Автор Тема: Като встъпление в раздела  (Прочетена 7310 пъти)

spp

  • Global Moderator
  • *****
  • Публикации: 414
    • Профил
    • http://robotics.cnc-bg.net/
Като встъпление в раздела
« -: Октомври 08, 2015, 01:36:43 pm »
Първо искам да благодаря на Ясен,че създаде бързо раздела след молбата ми .Надявам се да има повече хора,които ще пишат ,ще уважават мнението на колегите си по хоби ,това което са написали и няма да се упрекват един друг и да доказват кои е по,по ,най!

CNC машините са много близо до роботиката и смятам,че и на тези,които не са се занимавали с тях ще им е интересно ,а съм убеден,че ще могат да заимстват много технически решения за техните проекти.
България до преди 25 години също разработваше такива промишлени машини и в интерес на истината ,бяха на ниво.За съжаление хора,които не разбираха и нямаха желание да разберат каквото и да е ,унищожиха отрасъла с няколко акта на разграбване и безпардонно плячкосване на заводи,като:
-ЗЗУ Стара Загора
-ЗММ София
-ЗММ Сливен и много други.
Част от тяхното оборудване все още се продава по разни специализирани магазини.
Големият проблем не е унищожаването(механично) на уникални машини и съоръжения,а в загубата на опитни специалисти,които в момента просто ги няма,даже и някой да реши да възстанови част от загубеното.
Надявам се любителите и хората,на които им е интересно да направят нещо сами и със собствените си ръце в тази област да съумеят въпреки всичко да го постигнат и да не се отчайват.
Бих искал раздела да не се ограничи само до CNC машини.Надявам се са се водят разговори и за стругове,фрези ,шлайфове и много други любителски машини и приспособления.

Нека  да бъде интересно и полезно за всички!
« Последна редакция: Октомври 08, 2015, 01:41:39 pm от spp »
Слави Петков
София 49г