Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Vexorian

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 17
46
Електроника / Пиезо+LED
« -: Септември 14, 2010, 12:26:09 pm »
И двете схеми стават, но трябва да си ги настройш... Ако искаш да е професионално - с о.усилватели.
П.С. евентуално за да пуска честотата на избран барабан, ще ти трябва лентов филтър (band pass), който не присъства в никоя от схемите.

47
Не знам за какви звеждички говориш. Червените проводници са предполагам краищата на първичната намотка. Черната е средната точка между вторичната, може да се приеме за земя. Сините са краищата на вторичната(освен ако не са 2 вторични, с общ край). Точките определят поляритета на изходният сигнал. http://www.allaboutcircuits.com/vol_2/chpt_9/4.html повече инфо. тук

48
Електроника / RPR-220 Аналогов сигнал?
« -: Август 12, 2010, 05:04:46 pm »
По същество, няма аналогов или дигитален режим. Зависи как си настроиш оптрона. Това са просто двоика приемник(инфра фототранзистор) и излъчвател(инфра севетодиод), независимо дали е RPR-220 или QRD1114. Има 3 основни характеристики, за които трябва да се замисли човек, ако прави рефлективен сензор -
1. Разстоянието м/у повърхността и сензора, както и ъгъла.
2. Захранването на светодиода
3. Колекторният ток

Предлагам ти да направиш измерване на всеки от сензорите и тогава да мислиш какво да ги правиш. Избери една сравнително бяла повърхност за измерванията и после сравнително тъмна. Целта е да се намерят минимумите и максимумите. Може и черно-бяла лента за да измериш как реагира на спектъра.

1. Има точка, в която колекторният ток има максимална стойност, независимо от захранването на светодиода (в описанието на RPR220, е към 6мм).  Тази точка лесно може да се намери, като тръгнеш от голямо разстояние към по-малко и видиш как колекторният ток се покачва, и после започва да спада. Приемаме прав ъгъл на атака и бяла повърхност.
2. Ако предположим, че 1. е изпълнено, колекторният ток на фототранзистора зависи директно от захранващият ток. Хубаво е да направиш едно измерване на колекторният ток, като тръгнеш от 1мА до 50мА на диода и да си направиш една графа. След това няма да имаш проблеми да избереш съпротивление към колектора, което всъщност е I/U конвертор. Отново приемаме бяла повърхност.
3. След като избереш работен ток в 2. можеш да видиш как реагира колекторният ток на различни цветове. В случая черно и бяло. Нека предположим класическо захранване на транзистора - Vcc през резистор към колектора и GND към емитера. При малки стойностти на R, транзисторът е в средно положение - нито е запушен, нито е отпушен. Тогава нямаш голямо богатсво на напрежения, тъй като тока и съпротивлението са малки, но пък скалата е аналогова. При по-големи стойностти на R, лентата се разширява, но и достига по-лесно върховите напрежения. При много голяма стойност на R, (Ic >> Vcc/R), транзисторът преминава в дигитален режим.

В крайна сметка зависи как искаш да го използваш сензора, и според това да направиш съответните настройки.

49
Други роботи / Нов Робот
« -: Август 01, 2010, 10:12:08 pm »
И да стане, кажи ми какво печелиш? Замисли се над тези неща:

-механика - ще ти струва време и пари, но ако искаш робота ти да запази инерция за повече от 3 сек, ще ти трябва финна механика
-контрол - доста трудно ще е да контролираш скоростта/посоката на робота, дори и да стане
-тегло - тук е най-важният момент.. за да запази своята инерция, роботът трябва да е сравнително тежък, което е минус.
-консумация на ток - евентуално ще спестиш някакво количество енергия, но на каква цена

А представи си този робот да тръгне по нагорнище?

Най-много един бийм да направиш.

50
За всичко... / Еднакви транзистори
« -: Юли 15, 2010, 02:52:01 am »
Някой знае ли дали у нас се продават еднакви транзисторни елементи в един корпус? Като този например: http://www.national.com/ds/LM/LM194.pdf
Не намирам и транспроводими оп. усилватели или усилватели на нортон. В Комет би трябвало да има всичко все пак.

51
Други роботи / Хексапод Тори
« -: Юни 10, 2010, 04:05:22 pm »
Разработката ти е прекрасна! Браво, много се радвам, че има и други българи, които се занимават с роботика така детайлно! :)

52
Общ форум / Въпрос за симулация с Proteus.
« -: Юни 05, 2010, 11:49:28 pm »
Студентска версия.

53
Общ форум / Въпрос за симулация с Proteus.
« -: Юни 05, 2010, 02:24:50 pm »
По-добре използвай Micro Cap за аналогови симулаций. http://www.spectrum-soft.com/index.shtm Много е удобен, наскоро разбрах за тази програма. http://www.spectrum-soft.com/index.shtm И този симулатор е добър.

54
Литература / 555 Timer PRO
« -: Юни 02, 2010, 09:12:49 pm »
19$ за някаква програма (100% писана от студент) концентрирана около 555-цата? Трябва да си луд да дадеш толкова. Всеки който е наясно с 555-цата (а то не са кой знае колко сложни формули) и примерно Visual C/C++/C#, може да напише подобна програма.  Освен това като получаваш наготово схемите, се появяват други проблеми и ако не знаеш материята как ще ги решиш? Айде стига сте се излагали. Колко ще отнеме, 10 мин. максимум сметки.

55
http://picasaweb.google.nl/lh/photo/iI-zAEFdikLDPqLkcqFr4P8ueiP3ZO4150PZgz2AFS0?feat=directlink Ето една проста блокова диаграма. S/H са просто кондензатори свързани към буфери. Така напрежението се задържа и мога да контролирам няколко модула наведнъж. Ще разработя в кода система за презареждане на кондензаторите. В крайна сметка се получват отделни ЦАП-ове. Ако има и експоненциален преобразувател, работата ще стане много по-лесно и гъвкаво с един ЦАП преди всеки S/H.

56
Е има елемнт на синтез. За разни нискочестотни модулации. Но главно за генерация на напрежение става въпрос. Ще има разклонителни аналогови ключове към VCO, VCA, SVF и т.н.. Засега съм започнал с осцилатора. Между другото осцилатора трябва да има 4 основни сигнала - правоъгълен, триъгълен, трионообразен и синусоида. Засега съм докарал само триъгълен и правоъгълен и мисля за останалите. Но първо контрола искам да разработя. Ще пробвам с някой 18F първо, а ги знаеш тия колко ниска резолюция имат - 10 бита. Това са само 1024 стойности, като съм сигурен, че 50% от тях няма да паснат. Трябва примерно някакъв механизъм да разработя да сменям захранащото напрежение на ЦАП-а... ама това решение не е елегантно.

57
За всичко... / Led Cube LPT
« -: Май 27, 2010, 11:16:17 pm »
Даже и един пич тука в университета има такъв проект :D Ще взема и аз да си направя накрая :P

58
Идеята ми е да направия Аналогов/Цифров синтезатор хибрид. С DSP още не съм тръгнал да се занимавам. Контрола идва от микроконтролер чрез D/A преобразуватели.. Обаче тези преобразуватели имат много ниска резолюция и едва ли ще успея да възпроизвеждам точните честоти (освен това D/A е всъщност RC верига и ШИМ и винаги има вълново напрежение което пречи). Може да се настрой да работи, но си е доста време и допълнителни елементи. Друг начин е чрез аналогов експоненциален преобразувател, съставен чрез двойка еднакви транзистори. Такива видях много из нета, но те са си нагласени за съвсем различни напрежения, а разработчиците не дават ясна представа как са настроени. За това питам ако някой се е занимавал с разработка на аналогови синтезатори и знае как се нагласят.  :) Иначе tommy и това ми е идвало на ум, с удоволствие ще приема помоща ти :) Засега ще се опитам с D/A и таблица, но едва ли ще се получи нещо смислено.
П.С. Днес тествах осцилатора, и работи много добре! По-късно ще пост-на тема с описание ако има и други луди като мен :P Той е удобен и ако някой иска да сложи звук на робот.

59
Някой да знае добра схема на правотоков преобразовател на линейно напрежение към експоненциално? Трябва ми до 5V +6dB на октава. Разработил съм линеен осцилатор, контролиран от напрежение (1mV/Hz) и мисля да го използвам в един личен мой проект за синтезатор. Ако пък няма сигурно ще използвам таблица с готови стойности.

60
За всичко... / Led Cube LPT
« -: Май 27, 2010, 01:52:40 am »
Не разбирам защо всички се възхищават на тази примитивна играчка :P

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 17