Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - alex

Страници: 1 [2]
16
Механика / Re: Микро динамо
« -: Май 01, 2017, 05:12:03 pm »
може би вибратор от телефон

17
отдавна мисля по въпроса и имам доста идеи !ако още се интересуваш може да поговорим!

18
Привет! имам проблем със инерцията на ротора на асинхронен двигател!зная че мога да ползвам спирачка ,обаче се замислих дали не може да ползвам самите намотрки вътре в мотора при изключване на напрежението и да подам някакъв прав ток на изходите. Как да определя колко може да бъдат максималните стойност без да изгори?Подадох 12 В и тока стигна 2 а , нещо се получава ротора се върти трудно което е ок ама бих искал да определя границите!Някой правил ли е подобно нещо?

19
Привет отново! по въпроса за механиката ,смятам да ползвам калибровани шестограми за направляващи за дългата страна не са скъпи и са достатъчно надежни не са закалени ,тва ми е проблем отдавна закалката  , правих проучване и при йонно азотиране ,защото ми обещаха че изкривяването ще е минимално става твърдост около 40 45 единици тва е повърхносто точността смятам 4е е достатъ4на мерил съм ги и ми изгеждат ок! говорих с шефа на катедрата по закалки при нас и ме посъветва да опитам с подобрени шестограми, имало да се предлагат и всякави размери идеята е  да се ползват 5 страни от шестограма за водене , правил съм с конусни ролки по катетите ,обаче се появява неприятен звук от преплъзването от разли4ната периферна скорост , при наличие на смазване става, ама не ми харесва , Два месеца опмислях други варианти и мисля 4е намерих решение което да работи !ще бъдат обемисти с ниска себестойност , което позволява да се работи в тази област  по нашироко и без страх от високи цени ! за прототипи тва е много важно поне за мен  разходите ще са съвсем поносими!та на тези 5 страни се правят от квадрат водачи за ролки или лагри и се монтират в калибрована тръба и отгоре се стягат с болтове тръбата е от хидро цилиндри а към нея се закрепват носещите страници сега нямам време да го направя ама ще се полу4и !6я край се качва в/у калиброван квадрат и отолу се монтира към тялото на машината с болтове , важното при тази констукция е че не са необходими специализирани машини, фреза и бормашина има ги навсякъде а и няма нужда от някакви особени майсторси умения   дупчиш и готово!тръбата е с гарантиран вътрешен точен размер , много важно!трудно се докарват размерите без шлаиф а и ги има в изобилие всякакви размери !тръбата е с процеп отдолу за да може да може да се движи  по направляващите . та толкова за оста х . за основа се колебая м/у прокат и квадратни тръби , наскоро говорих с познат инжинер ,който е консултирал подобен проект  относно механичната част и ме посъветва ако е от тръби да ги напълня с бетон за маса аз обаче ,мисля да бъде пулна с дробики които са леко намагнитени , идеята е от една огромна немска машина за дърво обработка, тва чудо вътре убива вибрациите , могат да се намагнитят на магнитна маса за плосък шлаиф и ако са в затворен метален контур няма да влияят на лагерите отвън,

20
Привет отново! Ами става въпрос за нещо с размери около 2метра на 1 метър работна площ !смятам да обработвам например дърво алумин  също и железа  с много въпросителни, искам да мога при необходимост да да монтирам горелка или плазма но да може и да работи с фрезери  плотовете  мога да ги сменям , проблема ми е с управлението  май имам само бегли познания !  идеята е да е максимално универсална занимавам се с прототипи разни , агрегатни машини и често се налага да правя нестандартин неща ! желязото например  когато трябва да се пробиват отвори за зглобки е кошмар на бормашината да ги целя тръгвам по майстори и или ми одират кожата или ми съсипват матерялите  а много често и двете за сега нямам фреза  а ми е достатъчно кординатана система и по с известна точност и центрови отвори  после е лесно, тва което имам са два серво мотора комплект със управлението на шим т.е свалени са от плотер за печатни платки имат и енкодери но! цялата системеа е много стара BOSCH CC100M  и мисля че трудно ще се свърже към windows а и незная колко ще е надежна  освен това имам два стъпкови мотора с  драйвери slo sin 430 -т  и още два на друга фирма стъпкови биполярни имам готов y линеал  с кръгли направляващи на алуминиева основа и съм купил две релси за z танкетки  x  ще си ги правя сам линеали а винтовете ще ги набавя после  искам да бъде с въртяща глава за обработка на триизмерни обекто например страни4ни отвори канали ит.н  ми  в общи линии тва е  някаква отворена система която да се доработва променя да се закачат разни работи  в час съм с метало обработката , но системите за управление са избягали много напред и определено ме затрудняват .

21
Привет на всички! Уважаеми колеги, имам желание да си построя цнц и се сдобих със разни компоненти обаче , моторите ми са различни стъпкови и серво със тахо и енкодери и понеже тва е моя първи подобен проект имам разни въпроси. 1- уместно ли е да се комбинира стъпкови мотори и серво в една система ? 2- понеже смятам да правя доста работи на машината искам да е с максимални възможности и евентуално 6 оси т.е. въртяща глава за която смятам да ползвам стъпковите мотори и оста z  габаритите ще са около метър на два и ми казаха че при работа на по големи площи и по добре да е със серво мотори за по голяма скорост при необходимост от предвижване z ,още не съм решил но може би за сега ще е 30 см. имам някакви управления са серво моторите но не съм сигурен как да се свържат със контролер и какъв ще прикача схеми на серво управлението и на драйверите за стъпковите мотори! ако може някой да да даде идеи или напътствия ще съм благодарен освен това имам и някакви други драйвери за униполярни стъпкови мотори на които оба4е няма никакви означения и незная как да подкарам т.е нямам схеми!благодаря предварително и весели празници на всички!

Страници: 1 [2]