бързи.Ще го опиша в буквара,но всичко ще е едно по едно.От простото към сложното.

374
Робо-сумо / Моят Сумобот
« -: Август 02, 2007, 01:36:13 pm »
Момчета.всичко е много добре,но никой не чете даташийтовете на схемите.
Схемата L293D-Има вградени тези диоди.D-диод.
При нея можем директно да свържем двигателя.Тя е защитена .

375
Остана ни да разберем само още един елемент от уредът ни.Той се намира в горната част и е черен(в случая)бутон.На него има надпис "HOLD"Този бутон ще ни помогне тогава,когато измерваме,но не можем да видим добре дисплея на уреда .Тогава,докато измерваме трябва просто да натиснем този бутон.Уредът ще ни запони текущото измерване на дисплея.След като си го отчетем натискаме повторно бутона и уреда ни е готов за ново измерване.Бутона е много удобен ,когато трябва да мерим на трудно достъпни места и цялото ни внимание е ангажирано с сондите.В този случай можем да помолим някой само да го натисне ние после ще си отчетем измерването.
Ето го и бутона.

Добре остана ни още съвсем малко.За да сме сигурни ,че нашият уред мери правилно и ,че батерията му е на ред трябва да го проверим.Как става това.Много лесно.Поставяме уреда на скалата на измерване на съпротивление.Избира ме си например надписа 200К Ом.После (сондите сме си ги сложили на точното място)Двете сонди ги даваме на късо.Ето по този начин.

На дисплея,както се вижда,трябва да ни се изпишат твърдо нули.И това е нормално,защото съпротивление между двете ни сонди няма.
Ако обаче има нещо друго на дисплея различно от 0 това означава две неща.Или батерията ни е за смяна(най вероятния проблем)Или  :shock: Пътя към магазина за уреди ще трябва да си го припомним.
ВИНАГИ КОГАТО ТРЯБВА ДА ИЗМЕРВАТЕ С УРЕДА,ТРЯБВА ДА ГО ПРОВЕРЯВАТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН!
Естествено ако целият ден ще мерите с него е достатъчно да го проверите преди първото измерване.После няма нужда.Тов трябва да ви стане навик.В противен случаи,при изхабена батерия или повреден уред,ще получите някакви стойности,които няма да имат нищо общо с реалните и това може да доведе до сериозни проблеми.Включително и да застрашите човешки живот.При непознат уред с които още не сте мерили ,този простичък тест е също задължителен.
Добре а когато сондите ни не са дадени на късо,какво трябва да ни показва уреда?Ми ще ни показва това

За да работим удобно с уреда,на задният му капак ще намерим едно сгъваемо краче.Така ще можем даже и да ни блести слънцето да отчитаме добре.

Така,сега вече знаем какво представлява мултицета и знаем какво и как трябва да измерваме.

Страници: 1 ... 23 24 [25] 26 27