Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Simeon

Страници: [1]
1
Други роботи / ArduinoWebTVGuide
« -: Август 17, 2011, 09:55:57 pm »
Контролерът Arduino Web TV Guide представлява устройство, командващо даден телевизор през интернет. Представете си как си седите пред телевизора и се чудите какво да гледате. Грабвате си лаптопа, таблета или GSM-а с WiFi, отваряте програмата на телевизията, харесвате си даден филм или предаване и в следващият момент вашия телевизор се сменя сам на избрания канал. Автор на проекта е Ивайло Димов.Тъй като този проект участва в конкурса Ардуино в Интернет, темата се открива от организаторите за да могат всички проекти да се представят едновременно и максимално еднотипно.

Подробна информация, електрическа схема и програмен код [линк].

2
Други роботи / Мобилен Google+ нотификатор
« -: Август 17, 2011, 09:54:42 pm »
Поради факта, че много често му се налага да е в стаи далече от компютъра, у Бойко Казаков се появи неприятното усещане дали не изпуска нещо в новата социална мрежа GOOGLE+. Затова е направил преносимо устройство, което да го държи в течение дали изобщо нещо се случва. Автор на проекта е Бойко Казаков.Тъй като този проект участва в конкурса Ардуино в Интернет, темата се открива от организаторите за да могат всички проекти да се представят едновременно и максимално еднотипно.

Подробна информация, електрическа схема и програмен код [линк].

3
Други роботи / Бирко 1
« -: Август 17, 2011, 09:53:00 pm »
Бирко 1 е проект за мобилен робот, управляван през интернет. Целта е пренасянето на бира (от където идва и името). За момента проекта е на база PPP (point to point) свързаност. Робота играе ролята на “сървър”, а приложението или в случая управляващия компютър е клиент. Автор на проекта е Кристиян Димитранов.Тъй като този проект участва в конкурса Ардуино в Интернет, темата се открива от организаторите за да могат всички проекти да се представят едновременно и максимално еднотипно.

Подробна информация, електрическа схема и програмен код [линк].

4
Други роботи / Градински контролер
« -: Август 17, 2011, 09:51:11 pm »
Както го подсказва и името, Градинският контролер е интелигентно устройство, което се грижи да полива градина, може да се контролира от Интернет, а също и да изпраща данни към Мрежата. Автор на проекта е Милен Стойчев.Тъй като този проект участва в конкурса Ардуино в Интернет, темата се открива от организаторите за да могат всички проекти да се представят едновременно и максимално еднотипно.

Подробна информация, електрическа схема и програмен код [линк].

5
Други роботи / Пет зонов термостат
« -: Август 17, 2011, 09:49:38 pm »
Устройството представлява петзонов термостат за отопление на жилище, който се управлява както локално от бутони във всяко помещение, така и дистанционно по Ethernet. Представлява модерен и енергоефективен начин за управление и следене на домашна отоплителна система. Автор е Михаил Панайотов.Тъй като този проект участва в конкурса Ардуино в Интернет, темата се открива от организаторите за да могат всички проекти да се представят едновременно и максимално еднотипно.

Подробна информация, електрическа схема и програмен код [линк].

6
Магазин Роботев обявява началото на конкурс за проект с отворен код. Проектът трябва да използва микроконтролер Arduino за да свърже физическия и виртуалния свят. Това включва всички проекти, в които до физическия свят достига информация за събитие, случило се в интернет (или обратно), както и всички проекти, в които събитие от виртуалния свят поражда друго събитие в реалния (или обратно).

Общата стойност на наградите е над 500 лв, срокът за представяне на проектите е 31 юли 2011.

Вижте този пост за допълнителна информация и условията за участие.

7
Проект Роботев, училището по роботика Robopartans и Българският форум по роботика организират първия в България фестивал по роботика и интерактивни обекти. Фестивалът е насочен върху игрите с роботите, роботиката като хоби, изкувство и образование и ще се проведе на 3 октомври 2010 в София.

В рамките на фестивала ще се проведат демонстрации в дисциплините Line Tracing и Mini Sumo, изложба с интерактивни арт обекти, както и представяне на проекти в областта на хоби роботиката.

Всеки може да кандидатства за участие в една или повече от тези три области с неограничен брой роботи/проекти. Включително може да участвате с повече от един Line Tracing и/или Mini Sumo робот.

Заявете участие в демонстрациите по Line Tracing и Mini Sumo като изпратите имейл на [email protected] с имената на робота/роботите и дисциплината в която ще се представят.

За да кандидатствате за участие в изложбата или представяне на проект изпратете имейл на [email protected] с кратко описание на проекта (снимки и видео, ако има), както и техническите и пространствени изисквания за да може да демонстрирате работата си. Добре дошли са проекти във всяка област – музикални инструменти, автоматизация на дома, интерактивни игри, хакнати играчки или друг вид забавни ботове, интеркативни инсталации и арт обекти.

Не е необходимо проектите и роботите с които кандидатствате да са вече завършени, но е задължително да може да ги реализирате до началото на фестивала.

Крайният срок за кандидатсване и записване е 20 август 2010![/u]

Участвайте, това е идеалната възможност да демонстрирате възможностите си и да накарате всички да ви завидят за уникалния бот!

Във форума по роботика има изчерпателна информация за правилата в Line Tracing и Mini Sumo.

8
искам да благодаря (с известно закъснение) на всички, които уважиха събирането през Април! Бяхме десетина човека, но с ентусиазъм за доста повече.

Отново трасето за следене на линия видя най-много енкшън и най-сериозни подобрения в сравнение със състезанието от 2009. Този път завършиха три пъти повече роботи и времето за преминаване на трасето чувствително падна. Всички се вместихме в 50 секунди (или по-малко).

По ред причини (за повечето от които съм виновен аз) през Май няма да има подобно събиране и предложението за следваща дата е 6 Юни. Докато не отеснее помещението, събиранията ще са в офиса/магазин/работилница на Роботев в кв. Гео Милев в София.

Част от идеите за усложняване на задачите и разширяване на обхвата на събиранията, които се споделиха през Април бяха 1) да има ново трасе за следене с пресичащи се линии и прекъснати участъци; и 2) полигон с размери 150 см х 150 см разграфен през 10 см, който да се ползва за задачи от типа робокуб. Като за начало може би ще е най-удачно задачата да е намиране на топка и преместването и до определена цел/позиция?

Всички мнения и идеи за това как да използваме полигона и как да направим събиранията по-интересни и полезни са добре дошли.

9
Практика / L293D + Arduino контролират мотор
« -: Април 20, 2009, 12:22:34 pm »
Това е примерна схема за връзване на L293D към Arduino и код за контролиране посоката и скоростта на въртене на електромотори. Благодарности на Том Игое (Tom Igoe), който е така добър да споделя знанията си.

Интегралната схема L293D е лесен за употреба H – мост, позволяващ да се контролира посоката на въртене на електромотори. В чипа всъщност има два Н – моста, един от лявата му страна и един от дясната. L293D има следните пинове:

•   Пин 1 (1,2EN) – контролира скоростта на въртене на мотор М1 (HIGH – пълна мощност; LOW – спрял; PWM – различна скорост в зависимост от стойността подавана чрез PWM
•   Пин 2 (1А) – логически пин който участва в контролирането на посоката на въртене на мотор М1
•   Пин 3 (1Y) – свързва се към единия от терминалите на мотор М1
•   Пин 4 и 5 – свързват се към (-) GND
•   Пин 6 (2Y) – свързва се към втория от терминалите на мотор М1
•   Пин 7 (2А) – логически пин който участва в контролирането на посоката на въртене на мотор М1
•   Пин 8 (VCC2) – захранва моторите и трябва да му се подаде напрежение подходящо за използваните мотори

•   Пин 9 (3,4EN) – контролира скоростта на въртене на мотор М2 (HIGH – пълна мощност; LOW – спрял; PWM – различна скорост в зависимост от стойността подавана чрез PWM
•   Пин 10 (3А) – логически пин който участва в контролирането на посоката на въртене на мотор М2
•   Пин 11 (3Y) – свързва се към единия от терминалите на мотор М2
•   Пин 12 и 13 – свързват се към (-) GND
•   Пин 14 (4Y) – свързва се към втория от терминалите на мотор М2
•   Пин 15 (4А) – логически пин който участва в контролирането на посоката на въртене на мотор М2
•   Пин 16 (VCC1) – свързва се към 5V

Ето и схема на чипа с описание на това кое краче с кой Arduino пин се свързва. Има и диаграма показваща как ще се държат моторите при различните състояния на логическите пинове, които се контролират от Arduino.снимка как изглежда чипа със свързано захранване (кондензаторите не са задължителни):Снимка с всички кабели свързани към чипа (бележките показват към какво се свързва всяка от жичките; тези без бележка са преходници свързани към бредборда (вж горната снимка); моторите М1 и М2 са свързани с по две жички – на тази снимка червена и черна):Снимка със свързани мотори и Arduino.


Страници: [1]