Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Аматьор

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 7
31
Общ форум / ротационна маса
« -: Февруари 10, 2011, 09:45:40 pm »
Цитат на: "evrokoma"
Извинете за пропуска ,да масата трябва да се застопорява на позиция ,точността на отклонението трябва да е до 1мм а ако може и по точно още по добре....


Според мене задачата никак не е лека и проблемът за това е в механиката и паричките, които предполагам не трябва да са много големи.  Причината е в изискванията за точността за позициониране и застопоряването.
Нека вземем варианта със стъпков двигател.  Предполагам, че той има 200 стъпки на оборот или разрешаваща способност 1.8 градуса.  Е, решете триъгълника с радиус 150мм на масата и ще видете какво е отклонението в милиметри по периферията - близо 5мм.  От тука следва изискването да се работи в микростъпков режим, което не е толкова лесна задача.
Нека сложим редуктор.  Двигателят няма значение какъв е.  Самият редуктор има луфт, който за редукторите от нашия магазин е доста голям.  На око го преценявам  на няколко грауса. Тези редуктори са предназначени не за позициониране, а за редуциране на скоростта. С такъв редуктор не може да се изпълни изискването за точност и за застопоряване.
Решения могат да се търсят, но нека първо се огледа заданието - дали могат да се променят изискванията и дали може да се намери механично решение на проблема с луфта.

32
Общ форум / ротационна маса
« -: Февруари 09, 2011, 09:43:57 pm »
Каква ще е електрониката, зависи от механиката.  Какъв е двигателят, редукторът, управлението на двигателя?  Трябва ли да се застопорява масата на позиция?  Каква е необходимата точност и бързодействие? Какви са размерите на масата и каква е нейната маса?
Най-често въртящи маси се правят с матийски кръст , или с видоизменен червяк , като се постига застопоряване на масата на позицията.  Решението е чисто механично.

33
Робо-сумо / Моят сумо робот
« -: Февруари 08, 2011, 05:45:51 pm »
Нека и аз да се вмъкна.  Отзад напред. :)
Това, което @sv_shady описва не е ШИМ (широчинно импулсна модулация) по простата причина , че никакъв сигнал не се модулира.  Това е импулсна поредица с коефициент на запълване 0.1.  Този метод наистина позволява да се изстискат добре възможностите на светодиодите.  Първо токът в импулса може да бъде по-голям, отколкото постоянния, а от там горе-долу пропорционално расте и излъчваната оптична мощност. Освен това светодиодът грее по-малко, а от там неговия КПД става по-голям при еднакви други условия.  Стареенето на полупроводниковия кристал , което в конкретния случай не е важно, също е  по-малко.   По отношение на това какъв максимален ток може да се пусне през светодиода е добре да се следват препоръките на производителя.  Ако няма такива, можем в разумни граници да приемем, че средният ток трябва да е не по-голям от максимално допустимия постоянен ток.   Така ако максимално допустимия постоянен ток през светодиода е 100мА, то при коефициент на запълване 0.1, импулсният ток не трябва да е по-голям от 1А.  Бих препоръчал по-малка стойност.
В конкретната схема има една уловка.  Възможно е този ток от 1А да представлява проблем за батерията особено , ако не е добре заредена.  В такъв случай е добре по захранване да се използва RC филтър, като кондензаторът по същество изпълнява ролята на акумулатор, а съпротивлението ограничава тока от батерията.  Добре би било да има осцилоскоп на разположение, за да се прецизират стойностите на елементите.
В моя робот подходих по следния начин към датчика на разстояние.
За излъчвател изпозвах 4 последователно свързани светодиода, разположени един до друг в центъра.  Около свтодиодите има обръч, който не позволява директното облъчване на фототранзисторите. Последователното свързване на светодиодите всъщност пести енергия - токът през тях е един и същ.  По спомен честотата е няколко килохерца, а коефициента на запълване към 0.1.  Реших да избягам от готовите решения, за да не се смущват противниците един от друг по време на състезанията.  Фотоприемниците са два, разположени в двата края на робота.  Така може да се локализира положението на противника и да се атакува централно.  Приложих хардуерна и софтуерна филтрация, за да намаля влиянието на изкуственото осветление.  Работното разстояние се получи прилично - към 30-40 см, което е добре  спрямо размерите на тепиха.  Работата на далекомерите онагледих с две светодиодни стълбици.  Много са полезни за диагностика на работа.

34
Ами ето ви класации на университети:
Световни:
http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?contE_Europ%20e
Български:
http://rsvu.mon.bg/

35
Последното ти предположение е най-разумно.  Иначе трябва да направиш външен генератор и да подадеш сигнала нъм входовете на процесрните генератори.

36
Цитат на: "greensnake"
...Искам да попитам да ме посъветвате, за да не направя отново грешка в живота си. Въпросите са ми свързани с Техническият университет или филиала в Пловдив...


Георги, имаш право да си недоволен от качеството на българското образование. Със сигурност ще имаш забележки и в който и български университет да отидеш. Но има един лаф, който е много верен - Не е толкова важно какво си завършил- по-важното е какво си научил.  А за да научиш нещата в нашия информационен век се иска на пъво време желание от твоя страна, което както си личи не липсва.  Мога само да ти препоръчам следните неща:
-занимавай се самостоятелно
-набави си справочници за транзистори, операционни усилватели и за други схеми.Разглеждай им параметрите и си отговори на въпроса, защо те са важни.  Запознай се с класификацията на транзисторите и интегралните схеми според предназначението им и на какви параметри трябва да се обръща внимание в зависимист от функциите.
-снабди се и с литература по схемотехника.  Разгледай видовете схеми.  
-направи си самостоятелно лаборатория.  Можеш да почнеш със стабилизатор на напрежение.  Ето ти едно примерно задание 5V/1A и 0-24V/1A регулируемо.  След това можеш да сглобиш един функционален генератор - ще ти помогне при реализацията на бъдещите схеми.  
-паралелно с това можеш да се захванеш и с микропроцесорната техника - отначало с мигалки на светодиоди, по-нататък и с по-сериозни  неща. Винаги прави нещо, даже няколко неща едновременно.
-НИКОГА не копирай сляпо чужди  готови схеми или програми. Мисли!  
Даже и да използваш чужда идея, приложи я творчески към твоя конкретен проблем.
-В университета се запознай с твои състуденти съмишленици, обменяте си идеи.  Помъчи се да влезеш да работиш в някоя лаборатория и да натрупаш опит. Университетът не е само училище- там ще се запознаеш с колеги, с които вероятно ще контактуваш цял живот.
-Пиши по форумите - все някой ще се намери да ти помогне, какъвто и проблем да имаш.
   
Иначе, ето ги страниците на ТУ София и Пловдив.  Там можеш да се запознаеш с кандидатсването, с катедрите, даже и да видиш снимките на бъдещите ти преподаватели.
http://www.tu-plovdiv.bg/
http://www.tu-sofia.bg/index.html

 Ако нещо не ти е ясно, можеш да се обадиш по телефоните в някоя от кацелариите.  В университетите (поне в пловдивския със сигурност) има ден на отворените врати - можеш да отидеш, да ти обяснят колко е хубаво при тях и да разгледаш лабораториите. В първите две години ще те занимават с доста теоретични дисциплини , но няма да се отчайваш - от трети курс нагоре са само специални дисциплини.

И пак да повторя - Не е важно къде си учил, а какво си научил.  Познавам много хора.  Зная няколко човека със средно образование, на които шапка им свалям за техните знания, възможности и какво са направили, както и много такива с висше образование, но професионално неграмотни.

Успех Георги!

37
В линковете, които съм дал ги има изискванията.  Габаритите са 200х200мм.  По-големият робот изисква  повече средства, пък и време.  Пък и в състезнието има тръпка. Шоуто трябва да го поддържаме. :)

38
Механика / Механика за 3D принтер РепРап
« -: Януари 15, 2011, 09:07:37 pm »
От  ebay могат да се намерят механични части , пък и цели възли на приятни цени.  Проблемът може да е доставката до България, но ако имате сериозен приятел в САЩ, може да ви направи такава услуга.  Впрочем и в България има фирми представители на тайвански и китайски фирми, които биха могли да предложат разумни цени.  Първото нещо е все пак е да знаете какво да търсите.

39
Приемам, че няма никой сериозен интерес към сумото, което ме учудва.
Нищо - ще се заема с друга щура идея - примерно да произвеждам кристали. :)

40
Купувам-Продавам / Re: Търся трансформатор
« -: Януари 06, 2011, 09:09:42 pm »
Най-добре намери фирма дето прави трансформатори и си поръчай.  Трудно ще намериш точно такъв трансформатор.

41
Честита Нова година на всички майстори на роботи и роботчета.  Пожелавам тази година да се пръкнат много нови роботи и да се реализират много от идеите в България.
   Аз имам голямо желание да направя един сумо робот от по-големия 3-килограмов клас.  Не върви обаче да го направя, ако няма и друг подобен, с който да си примерим силите на някое състезание.  Затова отправям запитване дали има някой и друг желаещ да направи 3-килограмов сумо робот.  
   Разбира се проблемите за решаване ще са много, включително и тепиха , но при добро желание ще намери решение, ако и то да е компромисно.  Готов съм и да споделям идеите си и да помагам в реализирането на механиката и електрониката на конкурентния робот, стига разбира се това да е във възможностите ми.
   В странаство на подобни състезания мерят сили десетки роботчета.  Защо и при нас да не е така?  Ето тука има истински спектакли:
   http://www.balticrobotsumo.org/default.asp   
   http://www.robotchallenge.org/
   http://robogames.net/index.php
   http://www.youtube.com/watch?v=gIYMAymGzdI
   http://www.youtube.com/watch?v=KJ7DxdV5IFw&feature=related

   И така има ли желаещи за борба в по-високата категория?

42
Електроника / Управлявяне на 400 светодиода
« -: Ноември 06, 2010, 09:07:41 am »
Има съвременни светодиоди на които и мА са им достатъчни да светят ярко, но тъй или иначе захранването трябва да се oразмери според заданието.  И 8А не са проблем.
Стандартните начини за "разширяване" изводите на процесора са чрез преместващи регистри (серийни) или регистър-памети (паралелни). В по-сериозни случаи като този могат да се измислят и смесени решения. Типичен представител на първия вид схеми е '595 , а на втория-  '574, '374.  Пред апострофа могат да буквите HC, HCT, C, LS,S и други, които определят типа на логоката.  Пред тези букви пък се намират 2 цифри, които дефинират типа на корпуса - дали е за комерсиално, промишлено или военно приложение - 74,84,54.
Препоръчвам ти например схемите 74HC595, или 74HC574.  Не зная защо е направено така, но при 595 има проблем при директното им последователното връзване. След като се запознаеш с тези схеми, предполагам, че ще ти стане ясно как да ги свържеш.  Още една помощ - за дешифратор можеш да използваш схемата 74HC138.

43
Цитат на: "venci"
Това, което прави човека и аз го мога но неговата е голяма ИС Sop-28 е с размери 8 на 12 милиметра и е с по 14 извода от двете страни. Колко ще струва едно запояване на ИС с този вид корпус за платка?


Запояването на схеми с малък растер (0.5мм) става така:
1.Слага се схемата прецизно върху платката.  Запояват се няколко крачета, така, че схемата да се фиксира.  Късите на този етап са без значение.  
2.След като сте се убедили, че схемата си е на местото, запоявате смело всички крачета, може и с дебел тинол.
3.С хубав меден многожилен проводник, напоен предварително с колофон се отстранява излишния тинол от схемата.  Тинол ще остане само около крачетата на схемата.
4.Платката се изчиства добре със спирт.

Ама като гледам въпросната схема е с растер 0.8мм и с добри очи и нетреперещи ръце е напълно възможно да се запоят поотделно всички крачета. Тинолът обаче трябва да е с дебелина 0.5. Ако все пак стане късо, се действа по горната схема.

44
Електроника / Измерване на заряд на батерия
« -: Октомври 07, 2010, 07:18:22 pm »
Нелинейността не би трябвало да е сериозен проблем.  Остава само да се намерят достоверни харакеристики и да се ползват само Ni-Cd батерии.  
Интерисувал съм се от измерване на капацитета на оловни акумулатори.  Има такива уреди работещи на различен принцип, но решение, което да даде пълно гарантиранция за наличния заряд за тези акумулатори няма.

45
Четири мотор-редуктора - четири задвижвани колела. :)

Сензорите за разстояние в роботчето са два вида - на близко разстояние (3-5см )с оптрон RPR220  и на далечно (20-30см) с 4 последователно вързани светодиода и 2 фототранзистора.
Цветът е нещо субективно - определя се от нашите очи, а още по-точно от мозъкът ни.  За фотоприемниците е по-коректно да се говори за дължина на вълната.  Така например светодиодите, които измоплзвам излъчват в близката инфрачервена зона - предполагам някъде към 850-900nm.  По стечение на обстоятелствата силициевите фотодиоди и фототранзистори имат спектрална характеристика, чиито максимум е именно там - сиреч добре са съгласувани.  Има материи, които за нас са прозрани, а за някои дължини на вълните - непрозрачни.  Например стъклото и найлонът пропускат видимата светлина , но инфрачервената в средната и далечна област не я пропускат.  Сиреч - те са непрозрачни там.  Германият е елемент  с хубав метален блясък, но в средната инфрачервена област е прозрачен и се правят дори лещи от него.  Метални лещи - как ви звучи?
Все пак близката инфрачервена зона е до видимата област и има голям шанс, това което изглежда на нас черно да е с малък коефициент на отражение за дължината на вълната, на която излъчват светодиодите, които ползваме.  Не съм взимал никакви специални мерки за елиминиране на ефекта на различното отражение и трудно бих могъл да предложа такова решение.  Едното от роботчетата беше опаковано цялото в черно и действително беше по-трудно забелижимо от датчиците, но това не му попречи да отпадне първо то от състезанието.

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 7