Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Аматьор

Страници: 1 ... 5 6 [7]
91
:?
Разбира се!  Колко му е на човек за няколко години и 10-тина хиляди лева да си спретне една машинка, дето може да му носи 100 лева за час работа.  И докато я тества с нея да направи няколко метра тръби за душата и след това да я направи експонат.

92
Да се прави цяла машина за 60 см тръба ми се струва неразумно. :?   За какво друго могат да се ползват тези тръби и дали може да им се намери пазар?

Иначе мога да то дам друга идея.  Можеш да си направиш тръба , като използваш стъклено платно и епоксидна, или полиестерна смола.  Взимаш ПВЦ или друга тръба, и около нея намотаваш постепенно платното, като непрекъснато го мажеш със смолата до исканата дебелина.  Има няколко уловки - трябва да можеш да отделиш след това вътрешната тръба, трябва да намалиш до минимум мехучетата въздух в смолата и освен това повърността на тръбата ще се получи не много гладка.  Всичките проблеми си имат несложни решения. :)

93
Що ми се струва, че първоначално въпросът беше за измерване на влага в почва?
Датчици за влага на въздуха се продават. Има такъв например в комет-а: SMTHS07

94
Не всичко се купува. :? Не, че не се произвеждат такива, но ще ти съдерат кожата. Може да си го направиш обаче сравнително лесно. Най-добре е да се използва кондуктивния метод - мериш съпротивлението на почвата.  При влага то намалява чувствително.  Електродите трябва да са неръждаеми, разстоянието между тях постоянно.  Удачна конструкция е , ако те са в едно тяло, направено от гипс.  Той е силно хигроскопичен и гарантира относителна точност на измерванията.  Задължително е използването на променливо напрежение при измерване на съпротивлението иначе се получава електролиза.  
Това е.  Останалото са малко експерименти да нагодиш диапазона на измерване и си готов.  Действай смело и успех!

95
Намалете драстично броят на разделите във форума. :?

96
Line Tracer / Re: Моят проект за следващ линия робот.
« -: Февруари 16, 2009, 07:33:54 pm »
Много добре!
Само, че ти препоръчвам преди да се хвърлиш да правиш платка, да си купиш една универсална и да направиш експерименти са отделни възли.  Например, с веригата на оптроните.  Само една забележка да вметна - при осветяване на  фотодиодите  не се дефинира съпротивление, а фототок.  И тъй като вероятно ще използваш фототранзистор, трябва да знаеш, че и притях е същото. Така този ток причинява пад на напрежение върху резистора, който пък се усилва от усилвателя.  Ако идеята е след усилвателя да получиш директно цифров сигнал, бих ти препоръчал да ползваш компарато вместо операционен усилвател.  Нампример  LM393.   Друг проблем, който може да възникне е фотоприемниците да се смущават от околната светлина.

97
Електроника / Accurate Distance Sensor
« -: Февруари 08, 2009, 10:45:23 pm »
Има много начини за измерването на разстояние по оптичен начин.  Трябва да уточниш поне какъв ти е обекта до който ще измерваш и каква точност искаш да постигнеш.

Страници: 1 ... 5 6 [7]