1. Така, филтрови кондензатори всъщност съм сложил (100нано и 10микро) но ги няма на схемата :oops: . Ще те послушам и ще добавя един за драйвера
2. И за транзистора ще те послушам
3. Алгоритъма (незнам как да направя логическа схема, засега само ще го обясня) -
Старт
моторите напред
ако десният сензор за линия се запуши (робота е на ръба), тогава:
моторите спират, включват се назад за определено време, спират, само десния се включва напред за определено време, и левия се включва.
ако левият сензор за линия се запуши, тогава:
моторите спират, включват се назад за определено време, спират, само левия се включва напред за определено време, и десния се включва.
ако десният IR сензор подава сигнал, левия и десния сензор за линия подават сигнал (робота не е на ръба), тогава:
десния мотор спира, докато не се получи сигнал и от двата IR сензора, тогава се пуска отново.
ако левият IR сензор подава сигнал, левия и десния сензор за линия подават сигнал (робота не е на ръба), тогава:
левият мотор спира, докато не се получи сигнал и от двата IR сензора, тогава се пуска отново.
край.
Това е алгоритъма който искам да постигна
За кодът предполагам че ще помогнат тези:
C5 - IR дясно
C4 - IR ляво
C3 - линия дясно
C2 - линия ляво
D0 - десен мотор напред
D1 - десен мотор назад
D2 - ляв мотор назад
D3 - ляв мотор напред
Към C2 и C3 не съм вързал нищо защото още не съм монтирал датчиците за линия. И тъй като висящите крачета на контролера са в високо ниво, няма да се изпълни кода за линията.
За израза който си цитирал - щом не се образува така е много вероятно заради него да не работи :?
Поздрави!