Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Dimitar Kurtev

Страници: [1]
1
Други роботи / Хексапод Тори V2
« -: Ноември 30, 2011, 11:27:48 pm »
Идва краят на магистратурата. :) Затова хлебарката ще бъде подобрена. Какво имам предвид:
-Промяна на конструкцията-укрепване на краката
-Прехвърлям кода за движенията върху Fez Mini - почти готово
-Добавям контактни сензори на краката -
-Добавям акселерометър
-Добавям сензор за разстояние
-Правя го автономен

За сега само първите две  са почти готови. Добавих към всеки крак по една щанга с ябълкови връзки, за да обира изкривяването на краката при ходене. Всички болтове са сменени със черни шестограмни болтове(много по- красиво изглежда).
До сега прехвърлях кода от C# проекта от лаптопа върху мъничкият FEZ Mini-много промени от към типовете на променливите се наложим, но върви стабилно, няма видими забавяния въпреки нелеките изчисления. Връзката с друго устройство ще си остане възможно чрез блутут- направих прост протокол за изпращане на команди; всяка команда е 2 байта - код на команда и стойност. На платката има интерпретатор, който ще управлява робота, когато не е в автономен режим.
Видео : http://www.youtube.com/watch?v=1cywgDU5Ehg

Скоро ще покажа и сензорите на краката- ще бъдат подобни като на  този дебелак(или ако имате други предложения):

2
Други роботи / Голям quadrocopter във Варна
« -: Октомври 06, 2011, 07:31:04 pm »
Докато разтъпквахме храната след обедната почивка видяхме на паркинга това животно. Конструкцията изглеждаше на 90 процента карбонова, има tilt/pan фотокамера, 4 големи ли-по батерии(предполагам по около 6-7 ампре-часа всяка), електрониката не можах да разгледам добре, но се управлява дистанционно - летенето от едното дистанционно, а камерата от друго. Със сигурност има някаква стабилизираща електроника(жироскопи, акселерометри). Много яка конструкция, механизмът, който върти камерата много ми хареса. Запознах се със създателя, но естествено му забравих името(, но разбрах, че е от Бургас); и със пилота се запознах. Каза че го е правил 3 години. Опитах се да разбера с какво се занимава, но човекът не беше от най- приказливите. Ето и видео как хвърчи и каца: http://www.youtube.com/watch?v=7m3GO_TmEg8


Евала!

3
Когато правих хексапода ми трябваше  серво контролер и в търсене на нещо, което да мога сам да сглобя попаднах на SSC32 модула за руския контролер MRC28. За около 2 седмици ги сглобих и успях да кача firmware с доста мъки, но в крайна сметка стана много добре. Печатните платки ги правих в една фирма и ако някой от Варна иска да си направи същите, ще им излезе евтино тъй като вече има готови шаблони; мястото, където ги правих се намира в Западна промишлена зона до входа на Метал, мисля, че фирмата се казва Инис или нещо подобно.

Ето и руският сайт: http://robozone.su/mrc28/

4
Други контролери / FEZ Mini контролер
« -: Март 25, 2011, 10:12:21 pm »
Миналата седмица куриер ми достави една много много малка пратка - оказа се FEZ Mini контролера, който поръчах едва 3-4 дена преди това(доставката се оказа много бърза).
Този контролер се различава от другите, които съм виждал най-вече по две характеристики:
- много е малък;
- и по това, че процесорът има вграден .Net Micro Framework 4.1.
Малък .. малък, колко да е малък ще кажете вие - ами аз ще ви кажа 2.8 x 4.8 см - малко по- голям е от Arduino Nano, но пък със значително по - добри характеристики.
Какво означава "вграден .Net Micro Framework 4.1" - означава, че ядрото съдържа в себе си малка версия на .NET Common language runtime и позволява програмата да се пише на C# без да да е нужно да познавате всичките особености на процесора; има голямо количество готови библиотеки за работа с всякакви видове периферни схеми, датчици, четци, мотори и така нататък. Ако те не ви стигат - можете бързо и лесно сами да си напишете.

Недостатъкът на подобна интеграция на .Net Micro Framework е че една и съща програма написана на асемблер или C ще върви по- бързо отколкото написана на C# на тази платформа. Но пък времето, което е нужно за разработка на някаква по- голяма задача намалява значително.

Основни характеристики:
Ядро: 72Mhz 32-bit ARM
Процесор: USBizi-100
FLASH: 148KB
ROM: 62KB
Входове/Изходи: 36
Други: FAT file system on SD cards, UART, SPI, I2C, GPIO, PWM, ADC, DAC, (TCP client/server, UDP, DNS, DHCP, using WIZnet W5100)...
Цена: 39.95$ + ~8$ доставка

Подробна информация на http://www.tinyclr.com

Малко снимки:5
Общ форум / Жироскоп с I2C интерфейс
« -: Декември 16, 2010, 09:36:10 pm »
Здравейте,

Някой има ли предложение от къде мога да закупя този жироскоп http://invensense.com/mems/gyro/itg3200.html или подобен с I2C интерфейс. Прегледах сайтовете на Футурел, Комет и Farnell, но не успях да намеря на такава достъпна цена (10$) като itg-3200.

Поздрави.

6
Други роботи / Хексапод Тори
« -: Юни 09, 2010, 11:56:31 pm »
Здравейте,

Преди около година почнах да се интересувам от роботика и този форум е един от първите, на който попаднах. Миналият септември реших, че ще правя за дипломната си работа робот от тип хексапод. Цели, които си поставих бяха:
-робот подобен на хексаподите на фирма Lynxmotion и Micromagic Systems с 3DOF(dimensions of freedom) на крак
-да не използвам готови части(говоря за скобите за сервотата, тялото и тн.)
-да не трябва да продам левия или десния бъбрек, за да събера пари за сервомотори ;)
-безжична комуникация (тогава си мислих за XBee модул, но стана с bluetooth)
-Софтуер за управлението му от PC да е лесен и интуитивен

В момента всичко това е готово. Резултат:
-Алуминиеви части - 1.5мм изрязани на водна CNC машина(отне ми около месец и половина да направя дизайна)
-19 серво мотора Hitec HS-325hb - не са достатъчно мощни, за масата на робота, но използвам ластици, които премахват натоварването върху моторчетата в изправено положение почти на 100%
-захранвам го от едно ATX захранване .. което купих за 20лв..- за батерии и зарадно не ми се даваха пари.
- управлението на сервотата става с SSC-32 контролер на фирма Lynxmotion.
-bluesmirf модул за комуникация
-инверсната кинематика е изцяло имплементирана в PC софтуера, който се получи доста приятен (писах го на C# .NET 3.5)

Стига приказки, ето и малко мат'рял :lol: :
http://www.youtube.com/watch?v=tEomme2tzkQ

Скоро ще му слагам глава със сензор за разстояние, линеен лазер и една стара web камера(направих си програмка с която мога да измервам разстоянието на обектите пред камерата с помощта на лазера и смятам да го пробвам с робота :))

PS. После ако искате ще кача и снимки, че много ми се спи сега  :(

Страници: [1]