Автор Тема: помощ aз съм нaчинaещ  (Прочетена 6490 пъти)

 • Гост
помощ aз съм нaчинaещ
« -: Февруари 19, 2012, 09:26:45 pm »
Добър ден aз съм нa 14г може би сaм голям зa новaк, но моля ви обеснете ми кaк се прaвят роботите aз неискaм дa прaвя нищо особенно a просто дa се движе и aко може дa прaви нещо друго супер. Aз учa прогрaмирaне в Русе кaжете ми трябвa ли ми конкретен език зa прогрaмирaне и колко пaри ще ми излезе 1-вия ми робор
« Последна редакция: Август 18, 2014, 06:45:14 pm от kalcho.97 »

greensnake

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 39
  • Профил
  • http://gogoplace.1gb.bg/
помощ aз сaм нaЧинaещ
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2012, 10:28:38 am »
Добре дошъл!
Не си голям за новак. Човек се учи през целият си живот. Прочети теми в категории Литература и Полезно, доста неща ще ти се разяснят. Хубаво е че учиш програмиране, бих те насочил към Arduino контролерите, лесни са и бързо се свика, езика е C++, за Arduino си има среда която е сведена до минимум знания. Важното е да правиш експерименти кое как става и как работи, най-вече от практика ще свикнеш. В началото бях като теб не разбирах от нищо и роботиката, и като цяло електрониката ми беше тъмна Индия. С времето ми се изясниха нещата и от форума и от практика. Преди не можех и да мечтая да пиша програмки, но вече имам 1,2 проекта. Продължавам да чета и да се интересувам и да научавам нови неща. Мога да ти пожелая успех и само с постоянство :)

Ако не разбираш от електроника виж раздел Литература постепенно ще свикнеш.
Насочвам те към тази тема - "Най-лесния робот" http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=17
Като за начало не се впускай в нещо сложно, а по простичко. След това ще надграждаш и така. Вече какво ще прави роботчето или изделието е в твоята фантазия, как ще изглежда също :) Като пари отново си зависи какво искаш да направиш. За това роботче което шава и върви към светлина (най-лесния робот) няма да ти струва скъпо от 5-10 лв максимум, и зависи дали имаш части може да смъкнеш цената драстично. Старите играчки и развалена техника, електроника е рай за тази цел.

Ако имаш въпроси питай :) само с въпроси се научава  :wave:

 :robotics:
Георги Добришинов, възраст - 19, гр. Кърджали

westony

 • Заклет Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 237
  • Профил
  • http://westony.blogspot.com
помощ aз сaм нaЧинaещ
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2012, 11:32:49 pm »
Какво програмиране учиш в Руса ? Какъв език ? /предполагам Паскал, но ти ще кажеш/

#greensnake - ще объркаш човека ;) Ардуино се програмира на чисто С, това че на места в библиотеките присъства ++ код, не означава, че се програмира на него.

Ардуино е микроконтролер, с който ще можеш да управляваш робота по какъвто искаш начин, стига да знаеш как да го постигнеш :)

Поздрави!
Мартин

ПС:. Ако имаш въпроси питай ;) Този форум е точно с тази цел да помага на всеки който има интерес, независимо от възраст и култура  :clap:
Технически Университет - София , ФА, III курс.
Мартин, 21 години
   Ако е лесно няма да е интересно!

Един не по-различен блог
Google+