Автор Тема: въпрос относно схема за управление на серво двигател  (Прочетена 12988 пъти)

alex

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
Привет на всички! Уважаеми колеги, имам желание да си построя цнц и се сдобих със разни компоненти обаче , моторите ми са различни стъпкови и серво със тахо и енкодери и понеже тва е моя първи подобен проект имам разни въпроси. 1- уместно ли е да се комбинира стъпкови мотори и серво в една система ? 2- понеже смятам да правя доста работи на машината искам да е с максимални възможности и евентуално 6 оси т.е. въртяща глава за която смятам да ползвам стъпковите мотори и оста z  габаритите ще са около метър на два и ми казаха че при работа на по големи площи и по добре да е със серво мотори за по голяма скорост при необходимост от предвижване z ,още не съм решил но може би за сега ще е 30 см. имам някакви управления са серво моторите но не съм сигурен как да се свържат със контролер и какъв ще прикача схеми на серво управлението и на драйверите за стъпковите мотори! ако може някой да да даде идеи или напътствия ще съм благодарен освен това имам и някакви други драйвери за униполярни стъпкови мотори на които оба4е няма никакви означения и незная как да подкарам т.е нямам схеми!благодаря предварително и весели празници на всички!

yasko

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 484
  • Профил
Здравей,

За да може да ти помогнем разкажи точно каква CNC машина искаш да направиш и за какво ще я ползваш?  След това  може да говорим за мотори и управления.
Ясен Паунски,  гр.София, 39 г.

alex

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
Привет отново! Ами става въпрос за нещо с размери около 2метра на 1 метър работна площ !смятам да обработвам например дърво алумин  също и железа  с много въпросителни, искам да мога при необходимост да да монтирам горелка или плазма но да може и да работи с фрезери  плотовете  мога да ги сменям , проблема ми е с управлението  май имам само бегли познания !  идеята е да е максимално универсална занимавам се с прототипи разни , агрегатни машини и често се налага да правя нестандартин неща ! желязото например  когато трябва да се пробиват отвори за зглобки е кошмар на бормашината да ги целя тръгвам по майстори и или ми одират кожата или ми съсипват матерялите  а много често и двете за сега нямам фреза  а ми е достатъчно кординатана система и по с известна точност и центрови отвори  после е лесно, тва което имам са два серво мотора комплект със управлението на шим т.е свалени са от плотер за печатни платки имат и енкодери но! цялата системеа е много стара BOSCH CC100M  и мисля че трудно ще се свърже към windows а и незная колко ще е надежна  освен това имам два стъпкови мотора с  драйвери slo sin 430 -т  и още два на друга фирма стъпкови биполярни имам готов y линеал  с кръгли направляващи на алуминиева основа и съм купил две релси за z танкетки  x  ще си ги правя сам линеали а винтовете ще ги набавя после  искам да бъде с въртяща глава за обработка на триизмерни обекто например страни4ни отвори канали ит.н  ми  в общи линии тва е  някаква отворена система която да се доработва променя да се закачат разни работи  в час съм с метало обработката , но системите за управление са избягали много напред и определено ме затрудняват .

yasko

 • Administrator
 • *****
 • Публикации: 484
  • Профил
Размери 2x1m  е доста голяма машина! Механиката няма да е проста работа. Каква конструкция мислиш да ползваш?  Въртящта се глава и смямната на работните глави също усложняват нещата.
При таква механика, управлението ще ти е най-малкия проблем.  Мога да ти помогна със системата за управление. Аз лично ползвам за контролер LinuxCNC, той може да управлява до 9 оси.
Качи снимки на моторите и някъви параметри, ако има по тях. Тези серво мотори по какъв интерфейс се управляват?
Ясен Паунски,  гр.София, 39 г.

tsenkov

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 13
  • Профил
  • http://ci-bg.com
     Колега, машина с тия размери и изисквания не можеш да направиш. Просто са несъвместими изискванията. Особено въртящата глава.. Само тя ще ти отнеме години.
     Относно електрониката - продавай всичко което имаш на някой мераклия и си купи нещо съвременно.Най добре си купи нещо по съвременно-хибридни стъпкови двигатели без четкови и т.н. Аз ползвам стъпкови и съм доволен. При тия машини надежността е от огромно значение. Да седиш до машината и да се молиш да не спре не е от най-приятните изживявания,повярвай ми.
     За обработка на желязо-забрави. Получава се нещо но ще е извън критерийте за точност и качество на повърхнината. За алуминий може да се получи с малко по занижени критерий за качество на повърхнината.
     Тоя висок Z от какво се налага? Имай в предвид че колкото е по висок  толкова е по податлив на деформаций и вибраций.
      Препоръчвам ти ЕМС 2 , настройва се по лесно от Мача ,но е на линукс..

alex

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
Привет отново! по въпроса за механиката ,смятам да ползвам калибровани шестограми за направляващи за дългата страна не са скъпи и са достатъчно надежни не са закалени ,тва ми е проблем отдавна закалката  , правих проучване и при йонно азотиране ,защото ми обещаха че изкривяването ще е минимално става твърдост около 40 45 единици тва е повърхносто точността смятам 4е е достатъ4на мерил съм ги и ми изгеждат ок! говорих с шефа на катедрата по закалки при нас и ме посъветва да опитам с подобрени шестограми, имало да се предлагат и всякави размери идеята е  да се ползват 5 страни от шестограма за водене , правил съм с конусни ролки по катетите ,обаче се появява неприятен звук от преплъзването от разли4ната периферна скорост , при наличие на смазване става, ама не ми харесва , Два месеца опмислях други варианти и мисля 4е намерих решение което да работи !ще бъдат обемисти с ниска себестойност , което позволява да се работи в тази област  по нашироко и без страх от високи цени ! за прототипи тва е много важно поне за мен  разходите ще са съвсем поносими!та на тези 5 страни се правят от квадрат водачи за ролки или лагри и се монтират в калибрована тръба и отгоре се стягат с болтове тръбата е от хидро цилиндри а към нея се закрепват носещите страници сега нямам време да го направя ама ще се полу4и !6я край се качва в/у калиброван квадрат и отолу се монтира към тялото на машината с болтове , важното при тази констукция е че не са необходими специализирани машини, фреза и бормашина има ги навсякъде а и няма нужда от някакви особени майсторси умения   дупчиш и готово!тръбата е с гарантиран вътрешен точен размер , много важно!трудно се докарват размерите без шлаиф а и ги има в изобилие всякакви размери !тръбата е с процеп отдолу за да може да може да се движи  по направляващите . та толкова за оста х . за основа се колебая м/у прокат и квадратни тръби , наскоро говорих с познат инжинер ,който е консултирал подобен проект  относно механичната част и ме посъветва ако е от тръби да ги напълня с бетон за маса аз обаче ,мисля да бъде пулна с дробики които са леко намагнитени , идеята е от една огромна немска машина за дърво обработка, тва чудо вътре убива вибрациите , могат да се намагнитят на магнитна маса за плосък шлаиф и ако са в затворен метален контур няма да влияят на лагерите отвън,

tsenkov

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 13
  • Профил
  • http://ci-bg.com
   Извинявай, но не мога да те разбера. Би ли ми дал някакъв линк да видя какви са тия направляващи от шестограм? Лично аз смятам че по-технологично и евтино от кръглите направляващи с алуминиева основа. Всичко друго е разсипия на време и пари. Разбирам желанието ти за намиране на някакво екзотично решение но обикновено са и не особено работещи.
  Йонно азотирани направляващи съм правил, не са сполучливи и не те съветвам даже да експериментираш.Ако смяташ че това което си намислил е по евтино от това което ти предлагам дълбоко грешиш.
  Има много, ама много преди да стигнеш до дупчиш и готово. Повярвай,след дупчиш и готово започват проблемите. От опит го знам.

alex

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
ок ще обясня  , кръглите направляващи имат един проблем това е контакта на съчмите с оста той е минимален и всички съчми вървятв една линия т.е. трият на едно място и не могат да носят голям товар, това със шестограмите не е екзотика както казах съм го правил и работи! оба4е, допуснах една грешка която за машината за която го правих не беша проблем , работи така от години!танкетките са готени обаче са скъпи !не бих се хванал да ги правя още ,екипировката ми е ограни4ена а не обичам да се моля на разни специалисти . Шестограма има 6 страни , 5 могат да работят за стабилност и натоварване,   разликата е 4е могат да се ползават ролки или лагери и ще имаш линеен контакт , много по добър от точков.дори и да се износят се правят много лесно . трябва само един шаблон за повторяемост на дупките и бормашина,правил съм го !Преди години правих машини за пробиване за дърво и колонките ми бяха от такива направляващи работеха на 3 смени и много бързо правиха канали  и съответо ако не го забележеше технолога за една смяна правиха планини от брак !и от тогава не искам да работя със тях тва за шестограмите го ползвах за машина за валцоване на тръби от ламарина  ,така наречената тенекиджийска сглобка ,инаправляващите ги направих така, със шестограми дупки през 10 см с резби и п образен прокат отгоре и отдолу на двете  успоредни имаше  шестограми и конусни ролки ,които опирт по срещу положните катети на шестограма като канал за клиновиден ремък но без да опира в дъното и лежи само на катетите  и не може да мърда на никаде, там има особеност че ролките се правят на стуг със обръщане  и на дорник за да станат еднакви , колегите се мъ4иха и ги домързя да направят дорник и нямаше две еднакви , ства лесно и точно!а по средата лагер с две зегерки .Това нещо работи под голям натяг постоянно и не е мръднало .Това което искам да направя е  друго, ще го нарисувам и ще ти го пратя.

tsenkov

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 13
  • Профил
  • http://ci-bg.com
      Не ми обяснявай за контакта и съчмите. Ще надерат при неправилно избран или монтиран лагер. И ще са много по работоспособни от това което искаш да правиш. От моя минимален опит смея да твърдя че направляващи Ф20мм и съответния лагер са достатъчни за дърводелска машина. С известно занижаване на критерийте за качество на повърхнината може да се обработва и алуминий.  Дялал съм и 10мм Ст3 но не го препоръчвам.  Купувам ги от ЕКСЕРОР, надявам се да не се счете за реклама. Това е най-евтиното и сравнително работоспособно. Аз съм доволен от тях. Виж цените и ако и те са ти високи... Това което искаш да правиш /ако го плащаш а не услуга от приятели/ ще ти коства повече от лагерите. До сега не съм имал случай да се надере направляваща.
      Помисли и как ще осигуряваш съосието м/у двете напрвляващи ; м/у тях и винта/овете. Минал съм през тоя цирк и не искам да се връщам отново. Не те съветвам и теб,но парите са си твой,времето и нервите -също.

alex

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
 :)не се сърди ,обаче говорим за различни работи! имам си работилница и си ги правя сам!струг си купих заради :мАЙСТОРИТЕ: до гуша ми дойдоха!давам им технология готова, те си знаят тяхното, затова те разбирам ама ти казах 4е съм го правил , скоро ми трябваше зъбна рейка за теодолит , отивам при същите комшии и им поставям зада4а с рейката , а те направо ми се изсмяха  не можели да видят зъбите а камо ли да ги правят и тва са хора дето цял живот са правили тва ! ядосах се и я врътнах на струга за по малко от 5 минути?самата операция нямаше минута и стана перфектна по добра от оригинала  сглобих уредчето и замина.Истината е че майсторите не са свикнали да мислят, повечето!Относно азотирането, скоро ми един познат констуктор ми разправя 4е са правили някакъв огромен метчик в корабната и за 8-9 4аса са го нагрявали на 800 градуса в касета от азбест пълна с боб и е вдигнал по голяма твърдост от лагер . Чушкопека вдига 750 800 ако му сложиш алуминиево фолио отгоре отива до 900 градуса правил съм го!даже ако не греша стигна 940. Виж , непрекъснато ми се налага да правя такива неща,  нестандартни , лея си алуминиеви детайли и става !само не разбирам от закалки , ползвам един цех за закаляване наблизо . Когато правих тези направляващи тази фирма я нямаше ,беше само рексрот бош и цените им бяха кошмар! доста мо късно се появиха мастер и разни други и са скъп4ии! мразя ги! оня ден ми продаваха рид ампула за 20 лева на нормален магазин струва лев4е! за винтовете намерих стрхотна идея  на скф вмест гаика,  ползват малки шпилки със лагери накрая в касета без луфт и без износване много ми хареса  трабецовидна резба направо гениално !лесно се прави!и е ефективно!свд са готени ама скъпи !имам разни ама искам нещо просто евтино и надежно  и го намерих п-ри скф.


spp

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 414
  • Профил
  • http://robotics.cnc-bg.net/
скоро ми трябваше зъбна рейка за теодолит , отивам при същите комшии и им поставям зада4а с рейката , а те направо ми се изсмяха  не можели да видят зъбите а камо ли да ги правят и тва са хора дето цял живот са правили тва ! ядосах се и я врътнах на струга за по малко от 5 минути?
 :o
Искам да видя в реално време , как правиш на струг зъбна рейка за 5 мин. С избирането на материала, направата на заготовката, направа на шийки за втулките или лагерите в които ще лагерува тази рейка, вземане на фаски ,нарязването на резбата с необходимата стъпка и модул на точната дължина и т.н. И аз имам струг и фреза и макар и скромно и в домашни условия работя с тях и имам някаква идея какво и как може да се направи с тях и за какво време.
Ще ми е интересно и сигурно ще науча нови техники и технологии. ;)
Моля те ,когато пишеш нещо да постваш и снимки и/или клипове.
Освен това те моля да си оправиш правописа.
Последната молба ми е свързана с това да се пише конкретно по темата.В случая хоби CNC машини .

Слави Петков
София 49г

alex

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 21
  • Профил
За правописа се извинявам, обаче докато пиша кучето ми се вре из ръцете ,но това не е по темата ! Това което искам да направя е да накарам хората да излязат от стереотипите!кое как  се правило , всичко е въпрос на мислене или казано на моя език системен анализ , или в частост системно ситуационен. Стругът знаете как е направен самоход винт за резби и синхранизация между шпиндела и подаването нортънови кутии и тн.и сега вземате подходящо парче пластмаса, на патронника слагате фрезер с голям радиус да речем 40мм    - рейката ми беше дебела около 3 мм непомня вече и беше от пластаса някъкъв полиамид  бял на цвят ,закрепих го на ножодържача като отдолу поставих парче еталбонд със същите размери и  се подаваше всичкото около 5 мм . Еталбонда го слагам за да може да не трепти пластмасата .  понеже има алуминии от двете страни, осенъка на полиамида  се срязва точно от алуминия  на еталбонда и става чистичък ряз . Със фрезера пуснах преход за да стане равна повурхност по детаила и после смених фрезера със тази да я наречем борщанга  , зададох стъпка на винта 1,5 и на два прехода получих прфектна рейка ! със готови инструменти става много бързо! пробвайте го .Има проблем 4е при този вид стъргане зъбите не са идеално прави но, за 3 мм дебелина е напълно допустимо , освен това гарантира и липса на луфт понеже зъбите са леко наклонени и обират междузъбното пространство. т.е. има постоянен контакт между зъбното колело и рейката .После пробвах и със бронзова ламарина става също. Всичко това го направих защото нямаше резервни части за теодолита! а го разказвам защото виждам и знам че много хора имат проблем със изработка или снабдяване със части . това е едно готово решение на проблема със малките рейки , стига на струга да има подходяща стъпка за резби като на зъбното колело !И може би пак не по темата  , ама понеже прочетох че имат много проблеми моделистите със пласмасите ви препоръчвам зъботехнически материали  пълно е със всякакви видове здрави пластмаси  ако някой се интересува мога да го консултирам ! Има всевъзможни матеряли за какво ли не ! А, и ако съм нарушил някави правила , моля да ме извините!

tsenkov

 • Робо-Новак
 • *****
 • Публикации: 13
  • Профил
  • http://ci-bg.com
    Хитро. Връща от пътя. Оценям го и влиза при хитрините. Не че ще се хвана да го правя но знае ли човек.  Чушко пека вдига до 1000градуса. Закалявал съм Х12 в него и става перфектно.
   На Бош- рексрот цените малко паднаха и за направляващи са добри. При положение че има и по-голям асортимент и можеш да си подбереш  танкетките според натоварването.  Гайките наистина са им скъпи но има и много по скъпи. Виж цените на турските, преди 10 год купих за Ц11 то и още не е мръднала въпреки зора който е видяла.  Тогава за 400ммвинт с гайка ми взеха 420лв.
   И въпреки всичко те съветвам откажи се от тези екзотики. 65 лв за гаика и 70лв на метър винт за СВД не са много. Под 1000лв. ти се връзват. За направляващи още 500-600лв и 12 лагера по 20лв и си готов. И си готов да пробиваш...