Автор Тема: Миниатюрен автоматичен механичен портал  (Прочетена 16931 пъти)

KoCMoC

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 4
  • Профил
Здравейте, приятели на роботиката. Това е първата ми тема тук и въпреки, че в правилата пише, че характерно за новобранците е да започват с офтопик, аз ще разбия мита и ще карам право по темата. Имам следната задача, с която съм твърдо решен да се справя.

Трябва да направя устройство, което да затваря и отваря механичен портал с миниатюрни размери(14 см. в най-широката част). Все още не съм се спрял на дизайн, защото трябва и да изглежда добре. Както и да е, самият механизъм е това, което ме притеснява. Разгледах темата с плъзгащите се врати на гардероб с надеждата да намеря подходящ отговор, но не намерих.

Плоскостите, които ще изграждат портала в затворения му вид наподобяват правоъгълници (правоъгълни паралелепипеди), в различни равнини, които при затварянето си образуват елипсовидна форма. При отварянето си те застават една върху друга симетрично от 2те страни на отвора, за да пестят място.

Много е важно, в случай, че попадне някаква пречка на пътя на затваряне на портала, той да прекратява затварянето и да се отваря напълно. <- Проблем, който не мога да реша със знанията си по електроника. Помощ!

За самия механизъм мислех да опитам с малко роторно двигателче и маса пластмасови зъбчати колела, наредени в успоредни и перпендикулярни равнини, но това ми се вижда доста крехко, а ми трябва да работи плавно и тихо.

Ще се радвам ако ми предложите някакъв вариант, за който не съм се сетил или поне ми помогнете да реша проблема с блокажа. :)

Поздрави,
С.Т.

irz

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 17
  • Профил
Миниатюрен автоматичен механичен портал
« Отговор #1 -: Януари 06, 2013, 11:00:52 am »
Мога да ти предложа два варианта за блокажа на вратата при препятствие:
1. Чрез светлина (може и инфрачервена, ако изкаш да е невидима). За датчици използваш фотодиод или фототранзистор или фоторезистор. За источник на светлина - светодиод.
2. Чрез измерване тока на микро-двигателчето. Когато то се натоварва при опиране на вратата в препятствието токът му се павишава. Това може да се отчете от датчика на ток (резистор с подходящо съпротивление). Недостатъка тук е че трабва да има съприскосновение между вратата и препятствието. И още ,че механиката да е "твъда" т.е. между двигателя и вратата да имаш примерно редуктор.
Иван Р. Златанов, Казанлък
Направи и забрави!
Skype -> izatanov

KoCMoC

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 4
  • Профил
Миниатюрен автоматичен механичен портал
« Отговор #2 -: Януари 07, 2013, 03:24:09 pm »
Благодаря ти много за отговора! Моторчето е варианта, който и аз съм харесал за сега. Проблема обаче е в пространството, с което разполагам. Целия механизъм трябва да го побера в празно пространство 15см-8см-2см. Тоест разполагам с 240 кубични сантиметра грубо(пространството не е перфектна форма). Механизмът със светлината не ми върши работа. Иначе редуктора е 100% задължителен, иначе няма как да задвижа всички плоскости с едно двигателче. Даже мислех да пробвам система от зъбчати колела. Обаче това ми се вижда много крехко и чупливо.

Започнах да обмислям варианта, в който ползвам серго. Тоест, потребителя сам определя отвора.

Не знам обаче как да намаля обема с материалите, с които разполагам и ако ми кажете от къде мога да се сдобия с подходящата материална база, защото навсякъде джаджите, които намирам са малко по-големи от необходимото, ще черпя бира тези от вас, които са в София или имат път насам. ;)

БТВ, ако стане готино ще кача клипче и инструкции :)

KoCMoC

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 4
  • Профил
Миниатюрен автоматичен механичен портал
« Отговор #3 -: Януари 11, 2013, 03:38:29 pm »
Здравейте, приятели!
Моля ви, помогнете ми със съвет за интегралната схема.

Мислех да ползвам както колегата ме съветва резистор за измерване на тока. От друга страна за да контролирам хода на моторчето, мислех да ползвам кондензаторче, което да задейства моторчето при освобождаване на заряда. Имам постоянен ток от акомулатор за кола 12v.

В прав път ли съм?

Това, което не знам как да направя е с 1 прекъсвач да се освобождава тока от кондензаторчето. Тоест - междинните компоненти са ми мъгла. Ако някой от вас е правил подобно нещо, ще се радвам да ми помогне :)

Знам, че това е относително лесно, но по принцип съм финансист по образование... ;)

sv_shady

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 636
  • Профил
Миниатюрен автоматичен механичен портал
« Отговор #4 -: Януари 12, 2013, 02:22:41 pm »
Ами много зависи какъв ще е мотора, на какво напрежение, какъв ток. Има доста интегрални схеми, които предлагат защита по ток - тоест, ако  тока мине даден праг спират мотора или дори му обръщат захранването, така ще започне да се отваря вратата. Разгледай тук и си харесай (доставят до БГ, а можеш да си поръчаш и през Comet): http://bg.farnell.com/jsp/search/browse.jsp?N=2003+203654&Ntk=gensearch&Ntt=DC+motor+driver&Ntx=mode+matchallpartial

Трябва да помислиш и за крайни изключватели, така че да знае системата, кога е затворена/отворена вратата.
Imagination is the only limit.......

Светлин Пенков
София / Рединг, Великобритания

Dimitrov

 • Бил знаел какво е Мехатроника!
 • *****
 • Публикации: 141
  • Профил
Миниатюрен автоматичен механичен портал
« Отговор #5 -: Януари 12, 2013, 08:48:46 pm »
sv_shady ти е подсказал от къде да започнеш първо си избери електромотор и зъбни колела или направо готово серво след това  си оглади останалата механичната част до готов макет и накрая едно измерване на тока с амперметър при подаденото необходимо на мотора напрежение и чак тогава електрониката тъй като тока на сервото на празен ход в натоварено положение ще е доста различен а и би било по лесно да направиш "някаква" електроника при вече избрано серво и ясно задание (ток , напрежение) от колкото да търсиш серво на вече направена платка за управление има доста по голям избор на електронни елементи от колкото на серво-та
Георги Димитров / Стара Загора

Да пишеш на български с латиница е все едно да пишеш с лайна на стената - чете се, но не е красиво