Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - zen

Страници: [1]
1
Започнах един проект за механизирана глава на статив за фотоапарат. Това, което планирам да използвам за момента е 2 серво мотора (или 1 серво и 1 стъпков мотор) управлявани с Ардуино. Ще има и малко специализиран софтуер за PC.

Имам нужда от малко препоръки свързани с механиката и математиката. За сега съм планирал да използвам серво панта като тази
Пантата ще се сгъва на 135 градуса. Фотоапарата е 900 гр. Мисля да ползвам серво с голяма тягя за всеки случай (9.8 кг/см) като този http://www.robotev.com/product_info.php?cPath=1_40_45&products_id=276
Чудя се за въртенето дали да ползвам отново серво или за по стабилно да сложа стъпков мотор. Все пак ще има тежест отгоре около 1 кг. Другият проблем е, че нямам идея ако е стъпков мотор как да го закрепя към основата.

В момента правя груб 3D модел. Като е готов, ще пусна малко снимки.

2
Имам един проект, за който трябва да съхранявам 12K данни в RAM-та на Ардуино. Както се сещате то е невъзможно. Та се чудех някой ползвал ли е допълнителна RAM за Ардуино. Нещо от сорта на това:

http://home.comet.bg/datasheets/EEprom-I2C/doc5279.pdf

3
Електроника / Еквивалент на HR911105A?
« -: Юни 16, 2011, 07:08:35 pm »
Някой знае ли дали това може да се намери някъде в БГ:

HanRun HR911105A
Или евентуано някой ако знае с какво може да се замести. Искам да го използвам за една разработка. Имам контролер, който праща данни през RS-232 или SPI. Този конектор с един ENC28J60 и ще го пусна по мрежата.

4
Ардуино (Arduino) / Изработка на Shield за Arduino
« -: Юни 11, 2011, 10:14:29 pm »
Здравейте. Интересува ме някой пробвал ли е да си прави някакъв shield за arduino. Не говоря за вързан breadboard към контролера, а за платка върху него. Проблема ми е че, изходите от лявата и дясната страна не са в една линия и не може да се сложи отгоре универсална печатна платка. Това налага изработкана на "специална" платка. Вариантите са или да си я ецвам сам или да си я поръчам някъде да ми я направят. Някой ако е поръчвал някъде може да сподели. Обикновенно ако пазят шаблона излиза евтино, иначе може и доста солено да излезе.

5
Общ форум / Проект с файлове BOM, DBK, DSN, OPJ
« -: Май 21, 2011, 09:33:26 am »
Имам няколко проекта, всеки от който има по един файл от тези типове (BOM, DBK, DSN, OPJ). Някой знае ли с какъв софтуер мога да ги отворя.

6
Имам едно устройство, което се връзва към компютър и предава данни, чрез RS-232. До момента го връзвах жично. Искам да го вържа безжично. Мисля да използвам 2 Xbee чипа - един от страната на компютъра и един от страната на устройството. До сега не съм ползвал Xbee, така че ми е интересно дали някой тук се е занимавал с подобно нещо. Според мен няма нужда от допълнителени компоненти и само двата чипа трябва да са достатъчни. Коментари?  ;)

7
Напоследък имам големи проблеми с шаситата на роботите поради материалите, които използвам. Та затова въпросът ми към вас е от какъв материал правите телата. Аз ползвам дърво, и пластмаса та дори и картон. Също така веднъж и алуминий. Всеки един от материалите си има предимства и недостатъци.

mod: моля редактирай мненията си преди да ги постнеш, за да се четат по-лесно. Мерси

8
Електроника / Измерване на заряд на батерия
« -: Октомври 06, 2010, 08:29:06 pm »
Имам една батерия Ni-cd AA 700mAh 4.8V, която я използвам за захранване на последният ми робот. Искам да си направя схема, с която да измервам заряда на батерията. Т.е. на колко процента е батерията в момента. Имам няколко идеи, но искам и вас да чуя.

П.П. Може да се използва и Ардуино

9
Купувам-Продавам / Зъбни колела
« -: Септември 12, 2010, 09:48:15 am »
Правя един хексабот, за който ми трябват доста зъбни колела. Някой да знае къде в София мога да намеря?

10
Електроника / 38 kHz генератор с Timer 555
« -: Септември 06, 2010, 01:29:20 pm »
Някой има ли изпитана схема за генератор на 38 kHz с Timer 555. Има няколко теми във форума, но никъде няма работеща схема.

11
Line Tracer / Моят пръв Line-Tracer - ZEN-LT01
« -: Август 30, 2010, 06:36:48 pm »
Дойде времето и аз да ви представя нещо. Това ми е първото роботче. Понеже е най-лесно за начиаещ, реших да направя Line-Tracer. За да е по-универсален направих универсално шаси, което много лесно се отделя от електрониката. Към момента "мозъка" е с твърда логика. В следващите веерсии ще има развитие.

Шаси

Материали:

Редуктор Solarbotic GM8 (143:1) – 2 бр.
Колела Solarbotic 69 мм – 2 бр.
Скоба за монтаж на редуктор – 2 бр.
Болт с гайка 3х25 мм – 6бр.
пластмасова карта (ISO) – 3,5 бр.
Мънисто – 1 бр.
Медна тел -  15 см
Батерия Ni-Cd AA 700mAh 4.8V – 1 бр.

За редуктори избрах GM8 на Solarbotic. Защо? Предавателното, число им е горе долу по средата на предлаганите на пазара. Не е от най-високите, не е и от най-ниските. Г-образната форма прави задвижването по-компактно.Като материал за платформата използвах три пластмасови ISO карти (карти за пропускна система, фонокарта и т.н.). Две залепих една за друга за да стане по-дебело и една огънах, за да направя слот за батерията. Батерията е презареждаема и няма гнезго за нея. За това трябваше да импровизирам. Редукторите ги хванах към шасито с готовите скоби, които се продават.Добавих и отпред един Г-образен борд на който се хваща верхикално платката. За трето колело - едно мънисто на телена рамка :)

Електроника

Материали:

Оптрони QRD1141 - 2 бр.
Резистор 220 ома, 0.25 W - 1 бр.
Тригерни потенциометри 10 кило ома, 0.25 W - 2 бр.
Транзистор 2N3904 - 2 бр.
Монтажна платка - 1 бр.

Схемата е проста. Не използвам драйвер (примерно L293D).Връзката към батерията и моторчетата не е твърда. Използвал съм огънати рейки:Тестове

Ето и първия успешен тест. Имаше и няколко неуспешни, но след корекция на скоростта и трасето, нещата се наредиха.

Видео #1

Ето и снимка с несвързани кабели за да не пречатБлагодарности :)

И за електрониката и за механиката се допитах до форума и отговорите ми помогнаха. Частите за шасито (и оптроните) са от Роботев, електрониката от Пасат. Мерси на всички :)

12
Механика / Какви редуктори ползвате?
« -: Август 23, 2010, 07:36:27 am »
Интересува ме какви редуктори ползвате. Не като марка, а като предавка. Сега ми предстои да си взема нови и се чудя какви.

13
Най-важното при майсторенето на роботи е да е приятно. В приятна и комфортна обстановка. Това ме наведе на въпроса как изглежда вашето работно място? Къде ви е "работилницата"? В мазето, в кухнята на масата, в стаята на бюрото... Как си подреждате електронните елементи и т.н. Ще се радвам да споделите, а междувременно ще взема да направя една снимка на моето.

14
Механика / Монтиране на колела на мотор :)
« -: Август 15, 2010, 04:40:09 pm »
Имам много хубави колела, които обаче са за ос 6 мм. Всичките ми моторчета са 2мм и ги използвам без трансмисия. Трябва по някакъв начин да уплътня отвора в колелото и да го направя от 6 мм на 2 мм. Някой има ли идеи как ще стане най-добре. Какъв материал да използвам за да не превърта оста и да не е хлабаво.

15
Общ форум / Представяне
« -: Май 24, 2008, 01:43:30 pm »
Здравейте,

Казвам се Ивайло Димов и съм програмист. Роботиката и електрониката ме влекат доста но до сега не съм имал сериозни проекти. Сега ще започвам един такъв. Става дума за стационарна установка, насочваща камера към зададена точка (3D). Ще ви държа в течение и ще се надявам за вашата помощ.

Забравих да спомена че установката ще се управлява от компютър.

За сега съм още на основата на установката. Смятам да я въртя на ляво и дясно със стъпков шпинделов мотор от хард диск. Има оптрони от флопи за спиране на въртенето в края (буфер).

За управление на мотора за сега използвам програма която изпраща импулси към LPT порта. За в бъдеще най-вероятно ще изпозлвам програматор, но още не съм израл какъв.Добавка:
Тъй като получих запитване дали наистина има стъпков мотор в хардиска давам пояснение:

В харддиска има два мотора:
1. Мотора на четящата глава, който е стъпков
2. Мотора на шпиндела. Има много различни шпинделови мотори. На моя не пише абсолютно нищо. Има 3 извода, между които съпротивлението е еднакво. Спорихме с един приятел дали е стъпков или трифазен мотор, но според мен си е жив стъпков. При подаване на напрежение, на която и да е двойка изводи моторчето мръдва с една стъпка. Също така и при свободно въртеме се усещат магнитите. Мисля че е делта мотор.

Ако греша ще се радвам да ме поправите.

П.П А имам и един шпинделов мотор от доста голям диск от правец 16, който е с 8 извода.

Страници: [1]