Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - AA

Страници: [1] 2
1
Ардуино (Arduino) / Re: Инсталиране на bootloader
« -: Юни 28, 2015, 09:05:04 am »
  С този програматор я стане я не. Много е капризно програмирането с него. При мене много често е неуспешно и го зарязах.По-добре си направи STK200.
  http://robocraft.ru/blog/arduino/50.html

2
  Ако става въпрос да го пускаш и спираш, използувай за това SD входа, като му подаваш управляващ сигнал от някой цифров изход, а захранването да си е твърдо от 5 волта. Ако по някакви причини искаш да включваш и изключваш захранването не е добра идея да го подаваш директно от цифров изход - цифровия изход трябва да управлява реле или транзистор, които да които да комутират 5 волта към захранващия пин на усилвателя.

3
Ардуино (Arduino) / Re: въпрос за ардуино
« -: Август 25, 2014, 02:20:15 pm »
  Разполагаш с 14 цифрови входове/изходи и с 6 аналогови входа ( те също може да се конфигурират като цифрови).  5 релета ще заемат 5 цифрови пина. Термодатчика - примерно един аналогов. Остават достатъчно но  колко трябват за touch screen-a с дисплея аз поне не знам (вероятно има ваеианти). Ако вместо touch screen ползуваш LCD, примерно 2х16 за индикация и потенциометър за задаване на температурата, Arduino Uno ще е достатъчно със сигурност.

4
Ардуино (Arduino) / Re: въпрос за ардуино
« -: Август 24, 2014, 10:01:18 am »
    За моженето - може и да стане. Не е ясно каква е по-точно идеята - някой да разработи всичко това а ти да го повториш, или да си го разработваш сам и като има проблеми да търсиш конкретна помощ? Ако е първото - трудна работа. Ако е второто - почни нещата едно по едно - примерно с меренето на температурата. Не очаквай нещата да станат бързо - може и да станат де - зависи колко си навътре в материята.

5
Ардуино (Arduino) / Re: Ардуино сериал с усб
« -: Юни 11, 2014, 11:43:55 pm »
   За да направиш това, което искаш трябва да си направиш преходник USB-UART. Необходими са ти само Rx,Tx и Dtr . Tx се свързва към Rx на процесора ( извод2), Rx се свързва към Tx на процесора (извод3), Dtr - към долния край (по схемата, която си дал) на С4 ( за Reset ). Частта вляво от С4 я махаш. Най-лесно ( но не най-евтино ) е да си купиш FT232 и ако имаш навици за работа с подобни корпуси, да си направиш типовата схема на свързване. Линк за подобно нещо - http://easyelectronics.ru/preobrazovatel-usb-uart-na-ftdi-ft232rl.html 
   Може да видиш и картинките от линка - http://www.robotics-bg.com/discussion/index.php?topic=6791.0 ( темата за продажба не е актуална ) -  за връзката с компютъра се ползува USB-UART с FT232BL - линк към картинка на платката на преобразувателя - http://relhostpic.eu/images/2014/06/11/FwBtA.jpg
   

6
  Не става дума за някакъв особен код. Изгенерирай с Ардуино-то импулсна поредица - примерно 200мс. високо ниво, 200мс. ниско. Включи към съответния изход светодиод през съпротивление 1кОм и той трябва да замига. Подай това като данни на предаателя. Включи към изхода на приемника друг светодиод през 1кОм. Трябва да имаш същото мигане.
  Не е проверка на 100% но вероятно ще те ориентира.

7
  Можеш да пуснеш бавна импулсна поредица като данни данни на предавателя - примерно 2-3 Hz и с един светодиод в изхода на приемника да контролираш какво получаваш. Така можеш да прецениш до някаква степен работи ли радиовръзката.

8
    Има качен bootloader - за Arduino NG or olderw/ATmega168 - качен е  през ArduinoIDE 0023. Програмирането през ArduinoIDE може да стане с преходник RS232 - UART ( примерно с MAX232) или с преходник USB-UART ( примерно с FT232 ). Може разбира се платката да бъде и с чист празен процесор. А може и с bootloader и някакъв елементарен скеч ( или със скеч по желание).
   Описание на пиновете може да се види на картинката от линка:
  http://relhostpic.eu/images/2014/01/05/NT0YP.gif
  За програмиране през ArduinoIDE ползувам преходник USB - UART.  Като се премести джъмпера, който е до захранващия куплунг, на свободните пинчета до куплунга за програмиране, захранването по време на програмиране може да дойде от USB на компютъра.
   

9
   Платката е с Atmega168 и на нея има всичко необходимо за работата на процесора - захранващи вериги, верига за RESET, кварцов генератор. Изведени са аналоговите и цифрови пинове, както са в оригинала А0 - А5, D0 - D13, Aref. Изведен е ICSP конектор за програмиране. На друг конектор са изведени сигналите Rx, Tx, Reset - за програмиране през ARDUINO IDE със съответния преходник. Захранването е 5V DC. Размерите на платката са 40мм/43мм.
Снимки на платката:
http://relhostpic.eu/images/2014/01/01/jhCIx.jpg
http://relhostpic.eu/images/2014/01/01/fNOeF.jpg
http://relhostpic.eu/images/2014/01/01/Juey6.jpg

Цена 10 лв.

10
Кода в интерес на истината не съм го поглеждал но алгоритъма е малко мъгляво обяснен - поне според мене. Значи имаш четири входа и четири изхода. Проверяваш трите входа. ( Казваш че искаш микроконтролера да ги вижда като високо ниво - той вижда това което е на входа а не каквото искаме ние). Да кажем че искаш да се продължи нататък по алгоритма ако нивото е високо. А какво се прави ако на някой от входовете нивото е ниско? Предполагам нова проверка на датчиците - така ли е? Нека нивата на трете входа са високи - продължаваме нататък. Пускаме високо ниво на изходите вентилатор, клапан  и запалителна свещ за 4 секунди. След това проверяваме входа йонизатор - ако нивото е ниско спираме изходите, пак проверяваме датчиците и ако всичко там е наред пак активираме изходите за 4 секунди и пак проверяваме входа йонизатор. Ако след три повторения на този цикъл на входа йонизатор не се появи високо ниво, активираме алармата. Какво правим след като сме я активираме - държим я активна докато се намеси оператор ли? Ако пък на входа йонизатор се появи високо ниво примерно при втория опит, казваш че оставяме включени вентилатора и клапана - докога системата трябва да стои в това състояние? Предполагам, че при това положение трябва постоянно да се следят четирите входа и в зависимост от това какво има на тях да се взема решение какво да се прави нататък - така ли е?
    Мисля че трябва да си опишеш много подробно алгоритъма със всичките му възможни разклонения за да ти се получи работеща програма, или пък ако нещо не ти се получава и тогава да може да ти се помогне адекватно.

11
Електроника / дайте идеии
« -: Септември 02, 2012, 12:22:28 pm »
Цитат на: "vankuvar"
...ма въпроса с потенциометрите остава

  Четенето не са го отменили още - във форума има раздел ЛИТЕРАТУРА.
  Изтегли си "Първи стъпки в радиоелектрониката" на Шишков и много неща ще се изяснят. Още по-добре да си я купиш.

12
Електроника / дайте идеии
« -: Септември 02, 2012, 07:47:01 am »

13
http://www.sdelaysam-svoimirukami.ru/433-radio_zvonok_i_upravlenie_priborami_na_rasstojanii.html
  Въпроса е много общ за да се даде еднозначен отговор. Линка ще ти даде някакви насоки.
   Това 99 да не е 1999 - година на раждане?

14
Общо взето както се казва - трудно класно.  Имаш ли възможност да включиш осцилоскоп и да измериш RS нивата? Повечето преходници, които се продават, обикновено не се държат коректно с програматори и други устройства, предвидени за COM порт. Най-прилично като че ли се държат самоделките на базата на FT232. Обсъждане по въпроса има в линка - http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=5&t=9620 .

15
Общ форум / Здравейте, имам куп въпроси?
« -: Април 22, 2012, 04:01:23 am »
По първия въпрос - http://isohunt.com/torrent_details/275369477/?tab=summary - изтегли си архива - има най-разни полезни книжки - ще ти се изяснят доста неща и ще зададеш по-конкретно въпроса - така зададен е доста неясен и всеки може да си фантазира какво ли не.Разбира се няма смисъл да четеш наред - предполагам че сам можеш да си прецениш какво знаеш и какво ти е необходимо по нататък.
  За ARDUINO - http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?t=1728

Страници: [1] 2