Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - zen

Страници: 1 ... 6 7 [8]
106
Общ форум / Представяне
« -: Май 24, 2008, 01:43:30 pm »
Здравейте,

Казвам се Ивайло Димов и съм програмист. Роботиката и електрониката ме влекат доста но до сега не съм имал сериозни проекти. Сега ще започвам един такъв. Става дума за стационарна установка, насочваща камера към зададена точка (3D). Ще ви държа в течение и ще се надявам за вашата помощ.

Забравих да спомена че установката ще се управлява от компютър.

За сега съм още на основата на установката. Смятам да я въртя на ляво и дясно със стъпков шпинделов мотор от хард диск. Има оптрони от флопи за спиране на въртенето в края (буфер).

За управление на мотора за сега използвам програма която изпраща импулси към LPT порта. За в бъдеще най-вероятно ще изпозлвам програматор, но още не съм израл какъв.Добавка:
Тъй като получих запитване дали наистина има стъпков мотор в хардиска давам пояснение:

В харддиска има два мотора:
1. Мотора на четящата глава, който е стъпков
2. Мотора на шпиндела. Има много различни шпинделови мотори. На моя не пише абсолютно нищо. Има 3 извода, между които съпротивлението е еднакво. Спорихме с един приятел дали е стъпков или трифазен мотор, но според мен си е жив стъпков. При подаване на напрежение, на която и да е двойка изводи моторчето мръдва с една стъпка. Също така и при свободно въртеме се усещат магнитите. Мисля че е делта мотор.

Ако греша ще се радвам да ме поправите.

П.П А имам и един шпинделов мотор от доста голям диск от правец 16, който е с 8 извода.

Страници: 1 ... 6 7 [8]