Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - tsenkov

Страници: [1]
1
    Хитро. Връща от пътя. Оценям го и влиза при хитрините. Не че ще се хвана да го правя но знае ли човек.  Чушко пека вдига до 1000градуса. Закалявал съм Х12 в него и става перфектно.
   На Бош- рексрот цените малко паднаха и за направляващи са добри. При положение че има и по-голям асортимент и можеш да си подбереш  танкетките според натоварването.  Гайките наистина са им скъпи но има и много по скъпи. Виж цените на турските, преди 10 год купих за Ц11 то и още не е мръднала въпреки зора който е видяла.  Тогава за 400ммвинт с гайка ми взеха 420лв.
   И въпреки всичко те съветвам откажи се от тези екзотики. 65 лв за гаика и 70лв на метър винт за СВД не са много. Под 1000лв. ти се връзват. За направляващи още 500-600лв и 12 лагера по 20лв и си готов. И си готов да пробиваш...

2
      Не ми обяснявай за контакта и съчмите. Ще надерат при неправилно избран или монтиран лагер. И ще са много по работоспособни от това което искаш да правиш. От моя минимален опит смея да твърдя че направляващи Ф20мм и съответния лагер са достатъчни за дърводелска машина. С известно занижаване на критерийте за качество на повърхнината може да се обработва и алуминий.  Дялал съм и 10мм Ст3 но не го препоръчвам.  Купувам ги от ЕКСЕРОР, надявам се да не се счете за реклама. Това е най-евтиното и сравнително работоспособно. Аз съм доволен от тях. Виж цените и ако и те са ти високи... Това което искаш да правиш /ако го плащаш а не услуга от приятели/ ще ти коства повече от лагерите. До сега не съм имал случай да се надере направляваща.
      Помисли и как ще осигуряваш съосието м/у двете напрвляващи ; м/у тях и винта/овете. Минал съм през тоя цирк и не искам да се връщам отново. Не те съветвам и теб,но парите са си твой,времето и нервите -също.

3
   Извинявай, но не мога да те разбера. Би ли ми дал някакъв линк да видя какви са тия направляващи от шестограм? Лично аз смятам че по-технологично и евтино от кръглите направляващи с алуминиева основа. Всичко друго е разсипия на време и пари. Разбирам желанието ти за намиране на някакво екзотично решение но обикновено са и не особено работещи.
  Йонно азотирани направляващи съм правил, не са сполучливи и не те съветвам даже да експериментираш.Ако смяташ че това което си намислил е по евтино от това което ти предлагам дълбоко грешиш.
  Има много, ама много преди да стигнеш до дупчиш и готово. Повярвай,след дупчиш и готово започват проблемите. От опит го знам.

4
     Колега, машина с тия размери и изисквания не можеш да направиш. Просто са несъвместими изискванията. Особено въртящата глава.. Само тя ще ти отнеме години.
     Относно електрониката - продавай всичко което имаш на някой мераклия и си купи нещо съвременно.Най добре си купи нещо по съвременно-хибридни стъпкови двигатели без четкови и т.н. Аз ползвам стъпкови и съм доволен. При тия машини надежността е от огромно значение. Да седиш до машината и да се молиш да не спре не е от най-приятните изживявания,повярвай ми.
     За обработка на желязо-забрави. Получава се нещо но ще е извън критерийте за точност и качество на повърхнината. За алуминий може да се получи с малко по занижени критерий за качество на повърхнината.
     Тоя висок Z от какво се налага? Имай в предвид че колкото е по висок  толкова е по податлив на деформаций и вибраций.
      Препоръчвам ти ЕМС 2 , настройва се по лесно от Мача ,но е на линукс..

5
CNC и други машини / Re: Стандарти за CNC машина
« -: Ноември 29, 2015, 05:54:00 pm »
 Далече си от истината. Всеки има различни нужди - един иска малка машина друг иска голяма,трети да е висока четвърти да е ниска , пети иска и чтевърта ос...Да не говорим че всеки има различно оборудване и че повечето ентусиасти извършват подвизи в мирно време с подръчни материали и съмнителни конструкций. Основното изискване е да е евтина, пък каква работа върши..

6
Механика / корабче
« -: Септември 02, 2011, 08:06:47 pm »
браво. много добре измислено и още по хитроумно изпълнено.завиждам на базата която имате сега за да експериментирате.аз на времето минах през гумените двигатели и върха бе издялана дъска с електромотор и батерия. след това излязоха по приятни занимания.сега ако може бих ти дал няколко съвета: 1 преброи зъбите на зъбните колела.определи предавателното отношение и си направи ремъчна предавка.ролки,ремъци от стари магнетофони и касетофони-дал бог.2този вид движители е с нмого нисък КПД,поради това че когато едната лопата загребва срещуположната отгребва и се получава частично уравновесяване на резултантната сила. Правени са опити с лопати с изменяема стъпка/в смисъл излизащата от водата застава така че да не създава противодеиствие, но без особен ефект/.чел съм за подобно нещо в сп.Моделист конструктор преди1990г.наи-лесно-опитаи с по 5лопати .би трябвало да тръгне малко по бързо.3.удържането на праволинеиния ход е доста трудно поради разликите в греблата и задвижващите ги двигатели.  4. ако мислиш да продължаваш с екпериментите си направи една по голяма лодка  така че да имаш място за всичко и постоянномясто за оста на перките а не за всеки екперимент нова лодка.мисля че вече   те отегчих затова спирам.ако ти трябват съвети -пиши

7
Механика / представяне
« -: Септември 02, 2011, 06:15:54 pm »
ОК. Ще опитам да доида но се прибирам в БГ на09.09 и не зная как ще съм с часовата разлика.

8
Механика / честито
« -: Септември 02, 2011, 02:45:52 am »
още веднъж честито.радвам се много за вас.много ми се иска като се прибера вБГ да го видя. в ютуб видях страшен клип-направи раздвижен ключ от 3 части наведнъж.имам готова механика и управление така че ще ми бъде лесно

9
За всичко... / цнц
« -: Април 17, 2011, 12:04:03 pm »
според мен наи-напред  трябва да изучиш програмите за управление и след това всичко друго. аз имам  машини но не мога да работя на тях. иначе по темата.препоръчвам  ти да започнеш с  електрониката и двигателите.продават се всякакви модели и китове.за машина каквато искаш да направиш  са достатъчни двигатели с 250-300oz/inзаводските  са в тия граници.не се съблазняваите с по малки и по евтини проблеми.след това успоредно с изработване на меха никата можеш да правиш тренировки /сухи/ на управлението.  аз започвам оразмеряването от ос Z и след това останалите.всичко е строго лично и зависи какъв финансов и времеви ресурс можеш  да си позволиш,защото възможностите  са много-има линеини лагери и по9лв и по90лв.а те са 12броя за трите оси.лично аз предпочитам за задвижване трапецовиден винт Ф10 х 3 мм,с изработени  от мен регулируеми тефлонови гаики.За мен това е наи-доброто и евтино решение което можем да си позволим избор иначе голям гаика единична М14 около100лв броя/наи-евтината и съответно качесвена/. колега винаги ще ти помагам със съвети,това което си се захванал хич не е лесно и просто

10
За всичко... / cnc ruter
« -: Април 09, 2011, 06:51:15 am »
колега, произвеждам цнц рутери-по точно китове за сглобяване.първите  две машини са сглобени .работно поле 220х310х80мм.закалени направляващи ф20мм с линеини лагери,винт 10х3мм със регулируена тефлонова гаика.цена650лв с ДДС.това е цена само за механиката. електроника не предлагам.във форума за цнц съм качил снимки.всичко е от метал . няма пластмаси и дървении.

11
Механика / mehanika
« -: Април 03, 2011, 05:08:32 pm »
колеги предлагам ви комплекти за сглобяване на рутер.работно поле220х300х80мм. имам и два сглобени.подготвени са  за рутер но но може да се ползват и при вас.ако някои го инересува мога да дам подробности.

12
Механика / Механика за 3D принтер РепРап
« -: Март 26, 2011, 06:52:56 pm »
колеги,предлагам ви готова звършена  машина в момента имам две сглобени работно поле210х320х80мм.линеини лагери-20мм,трапецовиден винт 10х3 сграфито-напълнена и регулируема гаика.Предназначена е за рутер но с минимални корекции  ще стане и за вашите цели.конструкцията допуска замяна на винта със СВД без допълнителна  промяна на конструкцията.  Имам и една с работно поле1200х800х------.конструкцията позволява Здо250мм

http://img502.imageshack.us/i/0003av.jpg/

13
колега, преди4-5години си бяхнаправил подобна машина. твоя проблем го реших със пневматичен цилиндър.беше много успешно.ако искаш повече информация ми се обади  на имеила

Страници: [1]