Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - cdman

Страници: [1]
1
Общ форум / Създаване на Quadracopter
« -: Ноември 14, 2013, 11:34:11 pm »
Здравей , има различни устройства които съм виждал и се управляват по Bluetooth или WiFi , но са в сферата на играчките , най сериозното за което знам е ARDrone - което се управлява с устройствата на APPLE ,

Истината е че за управление не ти трябва нещо много скъпо - един приемник от Хобикинг струва 10лв , а една апаратура от евтиния клас - примерно Spektrum DX4 може да се намери за около 50лв втора ръка или около 80лв нова. Ще си спестиш безброй разработки и размисли ако тръгнеш по стандартния вариант.

Както се казва - не измисляйте топлата вода :) варианти има и за евтино и за скъпо.

2
Ардуино (Arduino) / Всичко за Арудино
« -: Октомври 28, 2013, 11:34:27 am »
Правилно си разбрал - самото ардуино има USB порт с който се свързваш към компютъра и новия код се кача за секунди през развойната среда на ардуино.

Мега има повече памет и портове които можеш да използваш - разбира се е по скъпо и не е съвместимо с някой от Shield-овете които се продават.

Или с две думи - ако не ти е ясно кое за какво е - значи ти трябва УНО :) - то е по добро за начало.

Повече по темата можеш да намериш във форума на ардуино в тая тема

3
Прегледах сайта , всичко е добре обяснено - със сигурност ще присъствам и вероятно участвам :)

4
Общ форум / Български Robo Wars?
« -: Септември 30, 2013, 01:19:23 am »
Според мен това ще е много интересно , и ако се започне рано или късно хора ще се появят. Дори само 3-ма да са първия път - като се пуснат клипчета и снимки , следващото състезание ще има повече хора и т.н.

Четох много по темата последните седмици - на много места си правят такъв тип състезания.

Освен Робо-Сумо , хората правят и Надбягвания с Биподи ( роботи с 2 крака ) , а най-интересното което намерих е Mech Warfware организирано от Trossenrobotics

Ето и техния форум:
http://forums.trossenrobotics.com/forumdisplay.php?121-Mech-Warfare


Това което си показал е доста ФУЛ-КОНТАКТ така да се каже и тук според мен ще е много трудно да го организираме. Трябва специална арена която да е много добре обезопасена . Тросен роботикс обаче са отработили доста по добра схема за война с AIRSOFT оръдия - които са на базата на китайски пистолети с топчета от 6мм . На всеки робот се поставя датчик който отчита попадения в зоната и така се излъчва победител. Арената която са направили е доста по лесна и е необходимо да бъде оградена само с плексигласови стъкла.

Дори още по лесно е да се направи състезание по борба с хуманоиди, ако разгледаш YouTube за Mech Warfare ще видиш как се развиват в годините от 2010 насам :) много е интересно и според мен ще има повече привърженици.

Ето едно филмче от 2010
http://www.youtube.com/watch?v=P6murW889XA

Както и от 2013
http://www.youtube.com/watch?v=CaCtNe6BO98

5
А има ли някъде такъв магазин изобщо - аз за първи път чувам :)

6
Други роботи / Втори Робот [T2]
« -: Септември 28, 2013, 10:54:45 pm »
Интересно се е получило , особенно начина на управление по IP. Как използваш датчика за разстоянието ?

7
BEAM-роботи / Първи стъпки в роботиката
« -: Септември 25, 2013, 05:26:53 pm »
Здравей , тъй като и аз навлязох скоро ти препоръчвам да си вземеш нещо готово като за начало. Ще можеш да го разгледаш от близо да тестваш различни неща - след което ще имаш възможност да изработиш или доработиш нещо сам.

Препоръчвам ти да си вземеш ето това роботче - Pololu ZUMOРоботчето можеш да купиш тук в БГ от Роботев или от Ер-Елемент


Имай предвид че робота се продава в 2 варианта като КИТ за сглобяване и като готов сглобен :) - аз лично избрах втория вариант. Цената му сглобен е около 180лв

Към това нещо ти трябва една платка ARDUINO UNO R3 - коят можеш да купиш от горните 2 магазина за 46лв Роботев.КОМ  или от ER-ELEMENT и реално ще имаш готова конфигурация за Line-Tracer , MazeSolver, както и базов Сумо-Бот.


Горния робот идва в страхотен комплект - с вградена фотодиодна рамка отдолу и компас. Освен това на сайта на производителя има страхотна документация където освен описание можеш да намериш и примерни програми за ARDUINO с което да пуснеш робота буквално за 5 мин от разопаковането!


Ето тук ще намериш видео с описание и няколко теста на робота. След като го пуснеш и му разгледаш възможностите - лесно можеш да добавиш датчици за разстояние с което да го надградиш още. Имай предвид че работата с Ардуино библиотеките иска познания по програмиране!

8
няма ли да е по лесно да вземеш готова скоростта кутия , сглобяване на такова нещо от "зъбчатки" ми звучи доста трудна мисия. Авто-моделите с ДВГ имат такива скоростни кутии - 100% можеш да вземеш резерна част за някой от тях.

9
Общ форум / Създаване на Quadracopter
« -: Септември 19, 2013, 09:36:39 pm »
Управлението изглежда ще ти върши работа , поне за начало. Иначе доставките от ХобиКинг идват за около 3-4 седмици до БГ - коректни са, имам над 80 поръчки за последната 1 година.

Редакция:

Намерих ти контролер в БГ :) ето тук, спийд контролери имам излишни Турниджи Мултистар 30А , но са само 3 броя и няма да ти вършат работа.

10
Общ форум / Създаване на Quadracopter
« -: Септември 19, 2013, 03:02:28 am »
Нещата които си намерил изглеждат добре , с изключение на спийдовете. Тези спийдове HK SS - са кажи речи най-евтините на земята. Изключителен боклук дори и за самолети , а за мултикоптер ти трябва много прецизен контрол + бърза реакция ( response ) . Самият контролер така поддържа стабилна системата , като компенсира със подаване на команди на различните мотори. От там логически ако имаш забавяне по веригата - системата никога няма да успее да компенсира.

Според мен шанса да литне с тези е чиста нула. Горепосочените контролери АФРО са специално програмирани със firmware на SimonK  - което е стандарт при мултикоптерите , ако все пак търсиш други - то вариант е да ползваш и серията Turnigy Multistar като този който дори няма БЕК:

Turnigy Multistar 20 Amp Multi-rotor Brushless ESC 2-4S (OPTO)

Единият от спийдовете трябва да бъде с бек или да имаш отделен такъв

Етой спийд с бек , а това е само бек

Относно контролера , той наистина си идва с абсолютно всичко вътре в него. Има цяла тема в rcgroups за КК2 - изписано подробно как се настройва и първи стъпки и т.н.

11
Робо-сумо / RobotChallenge 2013 във Виена
« -: Септември 18, 2013, 03:01:17 am »
На това видео ще видите състезанието във Виена Robot Challenge 2013 по мини-сумо , ограниченията са стандартните - 10х10см  (широчина и дължина ) и тегло до 500грама , височината е неограничена.

Направи ми впечатление последния надпис:

3 човека
2 години работа
1-во място

:) ето и самият клип.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QZK6KX8qj-A

12
Общ форум / Създаване на Quadracopter
« -: Септември 18, 2013, 02:05:59 am »
Здравей, много зависи първо за какво смяташ да го ползваш тоя куадкоптер. Но ако предположим че искаш просто да летиш с него - много по добър вариант е да си купиш стандартен контролер за такова нещо - например Hobbyking KK2.0 Multi-rotor LCD Flight Control Board - цената на това нещо е около 30$ , отделно ти трябват 4 мотора тук зависи каква големина искаш , но да предположим че ще са 28мм - добре е да избереш бавни мотори около 900KV

Ето този е подходящ - NTM Prop Drive Series 28-30S 900kv / 270w - не забравяй да си купиш и Accessory Pack за него който е още 2$ - това всичкото го умножаваш по 4 :)

Трябват ти и 4 ESC ( спийд контролера ) - най добър вариант е това:

Afro ESC 30Amp Multi-rotor Motor Speed Controller - цена 14$ бройката.

От тук насетне ти остават малко перки - като имаш предвид че ти трябват 2 прави и 2 с обратно въртене. Ето тук има много такива - като един комплект почва от 3$ , трябват ти поне 2 или 3 защото докато го настроиш ще потрошиш малко перки.

Накрая остава батерия - примерно 3 клеткова на 3300mAh s 35C - която е към 27$

Апаратура ти трябва минимум 4 канална - но е препоръчително да вземеш поне 6 канала - например Spektrum DX6i - цена чисто нова тук в БГ - 230лв от магазина.

След което в горната поръчка ще си добавиш един применик Orange R615 за 6$ и си готов с апаратурите.

Голямото предимство на КК2 контролера е че е най-лесен за настройка защото има LCD дисплей , със бутони и меню с което всичко става лесно. Има много по добри контролери от този - но са доста по скъпи и по трудни за настройка - ако това ти е първи куадкоптер си загубен направо с тях.

Та сметката до тук дойде:

Контролер KK2 = 30$
4x NTM Мотор - 17$ единия = 68$
4хESC Afro - 14$ единия = 56$
Батерия - 3300 - 27$
Перки 2 комплекта 7$
Приемник - 6$

Теглото на това всичкото клони около 1кг - така че доставка вероятно между 18 и 24$ ,

Общо всичко около 218$ , с такава доставка е вероятно да минеш на митница с което ще олекнеш с около 80-90лв още според горната цена

Или с други думи казано - сметката отива към 430лв. от ХобиКинг и още 230лв за апаратурата от БГ.

Иначе гледам че не си написал от къде си , ако си от София, мини на летището в Младост 3, събота и неделя има обикнвено поне няколко куадкоптера , ще можеш да разгледаш и да добиеш представа кое и как се прави.

Иначе ако почнеш схемата със - някакви мотори + някакви спийдове и някаква платка - шанс никакъв :) , Колегите правят и по сложни коптери с ардуино но там настройките са доста сложни.

Горното е примерна калкулация с надеждни и изпитани компоненти. Предполагам че може малко да се поевтини ако се изберат по евтини мотори или 10$ , но това няма да промени крайната цифра много.

Надявам се да съм помогнал с отговора.

Страници: [1]