Дам, наистина конкретно не става въпрос за модулация, тъй като коефициента се запазва, нещо съм спал докато съм го писал, но идеята е доста сходна.
@mvr
Както е направил Аматьор, използването на друга честота е вариант за разрешаването на проблема. Друг възможен начин е, ако се търси изменение в сигнала от фототранзистора.
1. Да предположим, че има друг източник на сходна честоста. Тогава определено количество светлина ще попада върху фототранзистора и ще имаш изходно напрвжение Vb, което зависи от количеството светлина попадаща върху сензора. Ипращаш сигнал от твоя излъчвател.
1.1. Ако има предмет пред теб, то част от него ще се отрази и количеството светлина върху сензора ще се увеличи, респективно ще получиш ново напрежение Vo > Vb. Трябва да следиш именно за появата на такава разлика между Vо и Vb.
1.2. Ако няма предмет срещу теб, то тогава изхода ще остане Vb или ще се променя плавно, ако се движиш спрямо външния излъчвател. Тоест, ако производната на сигнала от сензора се променя, но плавно тогава няма предмет. Ако нараства рязко, обаче, тогава има предмет. Това най-лесно се следи с втора производна на сигнала.
2. Да предположим, че няма друг източник, тогава няма проблеми. Ако обаче има такъв източник, който е неактивен, и се включи, това ще доведе до рязко увеличаване на изходното напрежение на сензора, което би трябвало да се отчете като препядствие. Но робота знае кога е пратил сигнал и кога трябва да очаква, така че може да елиминираме и този проблем. Единствения вариант е робота да изпрати сигнал, да чакак отразен, но вместо това се появи сигнал от тъкмо включения външен източник. Това, обаче, имайки предвид, че говорим за няколко микросекунди е доста невероятно да се случи.
Надявам се съм отоговорил на въпроса.