Автор Тема: Контролер за управление на безколекторни мотори (BLDC) с отворен код - VESC  (Прочетена 9303 пъти)

yasko

  • Administrator
  • *****
  • Публикации: 484
    • Профил
В момента на пазара има голямо разнообразие от контролери за безколекторни мотори предназначени за моделизъм. Повечето от тях нямат големи възможности за настройка. Лично на мен ми трябваше контролер с по-гъвкави възможности, а в идеалния случай да имам достъп до кода за управление. Първата мисъл беше да си го направя сам. Посъбрах информация и се оказа че задачата е сериозна и ще отнеме време. Но за моя радост вече бе решена.
Попаднах на проекта VESC на Benjamin Vedder от Швеция. Въпросния човек в продължение на няколко години разработва контролер за BLDC мотори, като целия проект е с отворен код - схеми, платка, фърмуер и софтуер за настройка. Файловете са качени в GitHub и са достъпни тук: https://github.com/vedderb . Определено този прект ме впечатли и голямо браво на човека, който го е направил!
Контролер бих казал, че е "state of the art" -  има  векторен контрол за управление на двигателя с възможност за включване на енкодери за  обратна връзка. Разполга с USB,  CAN  и още няколко интерфейса за управление. Към контролера има  PC софтуер за настройка на работните параметри. Базиран е на модерен 32 битов ARM микроконтрлера - STM32F405, интегриран драйвер за управление на MOSFET транзисторите - DRV8302, самите транзистори са доста яки: IRFS7530. Осигурява 50А ток в непрекъснат режим и до 240А пиков ток. Максималното захранване е 60V, което позволява да работи с до 12S  Li-Ion клетки. Основно използват контролера за задвижване електрически скейтоборд. Има и интерсни приложения в роботиката.  И накрая на този пост една снимка на контролера (сглобен и оживен от моя милост):
« Последна редакция: Август 29, 2016, 11:24:10 pm от yasko »
Ясен Паунски,  гр.София, 39 г.