Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Borislav

Страници: [1] 2 3 ... 7
1
Робо-сумо / Роботи клас Нано-сумо
« -: Април 24, 2014, 07:16:00 pm »
Здравейте, колеги!
Никога не съм крил любовта си към дисциплината, та поради тази причина, от около половин година съм подхванал следния проект:Към момента разполагам с:
- 2 бр. инфрачервени сензори за разстояние;
- 2 бр. датчици за линия (специално проектирани за клас нано-сумо) - на една платка. Също така, отпреди години имам останали още около 230 броя платки за сензори RPR-220, като единствено може да се използва 1 на робот;
- 2 бр. мотори с планетарен механизъм (реално са най-малките на света), с размери 20х6мм;
- 1 бр. MegaBitty микроконтролер с вградени драйвери за моторите - размери: 23х23мм;
- 1 бр. едноклеткова LiPo батерия 50mAh (Все още не съм направил зарядно за нея).
- 2 бр. О-пръстени 12х1мм, с които ще задвижвам колелцата.

Снимка на мотора:


Снимка на контролера MegaBitty:


За любопитнитите, клас Нано-сумо представлява състезание с роботи, по правилата на сумото, но реално това са най-малките видове в дисциплината. Границите, в които трябва да се вписват роботите са 25х25х25мм и 25гр. Размерът на ринга е 192,5х6мм.
Всъщност, проектирането на механиката за такъв, а също така и самото запояване на компонените по платките (0402 SMD корпуси) е извънредно трудно начинание. :) Самите платки (контролерът и сензорите) са купени, като дойдоха във вид на "кит" - т.е. сам трябва да си ги запоиш. За целта съм си купил и лупа за електроника, очила-лупи (наложителни са при този вид SMD монтаж). Поялник за SMD нямам, общо взето действам с поялната станция отпреди години...
Поздрави!

П.п. В момента разполагам с 3 робота в клас мини-сумо и 1 ринг, като 2 от тях са напълно функциониращи, а 1 от тях е разглобен "на съставни". Мислех да навляза в клас микро-сумо (50x50мм), но в крайна сметка ми се искаше да видя какво ще е в най-малките размери на дисциплината...

2
За всичко... / 3D принтер
« -: Април 22, 2014, 08:05:06 pm »
Здравейте, колеги!
Бях се загубил за много дълъг период от време, но ето ме пак - завръщам се с нови идеи. Ще покажа със снимка технологията, с която почти разполагам. Почти, защото в момента съм на стадий тестване и първи опити в принтирането! :)Излишно е да казвам предимствата на тази технология в хоби-роботиката. :)
Малко технически данни:
- Максимален обем за принтиране: 200х200х200 мм.
- Вид на координатна система, в която работи: Декартова.
- Материали, с които се работи - ABS, PLA, HDPE.
- Максимален запъващ момент на стъпковите електромотори: 4 kg.cm (NEMA17).
- Брой електромотори: 4 за осите + 1 за екструдера.
- Захранване: 12V / 360W.
- Софтуер: Prontrface; Marlin v.1.0.
- Среда: Arduino v023.
- Вид на задвижванията: GT2 зъбни ремъци за осите X и Y и метрични винтове M5 за ос Z.
- Вид на предвижванията: Линейни лагери LM8UU и закалени неръждаеми стоманени направляващи с диаметър 8мм.
- Максимална скорост на преместване: >200 mm/s

В случай, че има някакви въпроси - ще помагам с каквото мога и каквото знам. :)
Поздрави!

3
Здравейте!
За един проект, който възникна наскоро се чудя как мога да съединя голям брой бутони към МК (AVR и/или PIC) (С точност бутоните са 45 на брой). Някой може ли да даде малко идеи по въпроса? :)
Мислех по варианта с матрица от бутони, но май ще ми трябва малко помощ.
Поздрави!

4
Практика / Arduino Breadboard Labels
« -: Март 16, 2011, 08:16:50 pm »
Респект за страхотната идея... :clap: Освен за Ардуино, тези лепенки могат да се използват за всички видове микроконтролери, чипове, памети и т.н.
Директен линкПоздрави!

5
Ардуино (Arduino) / Sumoduino v.1.0
« -: Септември 03, 2010, 07:01:45 pm »
Здравейте, приятели!
Ето и новата тема за размисъл...
След като в Интернет плъзнаха микроконтролери, съвместими с основата Arduino (като например Roboduino, Cuad2Duoduino, Neoduino, MRC, Wires и много други), в мен се зароди идеята за контролер за сумо и следячи на линия, който да съчетава всичко необходимо за лесно сглобяване на електрониката и лекия алгоритъм на Arduino.
Идеята ми е съвсем проста - Контролер с вграден Н-мост (може и с генератор за 36-40kHz на NE555), няколко извода за всички необходими датчици и прост стабилизатор на напрежение. Ето и неговата схема:


Обяснения по схемата:
Порт В (PB..) не е свързан с основните мъжки рейки J3 и J4 (Освен РВ0), защото идеята е те още в началото да се поставят в режим на изходи и да се ползват само и единствено за управлението на моторите. Моторите се захранват от 9-тте Волта, подавани от жака на батерията J, като върху L293D-тата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се монтират охлаждащи радиатори. XTAL1 представлява кварцов филтър на 8 MHz с вградени 33pF кондензатори, за да се спести място. ШИМ-ът към моторите може да се включи чрез маркираната позиция "Е" на джъмперите J1 и J2. Стартовият бутон за роботите е всъщност Reset-бутона S1. Програматорът е ISP (куплунгът може да се махне и чипът да се поставя след програмирането му върху контролера), стандартен, 10 пинов. На рейките има и по допълнителни изводи за 5 и 9V захранване за други електронни компоненти.
Остава да се направи:
1. Генератор на 36-40kHz;
2. Очевидно трябва да има и USB връзка с компютър, за да може да се използва средата на Arduino (или Serial-кабел - като първата версия на Ардуиното);
3. Управление за 2 сервомоторчета - за сканиращ радар, примерно;
4. Според по-простите схеми за стабилизатори на 5V и повечето даташийтове на 7805 (LM7805, 78L05, L7805 и т.н.), кондензаторът C2 е излишен. Достатъчни са: C1 - 100uF и C3 - 10uF (на схемата е 100).
5. Oще...?
Това е засега, оставям на вас проектирането на платката. Ще се опитам да вмъкна в графика си едно такова занимание по проектирането на печатна платка с размери 80х80 мм (може би ATmega-та трябва да бъде SMD...?). :)
Поздрави!

6
Електроника / RPR-220 Аналогов сигнал?
« -: Август 07, 2010, 11:46:44 pm »
Здравейте, колеги!
Навсякъде чета, че QRD1114 може да действа както в дигитален режим, така и в аналогов - за измерване на много къси разстояния.
Както всички знаем, RPR-220 е много по-достъпен и евтин за използване. От няколко дена се мъча да го подкарам като аналогов датчик, но нещо не ми се получава... Та затова питам тук, най-после.  :-D
Поздрави и предварително мерси на всички отзовали се!

7
Здравейте, колеги!
Също както сумото, се зароди идея и за ходещ на два крака робот, понеже изисква доста познания в доста аспекти на науката, за да се реализира. Смятам, че с общи усилия можем да направим нещо подобно, а и ще бъде доста забавно да се учим да ходим, все пак...  :-D
Идеята ми е доволно проста, което се вижда от снимките на 3D модела. 6 серви, по 3 на всеки крак. В случай, че идеята ми срещне достатъчно привържаници, можем да я развием.
Предложението ми е да разделим работата на части и всеки да дава идеи в съответната насока, защото за сам човек това би било почти невъзможно. А именно:
1. Механика;
2. Електроника;
3. Сензори (или научното наименование - Сензорика  :-D), следящи системи и стабилизация на вървенето (жироскопи, акселерометри и Ко.);
4. Софтуер.

Всичко трябва да бъде достатъчно Open Source, за да може всеки да има достъп до информацията и да успее да помогне с каквото може. Засега конкретната задача на проекта е: Първи стъпки без падане и просто вървене по права линия.
Ето и обещаните снимки.
Поглед отгоре:

Поглед отпред:

Близък поглед към стъпалата:


Кратки пояснения:
Ходилата е добре да са с П-образна форма, разположени един срещу друг. По този начин центъра на тежестта би следвало да се разпредели на по-малък периметър, което ще е доста по-лесно за стабилизиране на цялата констркуция.
Батериите смятам да са на нещо като "раница", което се вижда най-добре от погледа отгоре. Трябва добре да се сметне центъра на тежестта на конструкцията, за да успее да ги носи без проблем.
Старая се да се използват колкото се може по-малко огънати профили, защото цялостната идея е да се изгради механиката на базата на лазерно рязан плексиглас и хексагонални втулки.
Засега толкова, очаквайте развитие в най-скоро време. :)
Поздрави!

8
Здравейте, приятели!
С радост ви съобщавам, че се планира второто състезание по Роботика в България. За целта пускаме тази анкета, за да разберем вашето мнение по въпроса. Всичко зависи изцяло от вас, но се надяваме, че ще успеем да съберем повече хора като участници и веселбата ни да бъде на високо ниво.
Планираните дисциплини засега са традиционните: Следене на линия и Мини-сумо.
Молим всеки да се включи със собственото си мнение!

Основната дилема е кога да бъде организирано. През Април, защото смятаме, че който направи нещо за 2 месеца, ще го направи и за 8, а лятото едва ли това ще е преоритетна мисъл за повечето тук. :)
Или през Септември, за да имаме време да разработим и платформа за сумобот, с който могат повече хора да се състезават.

9
Здравейте, приятели! :)
От доста време ми се върти идеята за контролер, базиран на ATTiny2313, поради това, че чипът е сравнително малък (DIP 20), портовете му не са много, а паметта достатъчна (вж. Даташийт), според мен го прави идеален за целите на хоби Роботиката.

Целта на проекта е главно да се създаде универсален Робо-контролер с некомерсиална цел, включваш в себе си основна ("дънна") платка и модули, които могат да са както на самия контролер, така и на т.нар. "модули за сандвичен монтаж". Разбира се, ако в разработката се използва друг чип на Atmel (ATmega8, ATmega88, ATmega16 и т.н.), контролерът ще работи еднакво добре, след внасянето на необходимите корекции, където трябва.

>> Схема на идеята ми за контролер <<

И така, на схемата е показан самият контролер (горе-вляво) с няколко модула към него. Едва ли е необходимо някакво обяснение по схемата, защото е елементарна. Единственото, което си струва да се отбележи, че изводът за програматора (ISP) е според стандарта за такъв и ще пасне с всеки програматор, стига последният да е със стандартизиран такъв. :) На контролера има 2 мъжки рейки (гребенче), към които са изведени всички пинове на портовете на ATTiny2313 + 4 (4x+5V и 4xGND) извода за захранване. Резисторът R2 (10k Ома) предпазва контролера от случаен Erase на паметта. При проектирането на платка, може кварцовият резонатор и двата кондензатора по 22pF могат да бъдат заместени с ПКФ (Пиезо-кристален филтър).

Описание на модулите:
Модул "Мигащ светодиод" (Module "Blinking LED"): При проектирането на платката, може да се предвиди този модул да бъде на основната платка на контролера. Положението на Джъмпера LED_J1 е описано под схемата на модула.

Модул "RS232": Едва ли е необходимо някакво пояснение. Модулът RS232 служи за обратна връзка на контролера с компютъра. Предвидено е да се използва "сандвичен монтаж" при връзката му с контролера.

Модул "Светофар" (Module "Traffic-light"): Според мен ще е интересно да има и такъв модул, тъй като след "Мигането на светодиод", често се прилага и упражнението "Светофар" от начинаещите. Предвидено е да се използва "сандвичен монтаж" при връзката му с контролера.

Модул "Захранване" (Module "Power supply"): Захранването се подава през жака J. Много пъти сме обяснявали работата на този модул във форума, така че няма да изпадам в подробности. Трябва да се спомене, че модулът е предвиден за монтаж на основната платка при проектирането на платката за контролера. Изходът J9 се свързва с описания по-долу модул "H-мост". Изходът POWER_J1 служи за захранване на допълнителни модули (6 на брой), датчици и т.н. посредством стабилизирани 5V.

Модул "Прост Н-мост" (Module "Simple H-bridge"): Няма смисъл от подробно обяснение... Предвидено е да се използва "сандвичен монтаж" при връзката му с контролера. J5 се свързва с J9 от модула "Захранване".

Засега е това. Постарах се да обхвана колкото се може повече аспекти от упражненията, необходими на всеки за навлизане в основите на Роботиката, Електрониката и Програмирането. Всеки, който желае, може да се включи в разработката на модула. Също така, очаквам мнения, препоръки и критики, защото именно с тях се върви напред. :)


Схемата във формат SPlan 6, можете да изтеглите от ТУК! (Размер на файла: 24536 B).

Поздрави!

10
Литература / Книги за семейство AVR
« -: Август 11, 2009, 09:15:53 pm »
Привет на всички! :)
Редно е да пропагандираме интересните книги, които се появяват все по-често из сайтовете.

Списъкът ще се увеличава занапред. Засега той съдържа 1156 страници полезна информация за контролерите AVR!

Екинфеев - "Atmel AVR Tiny и Mega" [Част 1] [На Руски език]
Екинфеев - "Atmel AVR Tiny и Mega" [Част 2] [На Руски език]
Голубцов М.С. - "Микроконтроллеры AVR от простого к сложному" [На Руски език]
Баранов В.Н. - "Применение микроконтроллеров AVR: схемы, алгоритмы, программы." [На Руски език]
Joe Pardue - "C Programming for Microcontrollers" [На Английски език]

Програмата, която е необходима за прочитането на книгите, а също така и на част от материалите, които се публикуват на сайта, можете да намерите Тук.

Поздрави и приятно четене! :)

11
Здравейте приятели!

Във връзка с наскоро настъпилия рожден ден на Българския портал по Роботика (цели 2 години) ви питаме дали според вас е необходимо ново лице на форума? :)

Давайте своите предложения за цветове от тук. Всички предложения ще бъдат добавени в случай на позитивен резултат от анкетата.
Поздрави!

12
Line Tracer / BEAMlit v.1 или как последвах линията
« -: Април 03, 2009, 08:18:04 pm »
Здравейте, приятели!
Публикувам проекта си за BEAM Line Tracer, с който ще се състезавам утре. :) Всичко е Open Source, така че който иска прави, доразвива, дава идеи и т.н.

Първо, както всички се досещат, идеята започна с една от модификациите на темата "Как да направим най-лесния робот". За съжаление, схемите, които са изложени в нея не винаги работят. Та се замислих да доразвия този проект, защото мисля, че го заслужава. А и ще е в полза на начинаещите.

Следва кратко описание в снимки (Извинявам се за качеството им, но уж телефонът ми правил хубави снимки... :-D):
Платките вече са ецнати
Не са особено добри, но е лазерен метод, все пак
Е, това е вече разрязаната и сглобена платка
Закъде сме без датчици? :)
Ето как е погледната отдолу
А ето ги и редукторите, които са подарък от yasko навремето... :) Всичко е на фона на творческия хаос
Модулът мотор-колело, погледнат отстрани

Нововъведения по електрониката:
Според datasheet-а на драйвера L293D, начините на свързване на двигателите са 3. В моя случай не ми трябваше конкретно регулиране на посоката на въртене. Затова, на входовете на датчиците IN1 и IN4 подаваме сигнал от високо ниво (активната ни среда е логическа единица, а линията - нула). Именно това включва/изключва моторите в зависимост от сигнала. Диодите в датчика са изчислени така, че да могат да "виждат" от максимално разстояние повърхността, която изследват. В нашия случай с RPR-220 това са 6 мм (0.2 mA ток, според графиките в datasheet-а).
Вървейки отляво-надясно по схемата, попадаме на изводите "ON/OFF" и "POWER". Моля, обърнете внимание на свързването им! Често се правят грешки там, поради което електрониката престава да работи.
Общо взето е това. Който има въпроси, може да пита. :)

Следва да бъдат направени (във v.2):
1. Да се добави диод, предотвратяващ обръщането на батериите.
2. Платката да е с още по-компактни размери.
3. Да се направи и вариант с допълнително платка, за която може да се залепят директно малки редуктори и да се превърне в почти готов робот.
4. Да се напише линкът към портала на платката. :-D

Допълнителна информация:
Всеки, който желае, може да изработи този семпъл робот (та дори и за състезанието утре :)). Основните забележки по ецването са, че след като пистите се пренесат с ютия върху текстолита, трябва всички пътечки и точки да се повторят с маркер. Хартията от листа (при мен беше плакат) остава по пистите, но това да не ви притеснява! Ецването на 4 платки на мен ми отне 1 час и 20-30 минути с разтвор, в който правя платки за 4-ти път. Т.е. в по-нов разтвор ще се ецнат за по-кратко. Разклащам през 10-15 минути.
Разстоянието между двата датчика е точно 35 мм. Както всички знаем, линията е 30 мм, поради което можете да я разположите директно в предната част на робота ви! :)

Схема и печатна платка:
>>>>> Изтегли оттук! <<<<<
И двете са във формат за "Proteus"!

Обещаното видео можете да гледате точно Тук! :) Засега платформата е в насипно състояние, но не се съмнявайте, че до утре всичко вече ще е готово! :)

Поздрави и лека вечер!

13
Събития и мероприятия / Дизайн на линии
« -: Март 07, 2009, 11:56:11 am »
Здравейте, приятели!
Редно е да създадем тема, в която да публикуваме дизайни на линиите, които могат да бъдат използвани в състезанията по дисциплината "Следене на линия", а също така и за други цели.

Единственото условие: Дизайните са публикувани без размери, в избягване на алгоритми за по-лесното им и бързо преодоляване.

Нива на трудност:
* - писта с до 5 завоя без пресичане - Лесна;
** - писта с до 10 завоя без пресичане - Средна;
*** - писта с до 15 завоя без пресичане - Трудна;
**** - писта с до 15 завоя, в която присъстват такива с пресичане - Много трудна;
***** - писта с прекъснати завои - Най-трудна.

--------------------------------------------------------------

Поле 1
(Най-вероятно за Състезанието по Роботика)Характеристики:
Ниво на трудност: ***
Клас: Трудна за преодоляване
Ширина на линията: 30 мм
Обща дължина: 7.226 метра
Брой на завоите: 13 (5х180*, 8х90*)

--------------------------------------------------------------

Поле 2
(Само за тестове!)Характеристики:
Ниво на трудност: *
Клас: Лесна за преодоляване
Ширина на линията: 30 мм
Обща дължина: 3.007 метра
Брой на завоите: 3

14
Други роботи / Правим домашен балансиращ робот
« -: Септември 23, 2008, 08:22:41 pm »
На сайта http://mcop.netfirms.com/balrobo.html бе представен малък, но забавен балансиращ робот. За съжаление, страницата стана недостъпна много бързо, но описанието на конструкцията на робота успя да се разпространи по международните DIY-сайтове.Тази проста конструкция може да достави много радост на онзи, който успее да я направи, въпреки, че пада доволно често.

Роботът не използва никакви причудливи акселерометри или жироскопи, и палансира с помощта на един прост механичен датчик, представляващ най-обикновен микропревключвател. :)

Когато роботът се готви да падне, крачето на превключвателя докосва земята, и двигателят започва да премества робота в същото направление (на падането). Крачето се отпуска и роботът започва да се премества в обратната страна, осъществявайки своего рода балансиране.

Възможно е да имате всички части, за да сглобите този робот направо сега?

За направата на робота ще са ви необходими:

- Електрически двигател;
- Няколко зъбни колелца (или мотор с редуктор);
- Ос и две колела (от детски играчки);
- Малък лист пластмаса (от...да речем някаква кутия за храни или обложка за CD);
- Две гнезда за батерии АА (или 1 с 4, разположени както е показано);
- 4 батерии AA;
- Стара литиева батерийка (тип "хапче");
- Ключе (от играчката, от която сте взели колелата с оста :));
- Микропревключвател с краче;
- Няколко проводничета;
- Поялник;
- Малко лепило (може и топъл силикон);
- Търпение и желание. :)

Към крачето на микропревключвателя запояваме (залепяме или нещо друго :)) литиевата батерийка.
Изпълняваме схемата на балансиращия робот:


// Още снимки и видео с работата на робота (бонус  :-D) - в следващото мнение //


***


Статията е дословен превод (с леки изменения) от сайта: myrobot.ru!

15
Във връзка със скорошното отваряне на Първия в България магазин по Роботика, моля дайте мнение по въпроса!

Ако имате възможността, като цяло, бихте ли си купили цял заводски микроконтролер, USB/ISP-програматор, шаси и/или цял робот?

Предварително ви благодаря!
Борислав

Страници: [1] 2 3 ... 7