Автор Тема: Измерване на дълбочина  (Прочетена 13514 пъти)

IbT

 • Зомбиран Роботостроител
 • *****
 • Публикации: 156
  • Профил
Измерване на дълбочина
« -: Април 24, 2010, 01:02:21 pm »
Здравейте,
Работя по един проект за лодка и искам да я направя да ми измерва дълбочината. Въпросът е мога ли да използвам схемите за измерване на разстояние с ултразвук. В алгоритъма ще променя скоростта на разпространие на улзтразвука във вода. Проблемът, който ме вълнува е, че трансдюсерът не е потопен във водата на границата възхуд-вода ще се получи отражение с голяма амплитуда. Единият вариант е софтуерно да го филтрирам като премахна това отражение и да чакам следващите, които ще са с по-малка амплитуда. Другият вариант е да потопя трансдюсера във водата, но не съм сигурен дали са водоустойчиви. И другият ми въпрос е каква максимална дълбочина ще мога да измеря с тези стандартните трансдюсери. Дали няма да се наложи да му сложа един генератор с по-високо напрежение - например 20-30V?  Наясно съм с образната диагностика, но с водата малко не са ми ясни работите. При медицинските апарати се слага гел, който един вид сихронизира трансдюсера с човешкото тяло за да се избегне това първоначално отражение, но как стои въпросът с водата?

zoro1

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 610
  • Профил
  • http://www.zoro1.com
Измерване на дълбочина
« Отговор #1 -: Юли 31, 2010, 01:06:37 pm »
Ако не намериш водоустойчиво ,може да го сложиш в херметическа кутия и да видиш дали ще стане.Иначе раликата в разпространението на звука във вода и въздух може да ти изиграе лоша шега.


...Великите нации  се държат като гангстери,а малките като проститутки...
И.Несторов
Skype:Zorro1430

sv_shady

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 636
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #2 -: Юли 31, 2010, 09:20:23 pm »
@Ibt Тази интересна тема незнайно защо не я бях забелязл до сега, дано още да мога да помогна. Проблемът ти се решава лесно, както си осъзнал, софтуерно, но въпреки това предлагам да потопиш трансдюсера във водата. Ако си от София драсни ми едно ЛС, защото със сигурност имам 2 херметически затворени трасдюсъра, които само събират прах, бях ги взимал от електронинвест едно време, та може да се срещнем и да ти ги дам, ако имаш желание. Само ще те съветвам да не ползваш готовите схемни решения на паралакс, защото са доста зле. Постнал съм една схема за ултразвук във форума, когато бях 11клас (тоест в началото на електрониката) и работеше в пъти по - добре от SFRите на паралакс. След това правих и още една схема по усъвършенствана с биполярно зхранване, програмируеми операционни усилватели, сензори за влага и вода и резултати бяха още по - добри. Ако се видим мога да и разкажа, каквото знам по темата.

@EmilEG Гледай сега, никой не те кара да седиш в този форум щом ти е толкова несериозен, а и нали беше казал че си тръгваш. Вместо да проявяваш типично български манталитет и да казваш кое как се прави, да обиждаш нас хората, които влагаме някакви ресурси в този форум (не визирам само хората, които поддържаме форума, ами и всички потребители пуснали хубава тема) вземи вложи малко усилия и сподели някакъв твой "сериозен" проект от сферата на програмирането и информатиката, което знам че е твоята сфера. Ти знаеш ли преди 4 години колко информация имаше за роботиката в България из интернет пространството? Знаеш ли колко любителски робота имаше в България? Знаеш ли въобще колко хора бяха чували, че има роботика в България? За съжаление има хора, които са изцяло консуматорски настроени и готови да критикуват всичко без да си дават сметка как е постигнато. Когато беше на сбирката на роботев, защо не каза пред всички "Аз съм ЕмилБГ от форума и виждането ми е такова и такова и според мен за да напреднете трябва да направите това и това", ами си мълча през цялото време, нали разрешаваш всякакви проблеми. Много е лесно да се дава акъл отстрани. Да не говорим и че когато се видяхме на живо държеше друг тон, което е доста лицемерно. Лично заявавам, че няма да толерирам още дълго време такова надменно поведение и ако трябва ще повдигна въпроса сред модераторския екип за ограничаване на достъпа ти.

P.S. И този път не ми пращай лично съобщение само на мен, ами се извини на всички и им обяснявай, че ти си си такъв, което за мен не е извинине, защото по тази логика дай да премахнем всякакви морални и законовни норми, защото сме си такива и няма смисъл да важат.
Imagination is the only limit.......

Светлин Пенков
София / Рединг, Великобритания

spp

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 414
  • Профил
  • http://robotics.cnc-bg.net/
Измерване на дълбочина
« Отговор #3 -: Юли 31, 2010, 10:18:27 pm »
Има специализирани датчици за ехалоти.Проверете в магазините за яхтено оборудване.Датчиците се продават комплект с ехалота,но съм сигурен,че можете да ги поръчат и отделно.
Тествах преди време за моят лодка един ехалот и се държеше доста добре.
Има и готови ехалоти,които имат доста добри показатели(засичат по-големи риби ).
Няма смисъл да се експериментира специално за датчика.
В София има голям магазин след изхода на околовръсното посока Панчарево.Може да се провери и при "Киров-Бош",магазина в Люлин.
Имам адрес и телефон и на магазините за оборудване във Варна и Бургас,ако ви е необходим ми пишете ще ви го дам.
П.П Датчиците са различни.Тези ,които се използват във въздушна среда НЕ стават за ехалот!
Слави Петков
София 49г

Vlado

 • Вече знае какво е робот!
 • *****
 • Публикации: 76
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #4 -: Август 01, 2010, 03:47:03 am »
ето един проект за ехолот http://ra4nal.qrz.ru/eho.shtml само, че е на руски.


Ето кратък любителски превод на конструкцията на датчика:

Конструкцията на ултразвуковия излъчвател-датчик е показана на рисунката.

 Той е направен от кръгла пластина 1 с диаметър 31мм и дебелина 6мм направена от пиезокерамика ЦТС-19 с резонансна честота 300 kHz. Към нейните посребрени страни със спав на Вууд се запояват по 3 проводника тип МГТФ-0,1 или 0,14. Местата на запояването трябва да са във края на пластината и да са разположени равномерно по окръжността.
 Не зная от къде може да се намери такъв диск, освен от ехолоти, а и може да бъде заменен само с нещо аналогично с други размери и друга резонансна честота, като в този случай ще се наложи да се променят честотите в приемника и предавателя съответно.
 Датчика се сглобява в алуминева чашка 3 от електролитен кондензатор с диаметър около 40 мм и дължина 30...40 мм. В центъра на дъното на чашката се пробиват отвори за щуцера 5, през който минава гъвкавия коаксиален кабел 6 с дължина 1...2,5 м, свързващ датчика с ехолота. Пластината 1 на датчика се залепва към диск от мека микропореста гума 2 с дебелина 5...10 мм и диаметър равен на диаметъра на пластината. Запоените към пиезоелемента кабели по краищата от всяка страна съответно, се събират и запояват заедно в една точка разположена по осевата линия нa пиезоелемента.
 При монтажа оплетката на кабела се запоява към щуцера, централния проводник към изводите на датчика от страната на гумения диск, изводите от другата страна на датчика към оплетката на кабела.
  Технологическите стойки 4 фиксират положението на пластината 1 по такъв начин, че повърхността на пластината 1 да е на 2мм под ръба на чашката 3.
 Чашката се закрепва строго вертикално и се залива до горе със епоксидна смола. При това трябва да се внимава да не се допуснат въздушни мехури във смолата.
инж.Владислав Димов 33г.

Аматьор

 • Бил знаел какво е Мехатроника!
 • *****
 • Публикации: 107
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #5 -: Август 02, 2010, 06:36:50 pm »
Емиле, струва ми се , че си сбъркал форума.  Както и много други работи, но това си е лично твой проблем.  
   Ако не си забелязал, повечето участници са младежи, които единият ден питат, какво им трябва да си направят совалка, а на другия ден са в недоумение , как да направят така, че светодиодът да мига.  Ако действително мислиш , че можеш да правиш велики работи по-честно би било да се пробваш в друг форум, но не вярвам да имаш успех.
   Много съм видял, направил и препатил и точно заради това много рядко си позволявам да правя квалификации на тоя, или оня.  Сега няма да бъде така и затова предварително се извинявам на четящите тези редове.  Причината е една единствена - фактът, че ти си позволяваш квалификации към други при положение, че ти самият никога нищо не си направил, нямаш никакъв опит и имаш повърхностни знания.  И понеже знанията ти са повърхностни  се изказваш категорично за нещата - не знаеш за какво говориш.
   Само между другото - аз съм проектирал лазерни далекомери , които и в момента  се използват. И понеже зная, колко сложни могат да са нещата в дълбочина, не смея да дам никакъв съвет по тази тема - никога не съм работил с ултразвук.  Но понеже ти никога нищо не си направил,  имаш естествената смелост да даваш оценки на този, или друг начин на измерване, без да съобразиш какви са критериите за качество и какви странични ефекти може да има.
   Поредното ти изхвърляне е , че искаш части, за да демонстрираш, колко си велик.  Части няма да ти дам, защото:
1.Части се искат по спецификация.  Ти такава нямаш и не си способен да направиш.
2.Сам признаваш , че не разбираш от електроника и механика - значи нищо по темата не можеш да направиш.  
3.Нямаш си и грам понятие от микропроцесорна техника
4.Не се и сети, че освен части е необходима и апаратура.  Едва ли ще можеш да направиш пълен списък на необходимата апаратура.
5.Единственото, което може би поназнайваш е компютърно програмиране, което не е кой знае какво предимство, а даже може и да е недостатък.  Неслучайно има много вицове за софтуеристи.
6.Животът ме е научил да не вярвам на тези, които много приказват - ти си точно такъв.  А освен, че много приказваш и нищо не вършиш.

Емиле, не ми се сърди.  Отделих повече от половин час, а времето в момента ми е много ценно (проектирам поредния нов уред), не с цел да те обиждам, а с ясното съзнание, че тези неща някой трябва да ти ги каже.  Помисли си за тези неща, както и за някои други, които ти си ги знаеш, но да не ги споменавам тука.
Дано съм ти бил полезен.
Красимир Милев    51г

EmilEG

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 18
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #6 -: Август 03, 2010, 12:24:51 am »
ИЗЧЕЗВАМ - НЕ СЪМ ЖЕЛАН  ;)

venci

 • Вече знае какво е робот!
 • *****
 • Публикации: 40
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #7 -: Септември 23, 2010, 06:31:06 pm »
@venci моля по-културно. Не смятам че поста ти към Аматьор е съвместим с добрия тон на форума, затова го изтривам.
yasko

hunter

 • Направо Робот! :)
 • *****
 • Публикации: 638
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #8 -: Септември 23, 2010, 08:49:31 pm »
venci по кротко много грубо има 1000 начина да се изразиш човешки като не ти е по вкуса нечие мнение. Това ми е моубата :)
Цвятко Цветков/ Бургас

http://www.youtube.com/watch?v=I1y67hzRWQY&feature=related

venci

 • Вече знае какво е робот!
 • *****
 • Публикации: 40
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #9 -: Септември 23, 2010, 09:32:52 pm »
Такива хора от човешка дума не разбират за съжаление.

Аматьор

 • Бил знаел какво е Мехатроника!
 • *****
 • Публикации: 107
  • Профил
Измерване на дълбочина
« Отговор #10 -: Септември 24, 2010, 06:30:00 pm »
Ха ! Нещо е станало...   :)
Ще ми обясни ли, някой какво точно се е случило?
Красимир Милев    51г