Здрасти!
Поздравления за проекта и лично аз се радвам, че го държиш Open Source!
Честно да ти кажа, това с олекотяването на конструкцията ме притеснява. Ако си много под 500 гр., ще бъдеш лесна мишена. По принцип, както в реалното сумо и всички видове боеве, трябва да си колкото се може по-близко до ограничението. Т.е., робот, който тежи 300 гр. има много по-малко приемущество от такъв, който е ~480-490 гр. Естествено, задължително трябва да оставиш запас от 20-30 гр. поради това, че евентуално измерената ти стойност може да се различава от тази, която ще бъде измерена на състезанието.
При това възникват 2 варианта:
1. Ако роботът ти е прекалено лек, можеш да сложиш допълнителна батерийка и с елементарна логика да я пускаш, ако роботът "изнемогва" при бутането с противника. Това е много хитър вариант, на който съм голям фен.
2. Можеш да залепваш някакви монетки отдолу (най-добре колкото се може по-близко до центъра на тежестта на целия робот) до постигането на желания резултат.
3. Помисли за по-голямо бързодействие и маневреност на конструкцията. Предавателно отношение 200:1 или 100:1 би било добро решение.
Поздрави и дано постът ми ти е бил полезен!