Автор Тема: пневматика  (Прочетена 7881 пъти)

yordanzaykov

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 2
  • Профил
пневматика
« -: Декември 22, 2012, 12:48:16 am »
Здравейте колеги, тазгодишен завършил(семестриално) инженер по машиностроителна техника в Технически Университет - София съм. Намерих вашият форум посредством дълго търсене на информация за пневмоцилиндри. Никога досега не се бях сблъсквал с пневматика, само съм слушал нещо за пневмоцилиндри и пневмодвигатели. Но в стечение на времето, стана така, че реших да направя една практична дипломна работа на тема "бързодействащо позициониращо приспособление" и след дълги мъки и мислене, се стигна до факта, че ще ми трябва и пневматика. Тъй като работя във фирмата за която правя дипломната си работа(а много от фирмите във България както знаете са на принципа, изградена инсталация от тръби из целият завод и подаване на въздух от 3, 4 до към 7, 8 атмосфери) ми трябва пневмо цилиндър с който да се извърват 2 действия на приспособлението.
1. подаване на въздух и натискане на трелчати пружини
2. Направа на вакум
Да но това не е всичко. Интересува ме как се изчисля с каква сила ще натисне този цилиндър(разбирасе с подадените ми около 5 атмосфери), ще има ход около 4, 5 мм, за да мога да разбера дали ще ми трябва някакъв друг източник на въздух с повече атмосфери, и дали изобщо да го правя с пневматика.
При първи прочит на темата, се интересувам дали има сериозни хора из форума, които биха ми оказали помощ, защото, разбирате е излишно да качвам материали и да си отговарям сам в темата. Благодаря предварително. Ако има интерес от съфорумниците тук, ще пусна в темата скоро снимки, за да видите какво точно искам да постигна.
Благодаря предварително.

Аматьор

 • Бил знаел какво е Мехатроника!
 • *****
 • Публикации: 107
  • Профил
Re: пневматика
« Отговор #1 -: Декември 22, 2012, 09:57:46 am »
Един инженер трябва да може много неща - не само това, което са го учили.  В съвременния свят (само)обучението е доживотен процес.  
Не е зле да намериш каталози (може и по интернет) на Festo, SMC, Metalwork или други фирми, предлагащи пневмо елементи.  Фесто имаха и нещо като учебник.

Не съм вещ по пневматика, но все пак...  
Силата с която натиска един цилиндър е произведението между налягането и площта на цилиндъра.  Ходът няма никакво значение.  Вакуум от сгъстен въздух може да се направи, като се използва ефектът на Бернули. Пуска се въздуха през стеснена тръба. Перпендикулярно на нея има друга тръба.  Вакуума се създава в препандикуларната тръба- въздуха от нея се засмуква от основния поток.  Има и готови решения за вакуум,
Красимир Милев    51г

yordanzaykov

 • Новодошъл
 • *****
 • Публикации: 2
  • Профил
пневматика
« Отговор #2 -: Декември 22, 2012, 01:21:51 pm »
благодаря за отговора, съгласен съм, че един инженер трябва да може много неща, но това което правя го има. Но по простата причина, че го правя сам, а съществуващото такова приспособление е правено от цели екипи, със много тестове и много умуване.Аз успях до някъде да го направя за месец сам, с ичертаването му в 3D и всички смятания по него.По принцип пневматиката ми е ясна, но изчисленията не са, затова потърсих помощ, няма да повярваш човек като търси нещо което уж го има навсякъде, неможе да намери подходяща и достоверна информация. А за хода на така нареченото бутало, просто съобщавам какви входни данни имам аз по чертеж. Ще пусна тези дни снимки в 3D за да може да стане ясно какво точно искам да направя и тогава ще видим какво ще ми трябва са целта и какво не.

irz

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 17
  • Профил
пневматика
« Отговор #3 -: Януари 06, 2013, 10:35:31 am »
За получаване на вакум си има вакум помпи. За съжаление чрез вакум не можеш да получиш повече от една атмосвера.
Използването на пневматика при линейни движения се използва само когато цилиндъра работи до фиксираните крайни положения. Не можеш да фиксираш хода на цилиндъра в междинно положение, ако тършсиш точност на фиксиране (поради коефициента на свиване на газовете). В такива случаи се работи с хидравлика.
Между другото промишлените инсталации за сгъстен въздух работят на 6 атм. по стандарт. Ако ти трабва по малко използваш редуцилвентили.
Иван Р. Златанов, Казанлък
Направи и забрави!
Skype -> izatanov