Контролери > Ардуино (Arduino)
Направата на "Ардуино" контролер
zoro1:
Продължаваме по нататък.
Ако нямаме програмиран контролер трябва да програмираме такъв.
За зареждане на бутлоадера използвах програматор тип 5 проводника с токоограничаващи резистори.
Схемата е във форума потърсете.
конфигурационните битове са както следва :
Използвам бут файла който се намира в директорията на Ардуиното /избираме файл за нашия тип МК!/
Програмираме и вече имаме Ардуино!Успех в програмирането!
Хмм.Поради незнам каква причина снимката не се вижда,затова :битове Bootsz1,bootsz0,Bootrst са програмирани а останалите не!Важи за Понипрог.
zoro1:
Нашите друзя са направили симпатичен "шиилд" или допълнителна платка за ардуиното ето я и нея:
URL=http://zoro.snimka.bg/hobby/shemi.243585.17792322][/URL]
тук е заедно с голямата платка :какво има на нея:
6 извода за серво
извод за 16х2 дисплей ,като потенциометъра за яркоста е на самата платка
цокъл за 24сХХ еепром
ресет бутон
и друго
http://robozone.su/2008/03/03/universalnyjj-modul-dlja-kontrollera.html
тук е страницата с описанието.
страна спойки
сглобени
на колела
отпред
zoro1:
В по новите модели Ардуино има така наречената функция ауторесет,което ще рече ,че не се натиска бутона за ресет при запис на скреч
Uploaded with ImageShack.us
ето как изглежда.
Схемата е проста ,добавя се кондензатор 100 нано фарада между краче 4 на 9 пиновия КОМ порт и краче 1 на МК/ресет/
Хмм .Днес монтирах 16ь2 дисплей не можах много да го поръчкам,защото забелязах нещо странно:Регулатора /7805/ загрява изключително много!!!Радиатора му направо пари!махнах и шилда и след около 10 минути работа -същото...Има кондензатори на входа и на изхода...
zoro1:
Разбрах от какво грееше радиатора на 7805.Напрежението от адаптора ми беше около 20 волта.По документация не би трябвало да е проблем за схемата,ама на практика с тея китайски боклуци навсякъде ...Махнах и кондензатора за авторесет.Просто не работи коректно -ту зарежда без проблем ту не.И не знам какво направи ама ми се наложи да презапиша бутлоадера.В момента разработвам платка като шиилд с л293 за управление на моторчета.
morpheous87:
Ще се радвам като я направиш да я споделиш с нас, а и ако има готови файлове за ецване и т.н. ще е супер.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия