Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - kanadeca

Страници: [1] 2
1
Полезно...  ;)

2
Общ форум / Датчик отчитащ движение
« -: Август 30, 2007, 03:10:00 pm »
А защо не с фотодиод (тези, които са в датчиците на алармите)? От близо могат да засекат много тънки линии (корда), а ти говориш за малко пространство... А като разглобиш една такава аларма просто на мястото на светодиода, който мига при движение слагаш едно говорителче и готово!!!

П.С.:Само да питам от любопитство за какво ти е? Ако е за риболов не е много добра идея защото има един фактор вятър, който ще пречи на доброто функциониране.

3
За да се намери спонсор трябва да имаме поне 5-6 хубави проекта. Под хубави имам предвид нещо зрелищно и сложно, а не прости beam-чета, така че спонсор скоро няма да се намери. Затова предлагам да направим някакво състезание с роботи подобно на това в шоуто "Роботика". Предлагам да е с малки роботчета (до 2-3 кг), които са снабдени с някакво оръжие и са направени от евтини китайски части (може от колички с дистанционно) и ако съберем 7-8 да ги впуснем в зрелищна надпревара като накрая ще се бият до смърт. Не мислите ли, че така ще привлечем повече внимание към дейността ни. В началото всеки би предпочел да гледа разруха отколкото малки beam-чета ориентиращи се по светлината, не мислите ли?

Малко неясно говоря затова обобщавам: Предлагам да направим прости и евтини радиоуправляеми роботи снабдени с оръжие, които да преминат през няколко състезания и накрая да се бият до унищожение и по този начин да привлечем медиите и евентуално да заинтригуваме някой бъдещ спонсор.

4
С удоволствие бих се записал там, но едва ли ще мога да идвам по-често от веднъж на един-два месеца.

5
За всичко... / въпрос ??? за Л293Д
« -: Август 23, 2007, 04:52:01 pm »
Цитат
а серията L293 е драйвер за двигатели.


Не съм много навътре с роботиката затова попивам знания от другите, а това е цитат от Borislav. Също ако погледнеш datasheet за серията L293 ще видиш, че се наричат драйвери.  ;)

6
BEAM-роботи / Представям ви MFR 2007
« -: Август 23, 2007, 04:45:10 pm »
Кратко описание на проекта:

Робот - B.E.A.M. (Biology, Electronics, Aesthetics and Mechanics)

Име -  My First Robot 2007 (годината) => на български би звучал МПР (Моят Първи Робот)

Създаден по схемата "Най-простият робот 2 част".
Батерия - 4.5 V (Засега е такава, но е 2 пъти по-голяма и по-тежка от останалите части и доста озорва моторчетата, така че ще я сменя с батерийки тип "хапчета")

Елементи: драйвер за двигатели L293B (разликата между L293B и D е в ампеража. На B е 1мА, докато при D е 0,6мА); 2 броя чешки фототранзистори от серията KP (благодаря на Borislav за тях) и 2 резистора по 220 Ома всеки (също благодарение на Borislav).

Механика: 2 ел. моторчета предназначени за дискмен, които въртят хибрид между колело и крак. Този хибрид всъщтност представляват клечки за зъби разположени на 60 градуса (не по Целзий  :) ) една от друга. Шасито на робота представлява огромната батерия, а върху нея е разположена схемата.

Какво прави: Роботът върви към светлината. Ако светлина няма, той спира на едно място. Ако светлина попадне само върху единия фототранзистор се върти само едното моторче. Така роботът се завърта докато и върху другия фототранзистор не попадне светлина. Това придава илюзия сякаш роботът сам "търси" светлината.

Какво предстои: Мисля да купя лампи със слънчеви батерии и да го направя да се задвижва със слънчева енергия. Предстои също смяна на батерията и направа на ново шаси. Ще направя шасито от LEGO като по този начин то ще стане по функционално и красиво и най-вероятно ще започне да се задвижва от колелца. А по-нататък и още...

Снимков материал:Това е платката със запоените върху нея елементи.Пак платката, но гледана под друг ъгъл.Тук е закачена към шасито, т.е. закачена е върху батерията. Отдолу са моторчетата с колелата, но не се виждат.Ето го едното от моторчетата с "крак-колелото". Изглежда малко криво, но всъщност е така защото самото моторче е под наклон, иначе всичко е точно.

В момента роботът изглежда доста зле, но важното е, че се движи нормално. Ако успея да го направя със слънчеви батерии тогава ще мисля за ново шаси и за външен вид. По всяка вероятност това ще стане към средата на септември.

Съжалявам за лошите снимки, но фотоапаратът замина на ремонт и се наложи да ги направя с телефона.

ВНИМАНИЕ!!! Евентуални грешки при направата на робота по тази схема:
1.Ако подадем положителен сигнал от батерията на INPUT2 и INPUT3 от драйвера ни за двигатели L239D, роботът ще започне да избягва светлината.
2.Ако свържем някой от изводите за моторчетата (output 1,2,3,4) с GND (минуса на батерията), то нашето моторче ще се върти постоянно без спиране.

Ако откриете още нещо кажете...

Представих ви MFR 2007, вторият български BEAM робот.

Ако има обновления по работата ми ще променям първият си пост...

7
За всичко... / въпрос ??? за Л293Д
« -: Август 23, 2007, 04:23:48 pm »
L293D НЕ Е никаква интегрална схема. Това се нарича драйвер и то не за моторни двигатели, а за електро моторчета!!!

8
Форум на Web-мастъра / Честито ни 1000 мнение!!!
« -: Август 21, 2007, 10:51:45 pm »
Няма значение какво и колко ще имаме. Важното е, че в момента порталът се развива с невероятно темпо, което трябва да се полее :biri: ... обилно!!!

9
Форум на Web-мастъра / Честито ни 1000 мнение!!!
« -: Август 21, 2007, 10:07:56 pm »
Ето го и него... вече е факт. То е от Borislav във темата "Моят сумобот". Ето го и него:

Цитат
На базата на фотосензор (optocapler, оптрон) от тип RPR-220 (datasheet), който ми изпрати Ясен от София.  Много са хубави, наистина... Повърхността трябва да е на 6 мм от сензора. Имам всичко (без онези резистори, но още не съм ровил в елементите си), и утре започвам да сглобявам..  Това е засега!


За тези 2 месеца и тези 1000 мнения моите (предполагам и вашите) знания значително нарастнаха. Също така има все повече и повече ентусиасти готови да се задълбочат в тази наука - Роботиката. Пожелавам порталът да продължава в същия дух работата си, та даже и по-добре.  :clap:

П.С. Благодаря на всички съфорумци, без които нямаше да успея да направя моя 1ви робот. В момента го доизпипвам и скоро ще добавя тема, за да чуя вашите отзиви,мнения, критики...

10
Общ форум / Какви са тези части?
« -: Август 21, 2007, 11:29:26 am »
Цитат на: "yasko"
В общи линнии ако си намериш и някой стар RAM, чип може да си направиш една 8 битова микропроцесорна система с музейна стойност :)


Ехааа, това ме заинтригува. Стария компютър е с рам 32 MB, ама като гледам другите характеристики на мен ще ми трябва 1 МB  :D Та ще разясниш ли малко тази микропроцесорна система за какво евентуално ще мога да я ползвам?

11
Общ форум / Какви са тези части?
« -: Август 21, 2007, 09:43:15 am »
Намерих 2 части вкъщи и не ги знам за какво служат. Едната има нещо като прозорче и вътре се вижда една плочка, към която са свързани нещо като жички. Отгоре пише :
8404A
ET 2716Q-1
А отдолу: E01F0077B Има 12 крачета

По другата няма нищо освен 20 крачета и надпис:

8224
1  2
EF6800P
От долната страна пише H90 и EF 800, EF600

Съжалявам, че не мога да дам снимки, надявам се да ми помогнете.

12
Програмиране / RoboMap v.1.1.0.1
« -: Август 20, 2007, 09:49:30 am »
Не разбрах точно какво прави тази програма. Правиш си робот и посредством нея му правиш карта за дадена стая ли?

13
Други роботи / Летателен Робот!
« -: Август 04, 2007, 11:17:37 am »
Абе човек, ти си на 14 и едва сега започваш да се занимаваш с роботика... Направи един робот на колела пък тогава мисли за летене.  :P Без да те обезкуражавам смятам, че като начинаещ едва ли ще го накараш да се държи добре на колела пък ти мислиш за летене. Не го приемай лично, но хората, които си виждал по Дискавъри да правят самолетчета не са се хванали просто така... Те са учили - и то много!!!

14
Други роботи / Летателен Робот!
« -: Август 03, 2007, 05:51:22 pm »
Някои мечти без знания не могат да се осъществят.  8)

15
Литература / Инструменти
« -: Август 03, 2007, 04:29:22 pm »
Ако е по-мощен поялника просто ще трябва да внимаваш да не прегориш някоя част, т.е. като запояваш докосваш съвсем леко мястото и бързо отдръпваш.

Страници: [1] 2