Автор Тема: CNC използван за направа на шаблон  (Прочетена 8126 пъти)

xyz

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 75
  • Профил
CNC използван за направа на шаблон
« -: Октомври 08, 2015, 04:21:54 pm »
  В тази тема ще опиша една моя идея, която е свързана с не особено стандартно използване на CNC машина!
  Първо да опиша задача която трябва да разреша (и е свързана с един проект, който правя в момента). Да вземем не широка ламаринена лента, но доста дълга. Като я огъваме напречно на различни места, то можем да образуваме дадена фигура. Накрая примерно може да заварим началото и края.
  Именно такава фигура трябва да направя, но от малко по-дебела и твърда ламарина (дори може да приемем, че става дума за чугун). Такова нещо нито може да се огъва, нито може да стане точно както трябва. Решението към което съм се насочил е да бъдат изрязани пластини за отделните страни. След това те трябва да се позиционират както трябва и накрая се прилага заваряване.
  И именно точното позициониране е един от основните проблеми. Формата може да е доста сложна (в моя случай една от формите е деветоъгълник) и заваряване ъгъл по ъгъл ще нанесе огромна неточност някъде по средата на работата.
  И вече да опиша подробно идеята си по същество. В огнеупорна тухла (или друг материал, който да издържи на температурата на заваряването) с CNC машина се правят канали точно толкова дълбоки, колкото е ширината на ламарината (в моя случай размерът на тухла е достатъчен). Следва се контура на фигурата, която трябва да се получи. След като с CNC-то направим това, то следва да се изчистят ъглите, както съм показал на прикачената картинка вляво. Наистина електроженът (или оксиженът) трябва да има достъп до мястото за заваряване. Тъй като заваряването е под ъгъл, то ще е удобно ако гнездото не е с вертикални стени, а леко скосени. На фигурата съвсем условно съм показал това, с червено. Може и да не сме приключили! След като се сложат ламарините, то ще е добре да бъдат точно фиксирани, за да не мърдат. За да се фиксират както трябва, то предвиждам в средата на всеки детайл да имаме специални коси отнемания на стените, както съм показал на фигурата вдясно. Идеята е в тези места да се набият дървени клинове, които да фиксират лентата. Разбира се, това последното действие е само престараване, защото заваряването обикновено не се натискат физически детайлите.
  И една допълнителна забележка. Ако не може да се намери достатъчно тънко свредло с дебелината на ламарината, тогава каналът ще се прави по-широк, а при поставянето на детайла ще се подлага от едната или и от двете страни допълнителни ламарини. Те ще са значително по-къси, защото трябва да са далеч от мястото където се прави заварката.

nunep

 • Вече знае какво е робот!
 • *****
 • Публикации: 76
  • Профил
Re: CNC използван за направа на шаблон
« Отговор #1 -: Октомври 08, 2015, 09:29:25 pm »
Здрасти,
предлагам ти друга идея. Вместо канали и джобове по ъглите, пробиване на дупки :) Като на схемата
     .       .        .        .         .
-------------------------------
.      .         .        .         . 

Точките са дупките в които слагаш някакви парченца например от дебел тел нарязани. Между тях натикваш шината. Така дебелината на шината няма значение дори и да е под милиметър. За основа мисля че МДФ ще свърши работа. Под заварките подлагаш ламарина да не изгори МДФа.

Успех!

xyz

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 75
  • Профил
Re: CNC използван за направа на шаблон
« Отговор #2 -: Октомври 12, 2015, 09:40:51 am »
Идеята която даваш не е лоша, но определено в точно такъв вариант не може да се ползва. Парчетата тел нито ще фиксират добре пластината, нито са подходящи при самото заваряване, защото е възможно при този процес ламарината да се нагрее съществено.  Ако телчетата са близо, то те просто ще се заварят, което е неприемливо. Ако пък телчетата са далеч, тогава ламарината без проблем ще се деформира в краищата.
Решението е, като се направят специални облицовани в негорим материал телчета. Ще трябват и други фиксиращи елементи, които ще се прикрепят по същия начин.

xyz

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 75
  • Профил
Re: CNC използван за направа на шаблон
« Отговор #3 -: Октомври 17, 2015, 02:15:12 pm »
Вече си изчистих концепцията и остава да започна направата на CNC машина. Но никак не ми се почва, защото не съм се занимавал с подобна дейност. Някой има ли желание да правим CNC съвместно?