Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Borislav

Страници: [1] 2 3 ... 62
1
Механика / Re: Части? От къде?
« -: Ноември 02, 2014, 03:26:48 pm »
Привет!
Въпросът ти е много общо зададен. Когато проектираш дадена платформа, най-добре е първо да помислиш за това откъде ще купиш/намериш съответните компоненти. Те се избират още на фазата "идеен проект". Не можеш първо да начертаеш нещо, а след това да мислиш какво ще използваш - просто нещата не работят така. :)
Много зависи от това какво ти трябва. Мотори, колела, контролери и др. платки има в Роботев, там можеш да намериш всичко необходимо. Зъбни колела и пластмасови рейки има бол в ebay, можеш да се разровиш там. Имай впредвид, че доставката варира от 4 дена до около месец. Основи можеш сам да начертаеш и да дадеш на лазер, да ти ги изрежат/огънат, в зависимост от материала, от който са направени. Конструкторните шини (т.нар. Мекано) не съм засичал от години, но според мен подобно изпълнение не е особено сериозно за дипломна работа...
Поздрави!

2
Робо-сумо / Re: Роботи клас Нано-сумо
« -: Октомври 07, 2014, 09:43:44 pm »
Здравей,
може ли 1 линк за моторите, които си ползвал.

Здравей! Ползвам ето тези -> https://solarbotics.com/product/gm15/
Поздрави!

3
Използвай този линк, ще ти помогне: http://forum.arduino.cc/index.php?topic=58575.0

Поздрави! :)

4
Механика / Re: RepRap Prusa Mendel i2 - проблем с мотори
« -: Септември 15, 2014, 03:08:51 pm »
Въобще, за твоя принтер има много материали в Интернет. Лично аз се учих ето от тази поредица туториъли -> https://www.youtube.com/results?search_query=RepRap+Prusa+Mendel+i2+callibration
Съветът ми е да ги изгледаш всичките, въпреки, че са от по 20-30 минути. Има много полезни неща. :) А да - за измерването по осите, забрави за метода с линията - най-добре си намери шублер.
Поздрави!

5
За всичко... / Re: Действия при земетресение
« -: Септември 15, 2014, 02:25:00 pm »
Последно предупреждение за потребителя! :) Вярно е, че това е секция за офф-топик, но не е нужно да се обсъжда как се прави лютеница, все пак...
Поздрави!

6
Механика / Re: RepRap Prusa Mendel i2 - проблем с мотори
« -: Септември 15, 2014, 02:17:33 pm »
Проблема е оправен.. Остана да се калибрира и тества. Някой дали може да помогне с това?

Калибрирането, лично на мен, ми отне около 2 седмици "мързелив труд" - по 2-3 часа на седмица. :) Доста е пипкаво, но като го схванеш е лесна работа.
Калибрирането по осите Х, У и Е се извършва само веднъж, като там трябва да намериш точния коефициент, като мериш с шублер (по възможност електронен). Аз нямам електронен, затова го извърших с обикновен. Въвеждаш в буутлодера някакъв точен коефициент. Аз въведох 80. Принципът е прост - нулираш оста (докато опре енд-стопа), след това мърдаш със 100 мм от програмата в ръчен режим (може и по-малко, зависи колко ти е обхватът на шублера). Измерваш колко е получената стойност. За да не задълбаваме във формули, ползваш този линк -> http://prusaprinters.org/calculator/, за да определиш корекцията в коефициентите. Това правиш за оси Х, У и Z. В моя Марлин стои следното:
Цитат
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT {80.112157,80.0160032,3981.68425,704.6979865}
Разбира се колкото повече знаци след запетаята сложиш - толкова по-добре. Мисля, че софтуера възприема до 4-тия знак, но не съм сигурен. Толкова изчислих - толкова записах.
При Z ос отчиташ големината на метричната шпилка (стъпката автоматично се настройва в линка по-горе) и предавката. Аз ползвам съединители на винтовете, затова въвеждам 1:1. Предполагам и при теб е същото.

Най-трудно се определя корекцията при Екструдера (наричат го ос Е). Нагряваш накрайника до максимална температура. Маркираш на самия филамент чертичка с маркер, примерно на 50 мм от най-удобната повърхнина на екструдера, от която можеш да премериш. Задаваш от програмата да екструдира 10 мм. После още 10, пак 10, докато станат 3 пъти натискане на бутона Extrude (~30мм). Измерваш колко си получил и пак ползваш горния линк, за да преправиш коефициента.

Като го направиш, ще ти кажа как да настроиш подложката, защото тя се настройва най-трудно и отнема мнооого време. :)
Поздрави!

P.S. Виж и този линк http://richrap.blogspot.com/2012/01/slic3r-is-nicer-part-2-filament-and.html Много е полезен!

7
Механика / Re: RepRap Prusa Mendel i2 - проблем с мотори
« -: Септември 08, 2014, 07:55:22 pm »
Да, определено не знам как мога да ти помогна в този случай. Прочети някой менюъл в Интернет за Сангуинолулу-то. :) Аз съм с RAMPS 1.4 + Marlin. Спринтерът трябва да има настройки за ускоренията и скоростите по осите. Намали ги до известна степен. При мен, за ос Z (най-проблемните ми мотори) съм използвал 4 mm/sec скорост, а по дефолт беше 80. Експериментирай, но първо настрой СтепСтиковете, за да сме сигурни, че няма да ги изгориш... А да - и настройвай по една ос, а не всички оси едновременно.
Поздрави!

8
Общ форум / Re: CNC router проблем
« -: Септември 08, 2014, 11:08:41 am »
Здравейте! Не знам дали тук му е мястото, но имам няколко въпроса относно хоби CNC машина. Основното е, че в процес на работа точката определена за начална се измества по всички оси, независимо колко големи детайли залагам. Използвам професионална фреза с качествени режещи инструменти, но въпреки това, при какъвто и да е материал, се получава едно изместване с около 1,5mm. Въпроса е на какво се дължи това и какво мога да направя за да го предотвратя. Благодаря предварително!

Напиши малко по-подробно параметрите на машината... Вида задвижване по осите, на Mach3 ли я "пържиш"?
Поздрави!

9
Механика / Re: RepRap Prusa Mendel i2 - проблем с мотори
« -: Септември 08, 2014, 11:07:00 am »
Здравейте,

Направих този модел 3д принтер - RepRap Prusa Mendel i2, като закупих по-голямата част от кита онлайн, останалото от близката железария. Използвам Sanguinololu 1.3a както и фърмуер Sprinter - Master. Всичко е вързано, леглото и главата на екструдера се нагряват и се отчитат правилно в Pronterface. Като се опитам да движа някоя от осите обаче възниква проблем. Стъпковите мотори сякаш се опитват да помръднат, но не го правят.
Дали някой има опит с този тип техника?

Привет!
Въртя ли потенциометрите на драйверите за стъпкови мотори (StepSticks)? При мен, настройката е около 0.48V до 0.63V. Мериш, като заботеш GND сондата на мултиметъра на минуса на Сингуинолулу-то, а положителната - на витката на потенциометъра или на отвертката (аз използвам допиране до отвертката).
Върти много бавно, тъй като СтепСтик-овете имат много чувствителна настройка... Гледай да не превишиш 1.2-1.3V, но и да стане - при мен не сдадоха багажа, а уж казват, че бързо горели... :)
Като цяло, настройката може да се извърши и "на око"... Пиши, ако има прогрес. Ако няма - ще ти кажа как да проверяваш дали не са изгорели СтепСтик-овете...
Поздрави!

10
За всичко... / Re: 3D DLP printer
« -: Юни 10, 2014, 11:06:16 pm »
Това определено ме интересува като бъдещ проект. Интересът ми в областта е с тази технология, да мога да принтирам технически восък. :)
Поздрави!

11
Робо-сумо / Re: Роботи клас Нано-сумо
« -: Май 02, 2014, 06:09:03 pm »
Интересен проект,браво за начинанието :).П.С От къде мога да се здобия с едно MegaBitty.

Пиши на Мони от Роботев, той ми беше снабдителят. :)
Отново повтарям, корпусите на елементите са SMD 0402 (0.4мм дължина и 0.2мм широчина), което изисква много нерви и търпение в запояването. Наличието на лупи и очила за електроника е наложително, тъй като колкото и добро зрение да имаш, много трудно можеш да нацелваш елементите.
Поздрави!

12
Робо-сумо / Роботи клас Нано-сумо
« -: Април 24, 2014, 07:16:00 pm »
Здравейте, колеги!
Никога не съм крил любовта си към дисциплината, та поради тази причина, от около половин година съм подхванал следния проект:Към момента разполагам с:
- 2 бр. инфрачервени сензори за разстояние;
- 2 бр. датчици за линия (специално проектирани за клас нано-сумо) - на една платка. Също така, отпреди години имам останали още около 230 броя платки за сензори RPR-220, като единствено може да се използва 1 на робот;
- 2 бр. мотори с планетарен механизъм (реално са най-малките на света), с размери 20х6мм;
- 1 бр. MegaBitty микроконтролер с вградени драйвери за моторите - размери: 23х23мм;
- 1 бр. едноклеткова LiPo батерия 50mAh (Все още не съм направил зарядно за нея).
- 2 бр. О-пръстени 12х1мм, с които ще задвижвам колелцата.

Снимка на мотора:


Снимка на контролера MegaBitty:


За любопитнитите, клас Нано-сумо представлява състезание с роботи, по правилата на сумото, но реално това са най-малките видове в дисциплината. Границите, в които трябва да се вписват роботите са 25х25х25мм и 25гр. Размерът на ринга е 192,5х6мм.
Всъщност, проектирането на механиката за такъв, а също така и самото запояване на компонените по платките (0402 SMD корпуси) е извънредно трудно начинание. :) Самите платки (контролерът и сензорите) са купени, като дойдоха във вид на "кит" - т.е. сам трябва да си ги запоиш. За целта съм си купил и лупа за електроника, очила-лупи (наложителни са при този вид SMD монтаж). Поялник за SMD нямам, общо взето действам с поялната станция отпреди години...
Поздрави!

П.п. В момента разполагам с 3 робота в клас мини-сумо и 1 ринг, като 2 от тях са напълно функциониращи, а 1 от тях е разглобен "на съставни". Мислех да навляза в клас микро-сумо (50x50мм), но в крайна сметка ми се искаше да видя какво ще е в най-малките размери на дисциплината...

13
За всичко... / Re: 3D принтер
« -: Април 23, 2014, 04:41:01 pm »
Здравей отново!В интерес на истината този форум е доста замрял в последно време.. Надявам се да има повече активни потребители.
Този принтер си го правил ти, или си го купил?Дай повече инфо какви по сложност детайли могат да се правят с него.. ;)

Здрасти пак! :)
Проектът е модификация на тъй наречения Prusa i3, но имаше множество грешки, които се постарах да поправя (резултатът засега ме удовлетворява). Купени от мен са:
1. Електроника (цялата), включваща Arduino Mega, RAMPS 1.4 и 5 броя Pololu драйвери за стъпкови мотори и самите мотори;
2. Нагреваемата подложка и нагреваемият накрайник; (П.п. Имам и собствена разработка за нагреваем накрайник, но реших да не го изпробвам в момента, тъй като искам да "стъпя" на вече доказала се, че работи, конструкция!)
3. 3D принтираните детайли на конструкцията;
4. Различни термистори, конектори, вентилатори, радиатори и т.н.
5. От механиката единствено линейните лагери LM8UU, съчмените лагери и скрепителните елементи са покупни.

Относно втория ти въпрос, който не е никак лесен... Могат да се принтират много сложни детайли. Говорим за вграждане на гайки в пластмасата, 3D повърхнинни детайли, невъзможни да се сглобят с обикновените методи. Като пример, мога да укажа обикновен съчмен лагер, който след 3D принтирането може да се върти, а съчмите се движат между гривните без каквито и да било допълнителни сглобявания...

Поздрави!

14
За всичко... / 3D принтер
« -: Април 22, 2014, 08:05:06 pm »
Здравейте, колеги!
Бях се загубил за много дълъг период от време, но ето ме пак - завръщам се с нови идеи. Ще покажа със снимка технологията, с която почти разполагам. Почти, защото в момента съм на стадий тестване и първи опити в принтирането! :)Излишно е да казвам предимствата на тази технология в хоби-роботиката. :)
Малко технически данни:
- Максимален обем за принтиране: 200х200х200 мм.
- Вид на координатна система, в която работи: Декартова.
- Материали, с които се работи - ABS, PLA, HDPE.
- Максимален запъващ момент на стъпковите електромотори: 4 kg.cm (NEMA17).
- Брой електромотори: 4 за осите + 1 за екструдера.
- Захранване: 12V / 360W.
- Софтуер: Prontrface; Marlin v.1.0.
- Среда: Arduino v023.
- Вид на задвижванията: GT2 зъбни ремъци за осите X и Y и метрични винтове M5 за ос Z.
- Вид на предвижванията: Линейни лагери LM8UU и закалени неръждаеми стоманени направляващи с диаметър 8мм.
- Максимална скорост на преместване: >200 mm/s

В случай, че има някакви въпроси - ще помагам с каквото мога и каквото знам. :)
Поздрави!

15
Определено тук проблемът би бил от чисто механично естество, не толкова в броя мотори, контролер или код... Доколкото виждам, 2те опори и валякът се задвижват с шарнирни механизми. Идеята с въздуха е интересна, най-вероятно там става дума за 12-24В регулируем вентил. :)
Честно казано ТОВА ми изглежда доста по-добро, а също така принципът му на действие се вижда доста по-ясно. А също така и няма въздух, което е доста по-евтино решение...
Поздрави!

Страници: [1] 2 3 ... 62