Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - krasimir

Страници: [1]
1
Общ форум / Различен вид ID от RFID карта
« -: Юни 04, 2016, 08:14:48 pm »
Добър ден,

Използвам 125KHz RFID четец  и ардуино. През серийната комуникация получавам ID от вида 6A003E43DBCC - 12 символа цифри и букви. Купих си от ebay RFID четец на USB, но при него получавам ID-та от вида 0011206400 - 10 символа само цифри. Предполагам че получавам едно и също нещо, но в различен формат.

Как мога 10 цифрения код от USB четеца, да го конвертирам в 12 символен код, както този, който се прочита от arduino?

2
1. Принтер Lexmark X2550. Принтерът е стар и не работи много добре. На външен вид е запазен, но има няколко проблема. Първият е че няма мастило или ако има е много малко. Вторият е че понякога не искаше да захапе хартията, когато е по малко количество. Третият проблем е свързан със скенера – при сканиране, в едната четвъртинка на листа имаше едно леко розово сияние. Когато се сканира цветни неща не се забелязва много, но когато се сканира празен бял лист си личи. При желание принтера може да се стегне. Към него има захранващ кабел, драйвери и няколко празни мастила, но няма USB кабел. За неотговорно сканиране би вършил чудесна работа. Ако по някакъв начин може да му напълните касетките с мастило бихте могли и да разпечатвате.
Продавам го защото си купих нов.Цена 25лв.


2. Безжична камера. Камерата е в лошо състояние. Работи, но се вижда много лошо. Причината е както в камерата, така и в предавателя вграден в нея. Звук няма. Преди бях извадил предавателя от камерата (който едва ли е над 10mW) с идеята да го сложа на друга камера – но пак не се виждаше много добре. Приемника има лош външен и вътрешен вид (от вътре е ръждясал – не знам защо),  но работи добре. Пробвал съм го с друга камера и се вижда  добре. Честотата е около 1000MHz. За  камера има захранващ адаптер и преходник за 9V батерия. Приемника се захранва на 12V, но за него адаптер нямам.
Продавам я защото работи много лоши и си купих нова по добра камера и мощен видеопредавате. Ако разбирате от електроника може да си играете с нея. Приемника също може да се използва.


Запис, който направих вчера през TV тунера - ТУК

Цена 20лв.

3. Телефон NOKIA 7110. Вчера го пуснах и си звъннах от него – работи. Има лош външен вид. Няма антена, а под батерията има дупка (изгорено, разтопено). Има зарядно.
Продавам го защото не ми трябва, а някой може да му се изкефи.Цена 10лв.


4. Сателитен приемник  EuroSky SR401. Идея си нямам какво е това и от къде го имам. Не се интересувам от ТВ. Когато се включи в контакта свети. Има два бутона, с които се местят някакви канали от 0 до 500. Има и дистанционно.
Продавам го защото изобщо не знам как се работи с това нещо и едва ли някога ще го ползвам.

Цена 10лв.


5. WEB камера с вградена памет Trust spyc@m100. Това нещо съм сигурен, че работи, но не можах да го пусна защото не мога да намеря правилните драйвери. Стара е колкото света. Има едно бутонче с което може да правите 20 снимки. При положение, че камерата е сигурно на 10 години е излишно да казвам какво е качеството на образа.
Продавам я защото не ми трябва, искам да си купя нова камера, а пък и не мога да я подкарам.Снимки едно време направени от нея:

Цена 5лв.


6. Две камери Ezonics EZcam USB – може би по-стари и от света. С тях преди около 10 години направих първата видео връзка през MSN. За тях съм сигурен, че работят защото имам драйвери и са пробвани. Образът е лош, но да не се забравя и на колко години са.
Продавам ги защото не ми трябват.


Запис с нея ТУК

Цена за двете 10лв, за едната 5.


7. Две платки RAM 32MB SDRAM – двустранни. Знам ли от къде съм ги свалил?!
Продавам ги защото не ми трябват, а някой може да търси такива за някой много стар компютър.Цена за двете 5лв.
8. 3,5“ хард диск 2GB
Продавам го защото не ми трябва.Цена 2лв.9. Някакво зарядно на SONY за NIMH батерия. Пише 1,2V; 1,9A. Не знам за какво е.
Продавам го защото не ми трябва, а и не знам за какво е.

Цена 2лв.
10. Мишка IBM с топче, без скрол. PS/2 букса.Цена 2лв.11. Кабел LPT.
Цена 1лв.

Дал съм добро описание на всичко, което продава защото искам всичко да е точно, ясно и коректно.

Всички цени са твърди и не подлежат на коментар.

Обявата важи само за София.

Минимална покупка 10лв.

При покупка на стойност над 50лв. - 10% отстъпка.


При въпроси може да пишете в темата, на ЛС или на e-mail: [email protected]

3
За всичко... / Модули за безжична комуникация.
« -: Октомври 23, 2011, 06:31:25 pm »
Здравейте,

сега видях че в роботев има някакви модули на 434MHz за безжична комуникация. http://www.robotev.com/index.php?cPath=1_30

Въпросът ми е как работят ? Пише че каквото се подаде на входа на предавателя, такова се прочита на приемника... но какво може да подадеш? Напрежение?  
Тоест примерно подавам 400 миливолта на пина на предавателя и на пина на приемника измервам 400 миливолта ?

Или нещата не са толкова прости ?

4
Искам да попитам мога ли да захраня ардуино уно през Vin пина с 12V ?

5
Здравейте,

от няколко дена имам ардуино и се опитвам да правя разни неща. Част от това, което искам да направя е когато на един от пиновете имам HIGH да завъртя една сервомашинка за няколко секунди и после да се върне обратно.
Това, което направих е следното: Когато подам "1" за кратко време на пина сервото се завърта, стои там определеното време и се връща обратно. НО, но.. аз искам сервото да се върне и когато на пина непрекъснато има единица. Тоест когато подам единица - дели ще е за една секунда или за един час, сервото да се завърти и после да се върне.

#include <Servo.h>

Servo servo;
int promenliva=0;
int sensor=8;  //na pin 8 postavqam butona
 

void setup()
{
  servo.attach(9);      // na pin 9 postavqm servoto
  pinMode(sensor, INPUT);  //definiram pin 8 kato input
}

void loop()
{
 promenliva=digitalRead(sensor); //na promenliva prisvoqvam stoinostta prochetena ot pin 8
 
if(promenliva==HIGH)  //ako butona se natisne (na pin 8 ima HIGH)
{
servo.write(130); //servoto e zavartqno na "130"
delay(2000);
}

  else
{
 
servo.write(100); //servo se zawyrta "100"

}


}
Мисля си че ако по някакъв начин преброя времето в което на пина има HIGH и после това време го задам като изчакване, нещата ще са ОК.

Но не знам как мога да пусна някакъв брояч.


#include <Servo.h>

Servo servo;
int promenliva=0;
int sensor=8;  //na pin 8 postavqam butona
 

void setup()
{
  servo.attach(9);      // na pin 9 postavqm servoto
  pinMode(sensor, INPUT);  //definiram pin 8 kato input
}

void loop()
{
 promenliva=digitalRead(sensor); //na promenliva prisvoqvam stoinostta prochetena ot pin 8
 
servo.write(100); //servoto e zavartqno na "100"
  if(promenliva==HIGH)  //ako butona se natisne (na pin 8 ima HIGH)
  ПУСКАМ БРОЯЧ
  {
 
   
servo.write(130); //servo se zawyrta "130"
delay(2000);  // v prodylvenie na 2 sek


servo.write(100); //sled tova se vryshta otnovo na "100"
delay(ПОСТАВЯМ ВРЕМЕТО ОТ БРОЯЧА)                    //tolkova vreme kolkoto e natisnat butona. Sled tova kogato se pusne servoto shte ostane pak v syshtoto polojenie zashtoto if funkciqta nqma da e izpylnena
 
   
  }

}


Излишно е да казвам, че съм начинаещ. Ако някой може да помогне ще съм му благодарен.

6
Електроника / Няколко въпроса
« -: Юли 27, 2011, 02:08:41 pm »
Здравейте,
от известно време правя нещо и май дойде времето да започна да се занимавам с Ардуино.

Първият ми въпрос е свързан със захранването на сервомашинка.
Искам да завъртам една сервомашинка, но Ардуино-то няма да може да дава необходимият ток. Мога ли на сервомашинката да й сложа отделно захранване (на плюса и минуса) ?

Другият ми въпрос е свързан с датчик за разстояние. Искам ако разстоянието стане по-малко от 50-60см (той да даде HIGH) и сервомашинката да ми се завърти.

Гледам ето този датчик http://www.robotev.com/product_info.php?cPath=1_29&products_id=262 който би ми вършил чудесна работа, но той засича обекти само до 10см.
Има такива, които си променят напрежението в зависимост от разстоянието до обекта, но те струват около 30 лева и ми е малко скъпичко.

Може ли да се измисли някакъв по-евтин вариант. Датчика НЕ ТРЯБВА да определя разстоянието до обекта, а само да отчита дали го ими или не.

7
Електроника / Въпрос за датчици и ардуино
« -: Декември 27, 2010, 06:52:33 pm »
Здравейте,

след време ще ми се наложи да направя нещо като робот на който ще са поставени различни датчици. Информацията от тези датчици ще трябва да се предава безжично.

Ще се опитам да обясня максимално точно и кратко нещата, които искам да направя. От електроника не разбирам особено, от писане на код още по малко, но все пак смятам, че ще се справя.


Скоро научих за Ардуино и мисля, че може да ми свърши работа.
Две са основните неща, които искам да направя.

Първото:
 - мисля, че ще е лесно. Ще поставя 4 датчика за разстояние, които ще работят 2х2. Тоест сигнала от първи и втори ще го считам за един, а сигнала от трети и четвърти като втори. Не ме интересува дали само единият се е задействал или и двата. Ще ги свържа към цифровия вход на Ардуино. Трябва да се изпълни следната логика:
Ако от датчик еднo или датчик две имам LOW, някой цифров изход трябва да стане HIGH и едновременно с това на друг цифров изход, който има ШИМ трябва да подаде сигнал с широчина на импулса около 2ms (с който трябва да завъртя една серво машинка) за около 1 или 2 секунди.
Ако от датчик три или датчик четири има LOW, друг цифров изход трябва да стане HIGH и едновременно с това пак трябва да подам импулс с широчина 2ms за около 1 или 2 секунди за да завъртя същата серво машинка.
На практика трябва да стане следното нещо:
Ако до датчик едно или две има обект трябва да включа едно реле и да завъртя една серва машинка за няколко секунди след което да се върне, а ако до датчик три или четири имам обект трябва да включа друго реле и пак да завъртя същата сервамашинка за няколко секунди и пак да се върне в първоначалното си положение.

Сега въпросите:
1 - това, което съм описал може ли да стане и ще работи ли?
2 - какво е бързодействието на датчика и какъв му е ъгловия обхват?
3 - мога ли да свържа двата датчика (първи и втори)  паралелно и да вкарам един сигнал в ардуино или трябва от всеки датчик да вкарам отделен съгнал?

Второто:
Това вече ще е по-трудно според мен. Ще имам няколко датчика. За измерване на влажността на въздуха, за измерване на температура, може би за измерване на магнитно поле... може и още нещо. Тоест 3, 4 датчика.  Информацията от тях трябва да я предам безжично на разстояние от около 50-100m (но сигурни) и да я визуализирам на компютър.

Въпроси:
1 - как да стане това? Мога ли да използвам същото ардуино с някой от модулите за безжична комуникация?
2 - как да визуализирам информацията, тоест как да включа компютъра в цялата работа?
3 - мисля да използвам два датчика за температура един, който да мери температурата на околната среда и един инфрачервен, който ще е подвижен и ще може да мери температурата на различни обекти. Това дали е разумно?
Този инфрачервения на какво разстояние може да измери температурата и какъв е ъгловия му обхват?
4 - виждам, че има и датчици за магнитно поле. Тези датчици могат ли да засичат пуснати електроуреди?
5 - гледам и този датчик. Какъв алкохол засича и каква трябва да му е концентрацията?

Страници: [1]