Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - xyz

Страници: [1] 2
1
За всичко... / Материални проекти.
« -: Октомври 04, 2017, 03:46:15 pm »
Започвам развитието на един интересен мащабен проект. Целта е да се организира по удачен начин разработката на някакъв общ предмет - може да е робот, а може и да е нещо друго, но от областта на технологиите,  а не някаква форма на изкуство.
Ако някой от вас има робот, който му се искало да завърши, но му се е видяло скъпо или не е могъл да намери правилните материали или машини за обработка - тогава може да се заинтересувате от проекта ми. Пишете ми тук на лично съобщение, за да ви дам повече подробности и същевременно да видите докъде съм стигнал.
Аз самият ще пускам такъв проект за съвместно завършване, но ако е само той, то смисълът е нулев. Трябва да има поне два проекта, за да пуснем проекта публично в интернет.

Имайте предвид, че съвместните неща пораждат редица проблеми за които аз вече съм мислил в проекта си как могат да бъдат преодолени. Не е толкова просто като - хаде да го правим...

2
Интересувам ме знаете ли за такива компоненти, но задвижвани с електродвигател и вграден в тях винт.
Вероятно готов вариант едва ли ще намеря, защото размерите са доста нестандартни. Затова питам също така, дали някой има идея как може да се произведе подобен детайл?
Допълнително предимство е, ако се запазва електропроводимостта между двата му края.

3
CNC и други машини / Стандарти за CNC машина
« -: Ноември 27, 2015, 01:48:15 pm »
На практика създаването на CNC машини се извършва или от някое предприятие, или единствената известна на мен друга възможност е "направи си сам". Наистина двама и повече човека не съм чувал да направят една CNC машина!

С тази тема имам намерение горната ситуация да се промени. Наистина разходите за CNC машина никак не са малки, така че ще е удобно, ако можеш хем да направиш част от машината, хем тази част да може да се ползва все пак, а не да стои като паметник. Но как може да се осъществи това?

Предлагам да се въведат някакви стандарти за конструкциите, така че на практика да можеш да направиш част от CNC машина, спазвайки тези стандарти. Така цели конструкции от различни разработчици ще могат да се обединят в работещо устройство.

Ето давам и конкретен пример:
  1. Механичната част за оси по x и y - прави се от един човек.
  2. Платформата по ос z - прави се от друг човек.
  3. Управляващата електроника - прави се от трети човек.
  4. Софтуера за управление - прави се от четвърти човек.
  5. Работен плот - прави се от пети човек.
За да може нещата от 1 и 2 да се съединят, то се въвеждат стандарт за сглобяването! Просто отворите в които ще се съединяват нещата ще са на точно определени позиции и ще се ползват разглобяеми елементи (винтове естествено)! Естествено имаме стандарти за да могат да се обединяват и всички останали компоненти.

Но за да стане стандарт, то трябва доста разработчици на CNC машини да го приемат! Затова идеята трябва да се представи някъде в уеб и да се популяризира активно...

4
За всичко... / Хоби професионализъм
« -: Ноември 02, 2015, 07:49:42 am »
Идеята на тази тема е свързана с нещо вече прочетено тук:
http://www.robotics-bg.com/discussion/index.php?topic=109917.msg151308#msg151308
Наистина в момента няма специалисти (всъщност са малко), а по-лошото е, че такива не се появяват, а ако нещо се появи, то по обективни причини отива да работи в чужбина.

Решението на такъв вид проблем аз го виждам в следните стъпки:
1. Създаване на среда, където могат да се развиват професионални навици в областта на металообработката.
2. Рафинирането на тази среда по такъв начин, че тя да стане много привлекателна за много хора.
3. Осъществяване на действия по агитация на младите да станат част от тази среда.

Моето мнение е, че хоби опитът на членовете на този форум може да помогне за създаването на подобна среда, но ако се направят някои промени в начина на мисленето.

Ето какво имам предвид с казаното по-горе:
1. Разбирането за начина на снабдяване със специфични компоненти. На практика начините са три: (1). Закупуваш готов компонент. (2). Реализираш го по начин по който успееш. (3). Поръчваш го да се направи с нужното качество и без компромиси. По отношение на точка (3) трябва да отбележим, че понякога можеш да го поръчаш на себе си. Примерно ако притежаваш струг и имаш нужда от стругован детайл - естествено ти ще си го направиш. Също така разликата между (2) и (3) е в това, че в (3) правиш почти всичко от стандартни суровини (прокат), докато при (2) много често използваш вече готово изделие и го преправяш да служи по начин по който не е било проектирано.
По тази точка 1 ако искаме да мислим по-професионално, то трябва почти винаги да избягваме вариантите (1) и (2). И докато при (1) това понякога е практически невъзможно (примерно не можеш да си сглобиш сам електродвигател, дори и да притежаваш всички суровини), то (2) можеш да го пропуснеш.
2. Отношението към цената на материали и труд. Много често се казва, че различни видове хобита не са евтино начинание. Но ако искаме да променим начина на мислене към по-професионално отношение, тогава трябва да гоним възможно най-евтиното решение, което отговаря на нужното качество на съответния продукт. Тук вече какво трябва да е качеството - това е въпрос на личен избор на човека с хобито! Наистина по-ниската цена прави даден продукт конкурентно способен на пазара.
Именно поради тази причина идеята е, като правиш нещо, то да го правиш паралелно с изчисление на цената. Ако закупиш нещо готово или просто вече го имаш от някъде - пак е добре да потърсиш в интеренет за такъв вид продукт с минимална цена. Не за да го купиш, а за да можеш да изчислиш крайната цена на това което правиш.
3. Обръщане на внимание на технологиите на производство. Когато правиш нещо като хоби, то се интересуваш то просто някак да стане. Да, но това е непрофесионално мислене. Трябва да анализираш отделните процеси които правиш дали могат да се автоматизират. Този анализ ще остане като сух текст, подобно на цената, но това е вид тренировка към бъдеща професионално изпълнение.
4. Анализ на характеристиките на продукта. Още едно нещо, което обикновено не е свързано с хоби дейността. Това също е вид анализ, който ще остане на хартия най-вероятно. За разлика от точки 2 и 3, обаче, нещата тук са малко по-различни. Такъв вид анализ може да е много интересен. Примерно да кажеш - подобно превозно средство може да се използва при еди какви си метеорологични условия. То може да издържи на такива екстремни натоварвания (които никога не могат да се случат на модела който вие притежавате) и така нататък.
5. Отношението към екипната работа. Това е оставено за последно, но може би е един от най-важните фактори, които разграничават хоби разработката от професионалната такава. Ако правиш днес автомобил - няма начин сам да го реализираш. Ще ти трябват много хора. И на практика в почти всяко по-сложно начинание това е ситуацията - трябва да се прави от много хора, всеки от които е специализиран в определен област!!! Ако решиш да правиш нещо по-сложно, то е нормално да търсиш хора с по-добър опит в проектирането или реализирането на отделни части от нещото. Разбира се, подобно коопериране ще е добре да бъде на бартерен принцип - сега ти правя това, а после ти ми правиш онова. Екипната работа има това предимство, че всички изпълнители са мотивирани да съдействат максимално качествено, защото накрая те са част от авторите на изделието...
Аз определено опитвам да прокарам един проект в това направление, но не ми се получава. Хората с които говоря, определено не се навиват да участват. Въпреки това ще продължа да търся.

Между другото в миналото много интересни изобретения са започнали от чисто хоби разработка. Като достатъчен пример можем само да си спомним какво са направили например братя Райт.

5
  В тази тема ще опиша една моя идея, която е свързана с не особено стандартно използване на CNC машина!
  Първо да опиша задача която трябва да разреша (и е свързана с един проект, който правя в момента). Да вземем не широка ламаринена лента, но доста дълга. Като я огъваме напречно на различни места, то можем да образуваме дадена фигура. Накрая примерно може да заварим началото и края.
  Именно такава фигура трябва да направя, но от малко по-дебела и твърда ламарина (дори може да приемем, че става дума за чугун). Такова нещо нито може да се огъва, нито може да стане точно както трябва. Решението към което съм се насочил е да бъдат изрязани пластини за отделните страни. След това те трябва да се позиционират както трябва и накрая се прилага заваряване.
  И именно точното позициониране е един от основните проблеми. Формата може да е доста сложна (в моя случай една от формите е деветоъгълник) и заваряване ъгъл по ъгъл ще нанесе огромна неточност някъде по средата на работата.
  И вече да опиша подробно идеята си по същество. В огнеупорна тухла (или друг материал, който да издържи на температурата на заваряването) с CNC машина се правят канали точно толкова дълбоки, колкото е ширината на ламарината (в моя случай размерът на тухла е достатъчен). Следва се контура на фигурата, която трябва да се получи. След като с CNC-то направим това, то следва да се изчистят ъглите, както съм показал на прикачената картинка вляво. Наистина електроженът (или оксиженът) трябва да има достъп до мястото за заваряване. Тъй като заваряването е под ъгъл, то ще е удобно ако гнездото не е с вертикални стени, а леко скосени. На фигурата съвсем условно съм показал това, с червено. Може и да не сме приключили! След като се сложат ламарините, то ще е добре да бъдат точно фиксирани, за да не мърдат. За да се фиксират както трябва, то предвиждам в средата на всеки детайл да имаме специални коси отнемания на стените, както съм показал на фигурата вдясно. Идеята е в тези места да се набият дървени клинове, които да фиксират лентата. Разбира се, това последното действие е само престараване, защото заваряването обикновено не се натискат физически детайлите.
  И една допълнителна забележка. Ако не може да се намери достатъчно тънко свредло с дебелината на ламарината, тогава каналът ще се прави по-широк, а при поставянето на детайла ще се подлага от едната или и от двете страни допълнителни ламарини. Те ще са значително по-къси, защото трябва да са далеч от мястото където се прави заварката.

6
Механика / Робот с хидравлично задвижване
« -: Септември 04, 2015, 05:10:55 pm »
Питам от чисто любопитство. Интересува ме някой занимавал ли се е с подобно "животно". На времето първият робот който видях на живо имаше пневматично управление. Всъщност нямам спомен какви бяха възможностите на робота, но че се управляваше със сгъстен въздух - това добре се е запечатало в главата ми.

7
Това за което говоря е за професионално реализиран робот, независимо за какво предназначение, а не за промишлен робот.
И така, за да направиш нещо професионално, то всички компоненти трябва да ти са професионални. Електрониката трябва да е създадена от професионален електро инженер. Или от любител, но специализиран тясно в областта по електроника, а не по всичкология.
Електрониката трябва да е професионално системно програмирана. За целта ти трябва човек, който е професионален системен програмист. Или пък да е любител, но който се е занимавал в 99% от случаите със съставянето на софтуер за микроконтролери.
Ако професионалния робот има зрение, то ти трябва професионален специалист в разпознаване на образите. Такъв, който е чел дебели книжки за изкуствен интелект, такъв който е писал статии и е ходил по конференции.
За робота ще ти трябва и човек по механиката. Той трябва да е професионален заварчик.
Ще ти трябва и човек, подготвящ материалите - той ще трябва не само да е професионален металуг, но също така ще трябва да познава и да има връзки с разнообразни предприятия. А и добър бюджет трябва, защото детайлите в единични количества са си скъпи.
Ще ти трябва стругар, заедно с изключително скъп струг.
Ще те трябва и човек инженер, който да анализира механиката. Той трябва да има знания по теоретична механика - не е нужно да е физик теоретик, но въпросните знания не са десетина страници, които да прочетеш някъде.
Ще ти трябва ... може би още много видове специалисти, за които все още не съм се сетил.


Накратко един професионален робот изисква много специалисти! Не е задължително всички да са висшисти, може и любители да са, но няма начин това да са знания и способности на един човек. Ако ще правиш робот сам - това си е хоби. Купумаш ардуино, купуваш разни механики и ги лепиш както децата в детската градина!

И ако ти си любител, който знае едно от горните - да ти си подходящ за роботиката, но ако намериш и останалите 20-на тесни специалисти. В противен случай това, което ще направиш може да се определи единствено като самоделка. Нещо за забавление.

Винаги съм си мислил, че трябва да има сайт, където специалистите от различните области да се обединяват, за да могат да направят нещо професионално. В противен случай всички направени роботи всъщност ще се оказат играчки с които си губите времето, а не такива, които могат в бъдеще да се окажат конкурентен продукт на пазара.

И така, ако си специалист, то отивай във вече изградена фирма по роботика на запад. Други избор нямаш и никой не иска да ти го даде...

8
Решил съм да правя една платка (съдържаща FPGA), но общо взето от електрониката разбирам само общите положения. Затова търся някой друг начинаещ като мен, за да я правим заедно. Основна цел - защото иначе самостоятелната работа става ужасно досадна и не можеш да дискутираш нищо.

Иначе аз имам един познат, което е професионален инженер по електроника. Но него мога да го питам само конкретни въпроси.

Може да ми пишеше и на лични при желание...

9
Някой може ли да оцени описваното в тези инструкции:
http://www.instructables.com/id/Create-an-internet-controlled-robot-using-Livebots/
и съответния сайт, който се описва в инструктажа:
http://livebots.cc/

Изгледа наистина интересно...

10
Електроника / Seascope SBC
« -: Юни 27, 2014, 09:03:56 am »
Някой по-запознат с електрониката, може ли да каже мнението си за "това животно":
https://github.com/malvira/seascope-sbc

11
Ардуино (Arduino) / Чува ли ли сте за Roboduino
« -: Януари 22, 2014, 05:13:03 pm »
Ето една препратка къде се предлага:
http://store.curiousinventor.com/roboduino-kit-servo-ready-freeduino-arduino-compatible.html
Доколкото набързо разбрах особеността му е, че захранващото напрежение е до всеки входно изходен извод и някои други малки промени.

Изобщо имам по-общ въпрос: Какво модификации на arduino познавате. Има ли смисъл да се ползват такива и при какви обстоятелства?

12
Това е тема въпрос.

Ако ви дадат някаква сума пари, която трябва да я вложите за развиване на хоби роботиката - какво ще направите? Но нека това да са пари, които не са разрешени за лично ползвате.

13
В тази тема описвам, как аз виждам начините за направа на зъбни колела.
Поръчката за отливането им от пластмаса е ужасно скъпо начинание и е смислено при големи количества.
Изработката с триони и пили ще го пропусна, защото е твърде бавно и неточно.
Един възможен, но също относително скъп начин е чрез поръчка за лазерно рязане.

И сега аз ще представя два мои незавършени идеи.
Първо да отбележа, че най-разумно е да се правят зъбните колела в по-големи количества.

Първият метод, който виждам е чрез специално фрезоване на зъбците. Изрязваме грубо кръгчета (от които ще се правят зъбните колела). Пробиваме дупка в средата. Нареждаме ги на един лост едно над друго, като дюнер. Оста ще се завърта от стъпков двигател. Освен това конструкцията трябва да поддържа и вертикално движение - този път може и с обикновено електромоторче.
На определено разстояние се монтира перпендикулярно колело на шмиргел. Въртейки оста и движейки я нагоре надолу ще получим идеални кръгчета (все още не зъбчати колела).
На друго място се монтира циркуляр със добре заострен връх. Този циркуляр ще трябва да може контролирано (със стъпков двигател) да се предвижва напред и назад. Оформянето на зъбците е чрез него. Стъпка по стъпка "дюнера" започва да се върти, а циркуляра в зависимост от завъртането или по-се приближава или по се отдалечава. Освен това имаме и непрекъснато движение нагоре надолу (на така наречения дюнер).

Втория метод е по-особен. Идеята е да се изреже от подходящ дебел картон (например мукава) съответното зъбно колело. Ако ни трябва в единична бройка - тогава може да се принтира формата на зъбното колело на принтер, след което листът с резултата да се залепи върху картона. Накрая с помощта на макетен нож ще се отреже зъбното колело.
Така изрязано колелото е неизползваемо, защото е меко. Затова накрая трябва да се импрегнира. Мислех си, че например може да се направи от подходящи течни съставки от които се произвежда пластмаса. След което след подходящо загряване да се втвърди. Ето тук намерих доста подобно за производството на пластмаса:
http://razrabotki-tpgpk.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Но явно темата е стара и авторът не ми отговаря. Това което е написано са общи положения и трябва реално запознат човек със съответните химически процеси.

С тази тема не приключвам, а само започвам да обмислям идеите за изработката на зъбните колела. Ако ми намерите някой подходящ химик (запознат с пластмасите), то ще ми бъде доста от полза по отношение на втората идея. Втората идея е добра и с това, че може да се ползва и за други детайли, необходими в роботиката.

14
Въпреки че въпросът ми звучи твърде общо, то всъщност ще питам нещо съвсем конкретно.
На сайта allelectronics.com може да се намери електромоторче по $1 (ето тук http://www.allelectronics.com/make-a-store/item/DCM-425/1.5-6-VDC-MOTOR/1.html). За съжаление не предлагат в Европа (а само САЩ Мексико и Канада).
На сайта на производителя mabuchi има форма за поръчка:
https://www.mabuchi-motor.co.jp/cgi-bin/form/e_pro_form.cgi?MAIL_ADDR=3
но очевидно това е за безнес поръчка. Интересно ми е ако се съберем достатъчно хора дали можем групово да си поръчаме електромоторчета с тази форма?

15
Форум на Web-мастъра / Промишлени роботи.
« -: Декември 02, 2013, 03:28:23 pm »
Предлагам в раздел "Проекти за роботи" да се създаде нов раздел с име "Промишлени роботи". Неправилно е да се счита, че тези роботи са далеч от хоби областта, даже напротив. Под промишлен робот се разбира такъв, който произвежда нещо. Примерно да сглобява определени детайли. Обикновено тези роботи са фиксирани неподвижно и имат няколко ръце с които работят.
Такъв вид роботи може да бъдат и мотивация. Примерно ако се направи робот, чрез който да се сглобяват други роботи. Възможността за автоматизирана "репродукция" винаги изглежда впечатляващо.

Страници: [1] 2