Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Simeon

Страници: 1 2 [3] 4 5
31
Други роботи / Хексапод Тори
« -: Юни 24, 2010, 10:29:08 pm »
Извинявам се за бавния отговор... няколко дни не успях да влезна във форума...

и да, new software serial библиотеката позволява да се ползват кои да е от дигиталните пинове за TX и RX.

32
Да, прави са и mivr и zoro1 и hornet... сещам се и за още две дребни разлики - Duemilanove има в повече пин с регулиран изход на 3.3V и пин за ресет.

Retrofit хак-а е много полезен и определено го препоръчвам на всички, които имат Arduino Serial.

33
Други роботи / Моят робот
« -: Юни 15, 2010, 03:47:19 pm »
мерси аnio, определено е полезна!

34
Други роботи / Хексапод Тори
« -: Юни 15, 2010, 03:44:10 pm »
Наистина сега е сезонът на изпитите и дипломните/курсови работи така че разбирам, но поканата разбира се остава и за всяко следващо събиране което ще организираме.

Относно заключването на атмегите - често се случва и дори има и шийлдове за отключването им. Надявам се схемата да е полезна.

А ако имаш паралелен порт на компютъра можеш много лесно да си качиш бутлоадера на атмега8. Можеш да направил евтин и лесен програматор като на инструкциите.

След това в Ардуино IDE менюто Tools>Bootloader избираш подходящ бутлоадер за чипа и натискаш Tools>Burn Bootlader> w/ Parallel Programmer. Ако ползваш Windows ще трябва предварително да свалиш giveo и да ръннеш .bat файла.

Въпросът за TX и RX-овете е по-труден и не съм пробвал подобно нещо досега. Вероятно има (или да може да се напише) протокол с който тези три модула да могат да си комуникират едновременно, но не съм попадал на такъв. Възможно ли е ако на Ардуино му се наложи да "спасява" Тори първо да изключи приемането на сигнали от bluesmirf-а към ssc-32 и започне то да командва серво контролера. Съответно след като кризата премине да възстанови комуникацията с bluesmirf-а. Предполагам, че Ардуино може да вдига някой от пиновете си на HIGH когато има опасност и ssc-32 да усеща това.

Желая успех с ъпгрейда на Тори и с дипломирането!

35
Други роботи / Хексапод Тори
« -: Юни 14, 2010, 03:09:18 pm »
роботът е невероятен, браво! и аз се надявам да има повече такива проекти защото те определено вдигат нивото на всички в България, които се занимават с роботика.

следващото ни събиране ще е на 4 юли - заповядай да го демонстрираш. Убеден съм, че ще е интересно не само за sv_shady.

36
Други роботи / Моят робот
« -: Юни 14, 2010, 02:54:53 pm »
благодаря много за информацията. Решенията са много интересни и особено това с
Цитат
2x 4 NiMh 1300мAh 1.2V
е нещо, което може да се ползва често.

поствай информация за това как се развива проекта. сигурен съм, че на всички ще ни е интересно.

37
Други роботи / Моят робот
« -: Юни 12, 2010, 03:20:31 pm »
Поздравления за робота - изглежда много професионално направен.

Идеята ти робота да се управлява през интернт е много интересна. Проектът ще има още по-голям успех ако има и подходяща среда в която робота да "живее" и еволюира. (може би интерактивна среда или такава, която също да се променя/контролира през интернет).

И накрая един въпрос - слънчевите батерии само Ардуиното ли захранват или зареждат и 9V батерията?

38
Благодаря на всички, които уважиха събирането на 06.06. Имаше само три робота, но постиженията са повече от добри. Времето за обиколка на линията продължава да пада и се постави нов рекорд – 29 секунди от робота на италианеца Стефано. Също за 29 секунди по трасето мина и Sumovore робота на Solarbotics.

Имаше и второ, по-сложно трасе с пресечена линия и класически софийски „дупки“. Въпреки че това трасе се изпринти в последния момент и никой не беше подготвен за него, и трите робота се справиха повече от добре. Специални благодарности на Борислав за проектирането на трасето и на Васко от rhinoprint.org за бързия печат!

Времената по двете трасета бяха
Мишо – 27 секунди по късото, но по-трудно трасе и 50 секунди на дългото
Симеон (аз) – 22 на късото и 40 на дългото
Стефано – 16 на късото и 29 на дългото

Благодарение на Мишо, претендентите за титла в мини сумото се увеличиха с още един.

Видеа на роботите в действиe гледайте в YouTube.

Следващото събиране ще е на 4 Юли (неделя) от 11:00.

39
Пиша за да потвърдя, че следващото месечно събиране ще е на 6 юни от 12:00 часа в помещението на Роботев.

Все още се приемат идеи за формата на събиранията така че пишете ако имате предложения как да ги направим по-интересни и полезни.

40
Робо-сумо / Моят сумо робот
« -: Май 31, 2010, 02:46:08 pm »
Поздравления и от мен - роботът наистина е много впечатляващ.

41
Общ форум / Arduino - странно поведение
« -: Май 14, 2010, 01:09:58 pm »
tommyboy е прав. без кондензатор или софтуерно елиминиране на потрепването пина може да премине няколко пъти между 0 и 1 в моментите когато бутонът се натиска или отпуска. Това става много бързо и със светодиод трудно се забелязва, но ако логиката на програмата изисква да се следи абсолютно точно всяко натискане на бутона (например да се брои точно колко пъти е натиснат) тогава има нужда да се елиминира потрепването. На английски се нарича debounce.

Пример за софтуерно елиминиране на потрепването с Ардуино.

42
Общ форум / Arduino - странно поведение
« -: Май 13, 2010, 11:10:15 am »
не знам за стандартна процедура, но може да ги изпробваш един по един - със светодиод за да видиш дали се държат добре като изходи; и с бутон за да ги тестваш като входове.

Аналоговите входни пинове се изпробват най-лесно с потенциометър.

43
Общ форум / Arduino - странно поведение
« -: Май 13, 2010, 10:37:24 am »
След като сложиш pull down резистор променя ли се поведението? Без pull down резистор е нормално показанията да "играят" между 0 и 1.

44
Общ форум / Arduino - странно поведение
« -: Май 13, 2010, 10:02:33 am »
пиновете на микроконтролерите се влияят от статично електричество и това не е ненормално.

Можеш ли да дадеш схемата, с която си пробвал. И ползваш ли PULL DOWN резистор както е указано в инструкциите на ladyada.

Информация за отчитане на бутон има и на български

45
искам да благодаря (с известно закъснение) на всички, които уважиха събирането през Април! Бяхме десетина човека, но с ентусиазъм за доста повече.

Отново трасето за следене на линия видя най-много енкшън и най-сериозни подобрения в сравнение със състезанието от 2009. Този път завършиха три пъти повече роботи и времето за преминаване на трасето чувствително падна. Всички се вместихме в 50 секунди (или по-малко).

По ред причини (за повечето от които съм виновен аз) през Май няма да има подобно събиране и предложението за следваща дата е 6 Юни. Докато не отеснее помещението, събиранията ще са в офиса/магазин/работилница на Роботев в кв. Гео Милев в София.

Част от идеите за усложняване на задачите и разширяване на обхвата на събиранията, които се споделиха през Април бяха 1) да има ново трасе за следене с пресичащи се линии и прекъснати участъци; и 2) полигон с размери 150 см х 150 см разграфен през 10 см, който да се ползва за задачи от типа робокуб. Като за начало може би ще е най-удачно задачата да е намиране на топка и преместването и до определена цел/позиция?

Всички мнения и идеи за това как да използваме полигона и как да направим събиранията по-интересни и полезни са добре дошли.

Страници: 1 2 [3] 4 5