Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - krasimir

Страници: [1] 2 3
1
Общ форум / Различен вид ID от RFID карта
« -: Юни 04, 2016, 08:14:48 pm »
Добър ден,

Използвам 125KHz RFID четец  и ардуино. През серийната комуникация получавам ID от вида 6A003E43DBCC - 12 символа цифри и букви. Купих си от ebay RFID четец на USB, но при него получавам ID-та от вида 0011206400 - 10 символа само цифри. Предполагам че получавам едно и също нещо, но в различен формат.

Как мога 10 цифрения код от USB четеца, да го конвертирам в 12 символен код, както този, който се прочита от arduino?

2
Ардуино (Arduino) / Re: Всичко за Арудино
« -: Януари 12, 2014, 08:37:52 pm »
Искам да рестартирам ардуино уно от пин - reset. Как мога да направя това? Като се свърже с масата или като му подам някакво напрежение?

3
Магазинът е в София. Стоките изпращат със Спиди.

5
Цитат на: "srmsvetli"
Много съм нещастен да го чуя!Това ще ми попречи в реализацията на следващият проект. :( Само Ардуино ли има този проблем?Проблема в самата платка ли е или може би в чипа(atmega328p-pu)или езика за програмиране?

А по сегашният въпрос:
Ако го накарам да проверява статуса на бутона преди всяко премигване?
Това сигурно ще  бави в изпълнението на SOS-а защото ще трябва да прочита всеки път кода и да проверява дали бутона е натиснат.


Не разбирам от програмиране, но ако проверяваш нивото на бутона всеки път би трябвало да стане. Това ще забави системата, но на практика няма да го забележиш защото ще отнеме някаква си милисекунда.

Тези устройства работят с цикличен код. Виждал съм истински PLC контролери, които се използват навсякъде в промишлената автоматизация. При тях е друго яче - може да изпълняваш много логики паралелно, последователно и както си пожелаеш. Но на практика не мисля че могат (че са подходящи) да намерят приложение в това хоби.

Аз преди две години правих нещо и исках някакви неща да се случват докато през цялото време мига един светодиод.

Тогава използвах това --> http://playground.arduino.cc//Bulgarian/MiganeBezDelay

Светодиодът си мига, а през това време останалата част от програмата си работи без проблеми.

6
Еми кода се върти. Минава ред по ред и ги изпълнява. Когато е стигнал до sos вече не може да го спреш. И да пускаш и да спираш бутони (тези команди са ти над sos кода и те изобщо не се прочитат) нищо няма да стане. Трябва да изчакаш да се извърти за да стигне до тях. Много е трудно да направиш с ардуино, няколко отделни неща да се изпълняват заедно независимо едно от друго, особено когато в кода имаш delay защото когато стигне до там всичко спира и часа.

7
Ардуино (Arduino) / Arduino mega adk волтметър
« -: Февруари 03, 2013, 03:25:41 pm »
Аз исках да правя същото нещо с ардуино, но нещата не се получиха както трябва. Проблема, който имах е че АЦП-то не мери точно. На теория при 5 волта трябва да има стойности 1023, но на практика не е така. Пробвал съм с различни източници (акумулатори и стабилизирани захранвания) и съм мерил с два, три различни мултицета.

На теория - 5/1023 =~ 0.004887, но на практика това число нито е толкова нито е постоянно друго. Варира 0,00468 - 0,0048... така на пръв поглед не е кой знае какво, но на практика мериш 4,27 волта примерно, а то показва 4,17... понякога може да се получи разлика от 0,3V.

П.П. С Ардуино Уно е това.

8
Практика / Мярка гр*см ?
« -: Ноември 01, 2012, 12:55:05 pm »
Голяма тема голямо нещо. Въртящият момент се измерва в Nm - сила по рамо. На много места пишат kg.cm или g.cm  защото е по ясно на повечето хора. Много хора не могат да си представят какво е Nm, много по-лесно и разбираемо за тях е g.cm защото могат да си го представят -
"Аха щом рамото е два сантиметра ще мога да вдигна 200 грама" - примерно.

Моторите и серво-машинките могат да работят дори и да няма земно ускорение. Те ще имат същия въртящ момент както и на земята. Въртящият момент не се променя (или поне не в големи граници) от положението на мотора в пространството. На определено разстояние от рамото, силата е постоянна, независимо дали рамото е вертикално, хоризонтално или наклонено. Просто тази сила винаги е перпендикулярна на това рамо.

tbyte  гр/см^2 прилича на някакво натоварване - маса върху площ.  Налягането се измерва в N/m^2  (Pa).

9
1. Принтер Lexmark X2550. Принтерът е стар и не работи много добре. На външен вид е запазен, но има няколко проблема. Първият е че няма мастило или ако има е много малко. Вторият е че понякога не искаше да захапе хартията, когато е по малко количество. Третият проблем е свързан със скенера – при сканиране, в едната четвъртинка на листа имаше едно леко розово сияние. Когато се сканира цветни неща не се забелязва много, но когато се сканира празен бял лист си личи. При желание принтера може да се стегне. Към него има захранващ кабел, драйвери и няколко празни мастила, но няма USB кабел. За неотговорно сканиране би вършил чудесна работа. Ако по някакъв начин може да му напълните касетките с мастило бихте могли и да разпечатвате.
Продавам го защото си купих нов.Цена 25лв.


2. Безжична камера. Камерата е в лошо състояние. Работи, но се вижда много лошо. Причината е както в камерата, така и в предавателя вграден в нея. Звук няма. Преди бях извадил предавателя от камерата (който едва ли е над 10mW) с идеята да го сложа на друга камера – но пак не се виждаше много добре. Приемника има лош външен и вътрешен вид (от вътре е ръждясал – не знам защо),  но работи добре. Пробвал съм го с друга камера и се вижда  добре. Честотата е около 1000MHz. За  камера има захранващ адаптер и преходник за 9V батерия. Приемника се захранва на 12V, но за него адаптер нямам.
Продавам я защото работи много лоши и си купих нова по добра камера и мощен видеопредавате. Ако разбирате от електроника може да си играете с нея. Приемника също може да се използва.


Запис, който направих вчера през TV тунера - ТУК

Цена 20лв.

3. Телефон NOKIA 7110. Вчера го пуснах и си звъннах от него – работи. Има лош външен вид. Няма антена, а под батерията има дупка (изгорено, разтопено). Има зарядно.
Продавам го защото не ми трябва, а някой може да му се изкефи.Цена 10лв.


4. Сателитен приемник  EuroSky SR401. Идея си нямам какво е това и от къде го имам. Не се интересувам от ТВ. Когато се включи в контакта свети. Има два бутона, с които се местят някакви канали от 0 до 500. Има и дистанционно.
Продавам го защото изобщо не знам как се работи с това нещо и едва ли някога ще го ползвам.

Цена 10лв.


5. WEB камера с вградена памет Trust spyc@m100. Това нещо съм сигурен, че работи, но не можах да го пусна защото не мога да намеря правилните драйвери. Стара е колкото света. Има едно бутонче с което може да правите 20 снимки. При положение, че камерата е сигурно на 10 години е излишно да казвам какво е качеството на образа.
Продавам я защото не ми трябва, искам да си купя нова камера, а пък и не мога да я подкарам.Снимки едно време направени от нея:

Цена 5лв.


6. Две камери Ezonics EZcam USB – може би по-стари и от света. С тях преди около 10 години направих първата видео връзка през MSN. За тях съм сигурен, че работят защото имам драйвери и са пробвани. Образът е лош, но да не се забравя и на колко години са.
Продавам ги защото не ми трябват.


Запис с нея ТУК

Цена за двете 10лв, за едната 5.


7. Две платки RAM 32MB SDRAM – двустранни. Знам ли от къде съм ги свалил?!
Продавам ги защото не ми трябват, а някой може да търси такива за някой много стар компютър.Цена за двете 5лв.
8. 3,5“ хард диск 2GB
Продавам го защото не ми трябва.Цена 2лв.9. Някакво зарядно на SONY за NIMH батерия. Пише 1,2V; 1,9A. Не знам за какво е.
Продавам го защото не ми трябва, а и не знам за какво е.

Цена 2лв.
10. Мишка IBM с топче, без скрол. PS/2 букса.Цена 2лв.11. Кабел LPT.
Цена 1лв.

Дал съм добро описание на всичко, което продава защото искам всичко да е точно, ясно и коректно.

Всички цени са твърди и не подлежат на коментар.

Обявата важи само за София.

Минимална покупка 10лв.

При покупка на стойност над 50лв. - 10% отстъпка.


При въпроси може да пишете в темата, на ЛС или на e-mail: [email protected]

10
Общ форум / Здравейте, имам куп въпроси?
« -: Април 21, 2012, 06:43:13 pm »
Киловат час - е електроенергия. Ако нещо има мощност от 1kW и работи в продължение на един час - това е един киловат час.
Ампер час - Обикновено това е един от основните параметри на един акумулатор. Ако акумулатор има капацитет от 1Ah и към него си поставил консуматор който харчи 1А - теоретично този консуматор ще може да работи един час.

Въпросите свързани с хидравликата не са толкова прости. Първо - това на каква височина искаш да повдигнеш товара не зависи от налягането, а от от количеството масло попаднало в хидравличните цилиндри. Примерно: Ако натовариш някакъв цилиндър и искаш да го преместиш на 10 или 100см. ти трябва едно и също налягане но различно количество масло. Един от основните параметри на помпите е така нареченият геометричен обем (Обем за оборот). Той показва с колко оборота трябва да завъртиш помпата така че през нея да премине необходимото количество масло.

Примерно ако имаш цилиндър с диаметър 50mm и искаш ход от 500mm - ти трябва обем около 10.10^-4 m3
Ако имаш помпа която има геометричен обем q=1.10^-4 m3/об - то тази помпа трябва да се завърти 10 пъти за да направи необходимият обем и цилиндърът да се премести на 500mm.

Налягането P=F/S (сила за единица площ).  F - е 1т. - 10kN
S ти е площта на буталото (буталата). Така пресмяташ необходимото налягане, което трябва да подадеш към цилиндъра (цилиндрите).  Налягането на помпата трябва да е по-голямо от това пресметнато налягане.

11
В Автоматизацията на дискретното производство това се наричат "модули за транслация". Най често се използват пневматични. Другите видове са електрически и по-рядко хидравлични.
Електрическите могат да бъдат с различни двигатели... стъпкови, серво, brushless и т.н.
Като стана въпрос за "линейни двигатели" и фесто... те са безумно скъпи но имат много висок КПД, високо ускорение и скорост, точно позициониране (микрони), твърда механична характеристика и други такива хубави неща.

12
Електроника / Захранване
« -: Ноември 28, 2011, 02:58:02 pm »
Може да използваш LM317. Виж в гугъл има много схеми. Има два резистора и когато пременяш тяхното отношение се променя напрежението в граници от 1,25V до (3-входящото напрежение).

Има и аналогични  импулсни регулатори (примерно LM2576), които има много малки загуби и греят много малко.

П.П. Обикновено скоростта на електродвигателите не се регулира с промяна на напрежението, а посредством ШИМ.

13
За всичко... / Модули за безжична комуникация.
« -: Октомври 23, 2011, 06:31:25 pm »
Здравейте,

сега видях че в роботев има някакви модули на 434MHz за безжична комуникация. http://www.robotev.com/index.php?cPath=1_30

Въпросът ми е как работят ? Пише че каквото се подаде на входа на предавателя, такова се прочита на приемника... но какво може да подадеш? Напрежение?  
Тоест примерно подавам 400 миливолта на пина на предавателя и на пина на приемника измервам 400 миливолта ?

Или нещата не са толкова прости ?

14
Други роботи / Голям quadrocopter във Варна
« -: Октомври 07, 2011, 10:05:25 am »
Е това значи да правиш бизнес.. и то какъв :-) Хем може да се занимаваш с хобито си хем и пари ти дават :-))

Ако можех да управлявам подобно нещо и  имах нюх към подобен вид снимки веднага щях сериозно да се замисля дали и аз да не направя нещо подобно :-)

15
Други роботи / Голям quadrocopter във Варна
« -: Октомври 06, 2011, 08:53:14 pm »
Управлява се със стандартно дистанционно използвано в RC моделите. Не само то е стандартно, бръшлес моторите, сервомашинките, жироскопа и акумулаторите също са широкоразпространение.

От летене не разбирам особено, но със сигурност е доста трудно. Всичко трябва да е много добре балансирано.

Страници: [1] 2 3