Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - spp

Страници: 1 2 [3]
32
Купувам-Продавам / Гнезда за батерии стандарт АА
« -: Септември 21, 2007, 03:12:29 pm »
Пристигнаха и гнезда за батерии.Немски са за три броя батерии стандарт АА.Цената за качеството е сравнително добра.Ще поместя и снимки утре.

33
Купувам-Продавам / L293D
« -: Септември 21, 2007, 03:07:39 pm »
Схемите пристигнаха.Цените им са добри.Който иска драйвера  да ми пише на л.с.
Едно важно уточнение.Аз нямам он лайн магазин.И не издавам фактури или касови бележки.Купил съм с лични пари елементи ,които трябват при сглобяването на роботите ни.НЕ ПЕЧЕЛЯ НИЩО.Единствено мога да си калкулирам някакви стотинки за бензина на личната ми кола.
Договорил съм се за нормални цени с доставчика.Тези цени са с цел да подпомогнат хората с ограничен бюджет и учениците да надникнат в света на роботиката. :) Аз не искам да продавам на фирми или други организации с комерсиална цел.Целта ми е момчетата в малките градове да могат да си получат нещата на една добра цена и да не се чувстват на страни от "колегите" им :D

34
Общ форум / Да се запознаем.
« -: Септември 09, 2007, 05:39:33 pm »
Една тема,която липсваше.Мисля,че е време да го направим.
Казвам се Слави Петков.Роден съм 25.09.1967г.Звършил съм електроника.Работих 5 години в техническия университет ,като конструктор на поточни линий за химическата промишленост.Правил съм линий в Цяла България.За кратко работих в БАН.След това работих,като техник на офис техника.В Италия работих 4години,като сервизен техник на Canon.В момента работя,като сервизен консултант и техник за представителя за България на офис техниката на OKI.
Харесва ми моделизма и по-конкретно роботиката.Харесвам и ветроходството.Имам малка лодка ,която сам проектирах и построих.
Доскоро пишех и във форума за хартиени модели,но от създаването на този свободното ми време е много малко и за момента го оползотворявам тук.Имам две деца.На 17 и 15 год.
Искам да кажа и това,че всяко едно нещо,което пиша тук е задължително проверено от мен.Всеки един процес и технология,които ще ви описвам и в бъдеще,първо ги тествам и се убеждавам,че работят ,така,както искам и чак тогава ги пиша.
Специално за Буквара.Стремя се нещата да са максимално лесни,простички и ясни.Не навлизам в подробности,защото в един буквар не е нужно.Всеки,който желае може да прочете повече за всички процеси,които описвам.Целта е да се знае основното и когато имате въпрос и нужда от помощ,то той да е ясно и точно формулиран.
Понякога съвсем умишлено пропускам подробности,защото смятам,че нещата няма да бъдат добре разбрани,но ако четете всичко внимателно ,ще намерите всички необходими ви неща,за смятана на определена верига.Това важи и за в бъдеще.Сметките и формулите,които давам и ще давам ,се стремя да бъдат практични и разбрани.Ако няки желае да се задълбочи в математическия модел,ще трябва да си потърси необходимата литература.
Аз съм човек,като всички други и мога да греша.Ако видите ГРЕШКА ,не липса ,моля пишете ми .
Очаквам и другите във форума да напишат по нещо за себе си.

35
Реших да продължим с темите,а практиката за кондензаторите да я направим заедно с тази на полупроводниците.
И така да започваме.
Името полупроводници ни говори ,че този клас елементи ще заема място между проводниците и изолаторите(диалектрици).Основни представители на този клас са Силиция,Германия,Селена и др.Това са основните материали,които служат за направата на съвремените диоди,транзистори и интегрални схеми.Трябва доре да разберем,как работят,защото без тези ни познания ,няма да можем да разберем и работата на транзисторите,диодите и интегралните схеми.
Няма да се спирам на строежа на веществата.Това всеки един от вас трябва да го знае.Ако случайно има колебания по въпроса,моля да прочетете уроците по химия за изясняването му.
Какво е важно да знаем обаче.
Много вещества в природата са изградени от дребни кристали.Такива са захарта,гранита и др.Тези структори се наричат поликристалиТова са множество малки кристали,които са здраво свързани помежду си и изграждат едно тяло.
В природата обаче съществуват и вещества на които цялото тяло е изградено от един единствен кристал.Тези структури се наричат монокристалиНие ще говорим само за монокристалите.[/b]

36
Литература / Въпроси и дискусии
« -: Септември 02, 2007, 06:54:36 pm »
Откривам тази тема с цел тук да се задават въпроси във връзка с нещата описани в Буквара.Моля ви нека темите да останат така както са,за да не се бъркат тези,които ги четът за първи път.
Ще изтрия всичко останало по тях и моля да не се сърдите за това.Бих искъл Буквара да ви е бърз справочник за основните неща и винаги да ви е удобен за ползване.

37
Здравейте на всички.Току що разговарях по телефона с един от организаторите на клубове в Двореца на децата в София.Има теоритична възможност да можем да направим клуб по роботика там.За момента е само предварителен разговор и очаквам вашето мнение.Трябва да стане бързо,защото изискват много документи и срещи.Казвайте своите мнения.
Имаме шансове.Обмислете го добре.Очаквам мнения.

38
Литература / ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КНИГА ЗА ВСИЧКИ!!
« -: Август 22, 2007, 05:11:47 pm »
Това е най-доброто правено до момента в България.Пояснено е всичко необходимо за начало на разбираем език от най-добрия преподавател и инженер по електроника в България.
http://constructor.bg/shop/product_info.php?cPath=187_261&products_id=10751

39
Общ форум / Monty
« -: Август 10, 2007, 09:02:26 am »
По молба от     sv_shady показвам робота ,които имам.Това е и удобен момент за да се види как е направен един фирмен робот .
Робота се казва Monty.Предполагам,че е разработка на американска фирма.Аз съм го купувал от Италия.Казвам купувал,защото робота се продаваше в будките за вестници и списания във вид на списание.Всеки брои съдържаше и определено количество части и елементи на робота.Така в продължение на близо две години всяка седмица робота ми нарастваше с малко.В същото време ,се учех и да програмирам контролера му.Ето и снимка на робота.

Какво може Monty?За мен това е един много добър робот за състезания .По специално за следване на линия.Разбира се може и други неща.
Ето и малко снимки на основните му възли и платки.

Това е механичната му ръка.Може да носи и захваща малки обекти.Управлява се от малък процесор един от най-малките в света.Това не означава ,че е лош.
Ето и механиката на ръката.

И контролера и

40
Око да види ръка да пипне.
Не напразно хората са направили тази поговорка.Не на празно и с нея започвам раздела ни практика.Съветвам всички,които имат възможност да отделят време за да повтарят и тестват схемите за които ще говорим.Това ще ви даде много важен коз на ваша страна.Това е ОПИТА.
Колкото и да се оправяте в принципните схеми.Колкото и да ги повтаряте с поялник в ръка.Не разберете ли основните неща,не експериментирате ли,ще си останете един добър имитатор на някаква идея и нищо ново и оргинално няма да можете да направите.
Това е първата практика и ще е много подробна.Следващите няма да бъдат такива,защото се има в предвид това ,че сте натрупали опит и няма да има нужда да се повтарят основни неща.
Започваме да разглеждаме и експериментираме с делителя на напрежение,защото това е важна схема,която ще ни трябва много често в бъдеще.
Какво ще ни трябва?
Ще ни трябват два резистора по 1000 Ом(1кОм)
Ще ни трябва един светодиод с максимален ток от 10мА
Ще ни трябват две кабелчета многожилни,червен и син(по възможност)
Ще ни трябва захранване за тези, които нямат една батерия от 4,5волта.
Ще ни трябва уред,поялник,тенол и експериментална платка.

41
Общ форум / Питане за възможности
« -: Август 06, 2007, 11:32:09 am »
Въпросът ми е към всички,които четат темата ми в буквара.
Мисля вече ,че дойде момента да почнем да експериментираме.Задължително ще ви трябва уред мултицет платка,поялник и тенол.
Въпросът ми обаче е за захранването .Вариантите са два.
Да караме на батерии докато не стигнем нивото необходимо да си направим едно захранване,което е много необходимо за лабораторията ни.
Да направим захранването сега.
Очаквам да предложите вие.Предполагам,че захранването ни няма да струва повече от 10-12леваЗависи от това,каква ще е цената на трансформаторите.
Батериите не знам ,колко струват.Работа ще ни вършат тези от 4,5V
 :shock: ?
Чакам вашите предложения

42
Ето наши колеги от Италия
Става въпрос за дисциплината следване на линия а на една от снимките на преден план се вижда и ринга за сумо роботите.
На тази снимка робота е с верижно задвижване(което е по-рядко срещано)

43
Измерванията са неотлъчна част от разбиранията ни за протичащите процеси около нас.Чрез измерванията на определени и търсени от нас величини ние можем да разберем и контролираме един процес.Затова най важният ни уред специално за нас е универсалният ни измервателен уред или мултицет.
Ако нямаме такъв в къщи ,ще трябва да си го купим.Има ги на различни цени,но добра работа ще ни вършат тези от 8лв нагоре.Без този уред няма да можем да правим нищо .Той е необходим не само за хобито ни,но ще ни е добър помощник и в къщи.Така,че си е един необходим уред.
Как изглежда мултицета-ето така

От дясно са сондите .Те са в два цвята .Обикновено по подразбиране са червена и черна.Но не е задължително.Могат да са синя и червена.
И така.В центъра на уреда имаме една ръкохватка с репер,която можем да въртим на 360градуса.

Около нея има нарисувани с различни цветове скали на които има нанесени числа.
В долната част на уреда има три букси отново с означения между тях.

Ще разгледаме сега внимателно всичките възможни измервания,които можем да направим с този уред.

44
Литература / Инструменти
« -: Юли 30, 2007, 09:38:35 am »
Каквото и да правим,даже и най простото устройство ,ще ни са необходими инструменти.
Направил съм малко снимки на най-необходимите неща без ,които е немислимо да започваме ,каквото и да е.Набора от инструменти се натрупва във времето и всеки взима и избира това,което е най близо до нуждите му и разбира се джоба му.
И така тук ще видите минимума за да започнете.
http://www.bgalbum.com/displayimage.php?album=10454&pos=1
Най от долу е поялника.Има различни по-скъпи и по-евтини,По-сложни и по-прости,но този ,който виждате е много удобен и е сравнително евтин.Не купувайте много евтини поялници.Те обикновено не стават за нищо.Търсете ги в специализираните магазини и питайте дали човките им(върховете )са сменяеми и колко ще ви струва след време да ги смените.
Клещите с оранжевите дръжки са много удобни са огъване на крачетата на елементите ,които ще запояваме.Тези с червените дръжки се казват секачки.Те служат за отрязване САМО!!!на крачетата на елементите и проводниците.
Отверките са много и различни.Плоски и звезда(моделите Philips)
или PH-1и Ph2.Този надписи PH-1 ще го видите на дръжката на отверката.Това означава ,че звездата (върха)на отверката има най малкия размер.Наклона е е най-голям.Надпис Ph2 означава среден размер.И надпис PH3 най -големия размер,който на нас не ни трябва.Много е важно да спазвате тези размери,защото и главите на винтовете са направени по тези стандарти.Ако искате да развиете  винт с глава Ph2 с отверка PH-1-то това ще му е за първи и последен път.

Страници: 1 2 [3]