Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Dare_Devil

Страници: [1] 2 3
1
@emil74: Би ли споделил все пак тази платка, че и на някой друг може да му е от полза :) На мен например ще ми е интересно да я разгледам :)

2
Благодаря за отговора. А по този начин може ли да се програмира и ATmega8? Логически ми се струва, че би трябвало да е идентично, но все пак да си питам :)

3
Всъщност "начинаещ" е много силно казано, но понеже не мога да се сетя за дума, която по-добре да описва тоталното ми непознаване на материята - и тя трябва да свърши работа.
От години си играя с разни прости схемички, но винаги съм отбягвал програмируемите контролери с мотива "бе сега не ми се занимава с това, друг път ще го разучавам". Е най-после тоя "друг път" дойде. Реших че достатъчно съм отлагал и си поръчах http://www.ebay.com/itm/UNO-R3-2012-Development-Board-MEGA328P-ATMEGA16U2-With-USB-Cable-For-Arduino-/230981135338. Поръчах го, но нямам идея как ще се оправям с това чудо и дали няма да го гледам като един голям камък. Малкото, което знам за Ардуино, е, че е гъвкава развойна среда. Оттук нататък - нищо.

Всъщност засега имам един основен въпрос - мога ли да използвам Ардуино като програматор, след което да извадя контролера и да го вградя за постоянно в даден проект? И като следствие на този въпрос идва и вторият - мога ли да използвам тази платка за да програмирам и други чипове, например ATtiny85 или ATmega8?

Когато сетът пристигне и започна играта с него неизбежно ще възникват и други въпроси, като тези, които смятам за много дебилни ще поствам в тази тема, за да може постепенно тя да събере на едно място неизбежните глупости, които минават през главата на всеки начинаещ.

4
Това ми се струва доста сложно. Няма ли да е по-просто ако кондензатора се влючи в трептящ кръг и се мери честотата на трептящия кръг по някакъв начин?

5
Здравейте, нужна ми е схема за управление на електродвигател чрез изменяне на капацитета на кондензатор. В ролята на кондензатор ще е дунапрен/пореста гума, облепена от двете страни с метално фолио. Искам колкото е по-голям натискът върху "кондензатора" толкова по-бързо да върти двигателя. Съответно ако няма натиск, да не се движи изобщо.
Единствения начин, който успях да измисля с мижавите си познания е този "кондензатор" да е част от трептящ кръг, като промяната на капацитета ще променя и честотата на трептене, но до тук ми стигнаха знанията...

6
А ако вземеш и да помислиш ще се сетиш, че в тия китайски часовници нито двигател има, който да може да произведе такава мощност, нито зъбни колела, които са в състояние да понесат каквото и да е натоварване. Но е нужно онова сивото в главата да не седи на standby.

7
И? Това, че ти имаш винтоверт какво общо има с темата?

8
Какво стана с поръчката?

9
И според мен :)
За "сухожилия" ще се използват велосипедни жила, за да може да се предава усилието откъдето ми е конструктивно удобно да е разположени конкретния "мускул".

10
Точно с ябълковидна става мисля да правя глезена, както и тазобедрената става. Въпроса ми беше по-скоро за това какви "мускули" да сложа - това, от което със сигурност има нужда е по двете хоризонтални оси, но се чудех дали е нужно да може да се движи и по вертикалната ос?

11
Една молба за съвет - дали ще има смисъл стъпалото да може да се върти настрани спрямо коляното? Ясно е, че целия крак ще трябва да може да се извърта настрани, но това движение може спокойно да идва от тазобедрената става. Т.е. чуденката ми е, дали глезенът да може да се върти настрани или движението от таза ще е достатъчно за възпроизвеждане на човешките движения?
От няколко дни ми се върти този въпрос, и все си гледам моите крака - глезенът се извърта настрани, но се чудя доколко има смисъл това движение от гледна точка на мобилността.

12
За мен една голяма (като наближи поръчването пишете - може да се окаже, че ще взема повече от една) - супер удобно нещо за тестове на схеми е това, много ускорява работата.

13
Другото, което би могъл да направиш е да го използваш за станция за програмиране на контролери - в горната част на кутията слагаш цокъл със схемата на програматора, който връзваш директно към порта. Ако ти се занимава може да му направиш някакво капаче, което да го предпазва като не се ползва. Можеш да го ползваш и като платформа за експерименти за директен контрол на периферни устройства през различни портове - COM, LPT и т.н.

Другото, което можеш да направиш е игрова машинка за стари класики (това ако си фен на стари игри де - игри като TIE Fighter, Colonization, UFO: Enemy unknown и т.н.)

14
Много хубаво сайтче, с приятни неща, но винаги ми отнема по една седмица за да намеря в него това, което ми трябва, че пустия му немски така и не го научих... Можеш ли да ми резюмираш наличните моторчета с редуктори?

15
Пръстите на стъпалата са необходими за баланс при ходенето. До голяма степен възнамерявам да копирам "механиката" на движение на човешкия крак - това ще помогне до много голяма степен за задачи от типа на изкачване на стъпало или прекрачване на ниско препятствие.
Смятам, че моторчета от електрически отвертки ще имат достатъчно мощност за да движат цялата система (но все пак не мога да съм сигурен преди да съм тествал конкретните моторчета де :) ). Все още търся подходящи.
Ето ги и скиците:
Тези дни ще направя нещо по-ясно, от което да се добие по-добра представа за идеите.

Страници: [1] 2 3