Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Аматьор

Страници: 1 [2] 3 4 ... 7
16
Цитат на: "kmitov"
Здравейте.
След няколко разговора с ТУ-Варна и ТУ-София се роди идеята да си направим състезание с роботи играещи футбол. В следващите години целта е да достигнем до ниво Robocup SSL.


Чудесна идея!
Дано да се намерят ресурси и то най-вече човешки, пък и материални, иницитивата да се реализира и просъществува за дълго време.

И една идея от мене.  Защо не се направи една организация, фондация или каквото и да е там, която може да кандидатства за пари от европейските програми и така да се финансират отборите.  Толкова пари се окрадоха и пропиляха за глупости - редно е да се дадат малко средства и за нещо полезно.

17
Маноел търси блокова схема, а не принципна.  И стабилизаторът със 7805 не е параметричен.  Параметриченият стабилизатор се състои от баластен резистор и източник на стабилно напрежение - примерно ценеров диод. Може и транзистор да има за усилване на тока, но не и обратна връзка.  Ама най-добре е Маноел да си прегледа букварите и да си направи сам курсовата задача.

18
Не е по-сложно.  Но първо си сметни диапазона на капацитета, да не се окаже, че няма смисъл да се мисли по темата. :)

19
Теоретично не може .  Тя и черната дупка всичко поглъща, но астрономите я засичат. :D

20
Цитат на: "bateAz"

1. Писал си, че контролерът ти може да движи до 8 процеса. Това с истински (preemptive) мултитрединг ли си го направил или със кооперативен? Или просто със стейт машини? Ако си си играл да пишеш и интерпретатор за някакъв скрипт от високо ниво, тогава "мултитредингът" може да го прави и интерпретаторът. Лично аз смятам при мен да заложа на последния вариант. Все пак много искам да чуя и твоето виждане по въпроса, защото в момента аз съм на етап, който ти отдавна си го преминал.


 :D
Ами нали съм аматьор - не зная в каква класификация попада това, което съм направил.  Надявам се да ми помогнеш.
Програмата ми е със стъпкова организация.  Всяка стъпка се изпълнява за определено време.  Стъпките от различните програми се изпълняват последователно по ред на номерата на програмите. Броят на изпълнимите програми и техните номера се определят от програмиста на контролерчето.

Цитат на: "bateAz"

2. Имаш някакъв "език от високо ниво". Какъв е той? Някой от разпространените, или твой? Лично аз в момента си мосля за нещо мое ( съвместимо със себе си). Няма да прилича на BASIC (май...) По-скоро нещо като PYTON.


Езикът за програмиране на контролерчето е моя измишльотина.  Ето как може да изглежда една стъпка от програмата:

Step #120
set out:2 3 15
clr out: 8
if in5 then clr out:9
flg1=tim3 and in16 or flg13
if flg1 then jmp s125
flg1=flg1 and in7'
reg2=const15-reg4
if flg1' then stt tim:2 reg2

Mисля, че горе-долу е ясно,  какво се прави в стъпката.

Относно RS232. Aми той е естествено продължение на SCI. За RS485 в общия случай трябва още един пин за определяне посоката на данните.  За няколко метра продължавам да ползвам 232.  Използвам стари лаптопи.  Естествено за едно съвременно изделие за ширпотреба USB е задължително.

21
Цитат на: "viko"
За какво ти е дисплей на line tracer, сумо робот или робот, който избягва предмети?


За тези дисциплини са излишни и аналоговите входове и изходи, както и стъпковите мотори.  Но използват ли се тези възможности на контролера, дисплеят ще е желателен.

Контролерът и без това претендира да има много възможности.  Не виждам защо трябва да се отказва от дисплей с 4-5 бутонна клавиатура.  Виждам го като допълнителен модул, но той трябва да се монтира много лесно върху основния.

22
Цитат на: "bateAz"
Луд умора няма....

   
 :D
Бате, това което липсва според мене е индикацията.  Добре би било да има LCD дисплейче и повечко светодиодчета.  Много биха улеснили оживяването на софтуера впоследствие.
Впрочем подобна на твоята идея реализирах преди 2 години и една от задните ми мисли беше контролерчето да се продава.  Впоследствие прецених, че интересът ще е много слаб и все още съм на това мнение.
Използвах по-малко процесорче - MC9S08DZ60 - 32 пиново, но според мене напълно достатъчно за това приложение.   Заложих на SPI за комуникация с други модули - към 7-8 мисля, че са.  Програмира се по RS232.  Хубавото при програмирането е , че програмистът не се интерисува въобще от процесора. Езикът е на високо ниво - BASIC-oподобен.  До 8  процеса  (програми) могат да се изпълняват едновременно.  Слабите страни са липсата на USB и безжична комуникация.  Те за конкретната задача не ми трябваха, пък и не е толкова голям проблем да се добавят.
Немалки усилия положих тогава, но не съжалявам.  
http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=782

Пожелавам ти успех в начинанието, пък дано някой използва контролера за друга луда идея.  
http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1413
Голямо шоу ще бъде за хлапетата - не само малките ами и за тия с побелелите коси.

23
Токът може да се регулира и от процесора - PWM.  
Действително има ограничение за тока през захранващите изводи на схемите.  Решение може да бъде да се свържат 2 схеми в паралел.  Изходите са мос транзистори и те търпят паралелно включване.  
0.7V nапрежението на насищане на посочените транзистори е голямо.  Ако правилно са разчетени стойностите на базовите резистори, това напрежение не би трябвало да е по-голямо от 0.2-0.3V

24
Цитат на: "bateAz"
... И ще трябва всеки бутон да си има индивидуален таймер. Ще рече по байт на копче. доста по-читаво е да се чете по-нарядко. И най-разбитите бутини се успокояват за 100 мс. Ако сканираш на 100 мс, всичко ще е на 6 - по-малки врмена може да дадат лъжливи двойни сработвания. по-големите правят реакжията на системата по-тромава и това донякъде е изнервящо....


За едно и също нещо говорим, но реализацията е различна.  В интерес на истината програмката за клавиатурата съм я направил преди двайсет и няколко години и я ползвам без много да я мисля - работи си.
 Това, че всеки бутон има възможност да генерира различно време за пауза (броячът ми е един за всички бутони), както и по-честото обслужване на клавиатурата,  го считам за предимство.  Особено това се отнася за автоматичното повторение.  Функцията съвсем не е излишна, а е просто задължителна при малките клавиатури, където има бутони за  инкрементиране на стойности.
Клавиатура с 45 бутона бих направил с отделен процесор, който да се свързва с главния по някакъв сериен интерфейс.  Предполам, че иде реч за клавиатура от табло на някаква машина.

25
Механичното трептене е повсеместен проблем при повечето механични контакти. Трябва да се има предвид, че честотата на трптения е типично няколко десетки херца - приемаме около 50.  Решения много, но при наличието на процесор е редно да се наблегне на софтуера.
Аз как го правя.  Първо сканирам клавиатурата през 10-20mS.  При натиснат бутон  вдигам флаг, забраняващ повторното му четене за определено време. Броячът на това време се тактува в главата на подпрограмта за клавиатурата.  
Малко по-интересен е проблемът с автоматичното повторение на действието на непрекъснато натиснат клавиш. Пак трябва да има брояч, но е желателно да бъде с променлив коефициент на броене - за първия повторен символ времето да е по-голямо, а за следващите - по-малко.

26
Точно с матрица става - 6 изхода и 8 входа на процесора , или обратно.  Аз слагам последователно на изходите по едно диодче - в слуай, че се включат два бутона едновременно да не става колизия с изходите .  Сега като се замислих, могат и те да се избегнат , ако неактивните изходи се преконфигурират временно като входове.  Не е трудна задачката.

27
За всичко... / Re: [Протокол]ценеров диод
« -: Април 06, 2011, 09:01:59 pm »
Избираш си работна точка в работната зона на характеристиката.  Задаваш dI= 2 mA  (примерно) и измерваш колко е dU.  Toва е за динамичното съпротивление.

28
Пазар макар и неголям със сигурност има, но книжарницата би била трудна работа.   Повечето интернет книжарници в България доставят книги от амазон  (amazon.com).  И по този канал съм си досатавял книги и чрез познати нашенски американци.  Глобализация, какво да правиш?  :)

29
Универсални датчици за откриване на пожар няма.  Причината е, че пожарите са  различни, в зависимост от това какво гори.  Например в жилищните помещения е много вероятно пожарът да започне с димене.  В тези случаи се използват димни датчици.  В складове , където се съхраняват петролни продукти е по-вероятно пожарът да започне с пламък и пожарът да се разпространява бързо.  Там се използват пламъчни детектори. Това са двата най-често срещани видове датчици за пожар.  
Съвременните димните датчици най-често са оптични.  Разчита се на ефекта на отразяване на светлината от димните частици.  Проблемът при реализацията им е димната камера - трябва да се получава отразен сигнал от дима, но не и от стената на камерата.  
Пламъчните детектори използват ефекта на трептене на пламъка (около 11 Hz) и на специфичната ивица на излъчване на горещия въглероден диоксид - 4.4 микрометра.  Най-често се релизират с пироприемници с интерференчен филтър.
За димния датчик не може да се каже, че има определена  област на действие.  Стига димът да достигне до него , той ще се задейства.  Пламъчният детектор има зона на действие и тя се определя от ъгъла на зрение и височината на която е монтиран.
Автоматичното гасенето на пожарите е друг вид техника и там се залага преди всичко на надеждността и сигурността.  Например цялото помещение , в което се регистрира пожар, може да се напръска обилно с вода.  Така се гарантира, че даже и да не се изгаси напълно огнището на пожарът, той няма да може да се разпространи.
Не съм специалист, аматьор съм :) , но дано съм бил полезен.

30
Робо-сумо / Моят сумо робот
« -: Февруари 11, 2011, 05:38:10 pm »
Разбира се , при смесването на да сигнала се получава друг сигнал, но ролята на приемната верига е да отфилтрира това, което се счита за нужно.   В моята реализация съм използвал похвата "електронна врата" - анализирам сигнала само когато излъчвам.  Колкото по-малък е коефициентът на запълване на импулсите, толкова по-ефективен е този метод.  И въпреки, че и трите роботчета, които направихме са еднакви в тази си част, не сме наблюдавали проблем при измерване на разстоянието.  Трябва да се има предвид и че приеманият сигна от противника е с многократно по-голяма амплитуда - зависимостта е квадратична, докато отразения сигнал намалява с четвърта степен  от разстоянието.

Страници: 1 [2] 3 4 ... 7