Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - xyz

Страници: [1] 2 3 ... 5
1
За всичко... / Материални проекти.
« -: Октомври 04, 2017, 03:46:15 pm »
Започвам развитието на един интересен мащабен проект. Целта е да се организира по удачен начин разработката на някакъв общ предмет - може да е робот, а може и да е нещо друго, но от областта на технологиите,  а не някаква форма на изкуство.
Ако някой от вас има робот, който му се искало да завърши, но му се е видяло скъпо или не е могъл да намери правилните материали или машини за обработка - тогава може да се заинтересувате от проекта ми. Пишете ми тук на лично съобщение, за да ви дам повече подробности и същевременно да видите докъде съм стигнал.
Аз самият ще пускам такъв проект за съвместно завършване, но ако е само той, то смисълът е нулев. Трябва да има поне два проекта, за да пуснем проекта публично в интернет.

Имайте предвид, че съвместните неща пораждат редица проблеми за които аз вече съм мислил в проекта си как могат да бъдат преодолени. Не е толкова просто като - хаде да го правим...

2
Интересувам ме знаете ли за такива компоненти, но задвижвани с електродвигател и вграден в тях винт.
Вероятно готов вариант едва ли ще намеря, защото размерите са доста нестандартни. Затова питам също така, дали някой има идея как може да се произведе подобен детайл?
Допълнително предимство е, ако се запазва електропроводимостта между двата му края.

3
Аз може ли да попитам за дефиниция за "Професионален робот", че не мога да разбера половината тема.
  Професионален робот е този, който е направен от професионалисти основно. Външно няма как да го разпознаеш от любителския. За да разбереш сравнението, то вземи два автомобила - най-общо казано един китайски и един немски. Двата много ще си приличат по всичко, но едното е професионално изпълнение (немското), а другото е любителско от китайци, които тепърва се учат да правят истински автомобили (и май все по-добре се справят).

4
CNC и други машини / Re: Стандарти за CNC машина
« -: Ноември 30, 2015, 09:02:59 am »
Далече си от истината. Всеки има различни нужди - един иска малка машина друг иска голяма,трети да е висока четвърти да е ниска , пети иска и чтевърта ос...Да не говорим че всеки има различно оборудване и че повечето ентусиасти извършват подвизи в мирно време с подръчни материали и съмнителни конструкций. Основното изискване е да е евтина, пък каква работа върши..
  Като изключим първото изречение: "Далече си от истината.", то явно всичко ти е ясно (както и на кой ли не друг). Явно слабо анализираш нещата, докато с фактите си запознат. Защото точно чрез стандартите всеки ще може да си задоволи точно нуждите по най-евтиния начин и с най-приемливото за него качество.
  Думата стандарт никога не е означавала ограничение, а е означавала по-големи възможности. Ето например стандарт за хартия A4. Ами ако ти трябва нещо по-голямо??? Тогава пак си има стандарт и той се казва A3!!!

5
CNC и други машини / Стандарти за CNC машина
« -: Ноември 27, 2015, 01:48:15 pm »
На практика създаването на CNC машини се извършва или от някое предприятие, или единствената известна на мен друга възможност е "направи си сам". Наистина двама и повече човека не съм чувал да направят една CNC машина!

С тази тема имам намерение горната ситуация да се промени. Наистина разходите за CNC машина никак не са малки, така че ще е удобно, ако можеш хем да направиш част от машината, хем тази част да може да се ползва все пак, а не да стои като паметник. Но как може да се осъществи това?

Предлагам да се въведат някакви стандарти за конструкциите, така че на практика да можеш да направиш част от CNC машина, спазвайки тези стандарти. Така цели конструкции от различни разработчици ще могат да се обединят в работещо устройство.

Ето давам и конкретен пример:
  1. Механичната част за оси по x и y - прави се от един човек.
  2. Платформата по ос z - прави се от друг човек.
  3. Управляващата електроника - прави се от трети човек.
  4. Софтуера за управление - прави се от четвърти човек.
  5. Работен плот - прави се от пети човек.
За да може нещата от 1 и 2 да се съединят, то се въвеждат стандарт за сглобяването! Просто отворите в които ще се съединяват нещата ще са на точно определени позиции и ще се ползват разглобяеми елементи (винтове естествено)! Естествено имаме стандарти за да могат да се обединяват и всички останали компоненти.

Но за да стане стандарт, то трябва доста разработчици на CNC машини да го приемат! Затова идеята трябва да се представи някъде в уеб и да се популяризира активно...

6
CNC и други машини / Re: Микро плотер
« -: Ноември 24, 2015, 11:42:03 am »
Целта е да не е скъпо и да е сравнително лесно за изпълнение.
По принцип тези две характеристики са взаимно изключващи се. Така например като си купиш готово CNC "изпълнението" от твоя страна е нулево.
Но искам да дискутирам само първото нещо - цената!

Останал съм с впечатление, че една важна част от цената е водещия винт, както и управляващите двигателчета (стъпкови или серво). И докато двигателчетата изглежда нямат никаква алтернатива, то водещия болт може да се скъси много, ако се ползва една техника за парцелиране на обработваната територия. Такава техника не съм виждал реализирана (иначе аз се сетих за нея), но определено реализацията й излиза от областта "лесно за изпълнение". Ако последното не е от най-съществено значение, тогава може и да обясня по-подробно за какво става дума...


7
За всичко... / Хоби професионализъм
« -: Ноември 02, 2015, 07:49:42 am »
Идеята на тази тема е свързана с нещо вече прочетено тук:
http://www.robotics-bg.com/discussion/index.php?topic=109917.msg151308#msg151308
Наистина в момента няма специалисти (всъщност са малко), а по-лошото е, че такива не се появяват, а ако нещо се появи, то по обективни причини отива да работи в чужбина.

Решението на такъв вид проблем аз го виждам в следните стъпки:
1. Създаване на среда, където могат да се развиват професионални навици в областта на металообработката.
2. Рафинирането на тази среда по такъв начин, че тя да стане много привлекателна за много хора.
3. Осъществяване на действия по агитация на младите да станат част от тази среда.

Моето мнение е, че хоби опитът на членовете на този форум може да помогне за създаването на подобна среда, но ако се направят някои промени в начина на мисленето.

Ето какво имам предвид с казаното по-горе:
1. Разбирането за начина на снабдяване със специфични компоненти. На практика начините са три: (1). Закупуваш готов компонент. (2). Реализираш го по начин по който успееш. (3). Поръчваш го да се направи с нужното качество и без компромиси. По отношение на точка (3) трябва да отбележим, че понякога можеш да го поръчаш на себе си. Примерно ако притежаваш струг и имаш нужда от стругован детайл - естествено ти ще си го направиш. Също така разликата между (2) и (3) е в това, че в (3) правиш почти всичко от стандартни суровини (прокат), докато при (2) много често използваш вече готово изделие и го преправяш да служи по начин по който не е било проектирано.
По тази точка 1 ако искаме да мислим по-професионално, то трябва почти винаги да избягваме вариантите (1) и (2). И докато при (1) това понякога е практически невъзможно (примерно не можеш да си сглобиш сам електродвигател, дори и да притежаваш всички суровини), то (2) можеш да го пропуснеш.
2. Отношението към цената на материали и труд. Много често се казва, че различни видове хобита не са евтино начинание. Но ако искаме да променим начина на мислене към по-професионално отношение, тогава трябва да гоним възможно най-евтиното решение, което отговаря на нужното качество на съответния продукт. Тук вече какво трябва да е качеството - това е въпрос на личен избор на човека с хобито! Наистина по-ниската цена прави даден продукт конкурентно способен на пазара.
Именно поради тази причина идеята е, като правиш нещо, то да го правиш паралелно с изчисление на цената. Ако закупиш нещо готово или просто вече го имаш от някъде - пак е добре да потърсиш в интеренет за такъв вид продукт с минимална цена. Не за да го купиш, а за да можеш да изчислиш крайната цена на това което правиш.
3. Обръщане на внимание на технологиите на производство. Когато правиш нещо като хоби, то се интересуваш то просто някак да стане. Да, но това е непрофесионално мислене. Трябва да анализираш отделните процеси които правиш дали могат да се автоматизират. Този анализ ще остане като сух текст, подобно на цената, но това е вид тренировка към бъдеща професионално изпълнение.
4. Анализ на характеристиките на продукта. Още едно нещо, което обикновено не е свързано с хоби дейността. Това също е вид анализ, който ще остане на хартия най-вероятно. За разлика от точки 2 и 3, обаче, нещата тук са малко по-различни. Такъв вид анализ може да е много интересен. Примерно да кажеш - подобно превозно средство може да се използва при еди какви си метеорологични условия. То може да издържи на такива екстремни натоварвания (които никога не могат да се случат на модела който вие притежавате) и така нататък.
5. Отношението към екипната работа. Това е оставено за последно, но може би е един от най-важните фактори, които разграничават хоби разработката от професионалната такава. Ако правиш днес автомобил - няма начин сам да го реализираш. Ще ти трябват много хора. И на практика в почти всяко по-сложно начинание това е ситуацията - трябва да се прави от много хора, всеки от които е специализиран в определен област!!! Ако решиш да правиш нещо по-сложно, то е нормално да търсиш хора с по-добър опит в проектирането или реализирането на отделни части от нещото. Разбира се, подобно коопериране ще е добре да бъде на бартерен принцип - сега ти правя това, а после ти ми правиш онова. Екипната работа има това предимство, че всички изпълнители са мотивирани да съдействат максимално качествено, защото накрая те са част от авторите на изделието...
Аз определено опитвам да прокарам един проект в това направление, но не ми се получава. Хората с които говоря, определено не се навиват да участват. Въпреки това ще продължа да търся.

Между другото в миналото много интересни изобретения са започнали от чисто хоби разработка. Като достатъчен пример можем само да си спомним какво са направили например братя Райт.

8
Хората са егоисти по природа, а ние българите още повече. И то дотолкова, че дори за собствена реклама им се свиди да дадат пари (така от която в последствие има вероятност да изкарват доста пари).
Ето например едно нищо и никакво колелце (доста подобно на тези в китайските колички за левче, но не съвсем същото, че да използвам от такава) търсих стругар да ми го направи - никаква точност не се изискваше на практика. Всички ми казваха цена, започваща от 10 лева нагоре. При тази цена (и имайки предвид, че доста детайли ще ми трябват в бъдеще), то ми излиза много по-разумно да си купя някой часовникарски струг втора употреба за 500 лева и сам да си правя каквото ми трябва. Единственото което ме спира е, че няма къде да го сложа въпросния струг за момента!
Освен всичко друго ти определяш само Бургас. Едва ли има много хора от там тук във форума. Ако опиташ да организираш нещо по-мащабно - тогава по-може да се намерят кандидати...

9
Вече си изчистих концепцията и остава да започна направата на CNC машина. Но никак не ми се почва, защото не съм се занимавал с подобна дейност. Някой има ли желание да правим CNC съвместно?

10
Идеята която даваш не е лоша, но определено в точно такъв вариант не може да се ползва. Парчетата тел нито ще фиксират добре пластината, нито са подходящи при самото заваряване, защото е възможно при този процес ламарината да се нагрее съществено.  Ако телчетата са близо, то те просто ще се заварят, което е неприемливо. Ако пък телчетата са далеч, тогава ламарината без проблем ще се деформира в краищата.
Решението е, като се направят специални облицовани в негорим материал телчета. Ще трябват и други фиксиращи елементи, които ще се прикрепят по същия начин.

11
Общ форум / Re: Автопилот за бъги
« -: Октомври 08, 2015, 04:41:52 pm »
Малко като offtopic, но преди време четох една статия в която се описваше система, за автоматизирано жънене (управлява се точно с GPS, но се инсталира на комбайн, а не бъги). Всъщност статията беше за друго, а това се споменаваше.
Т. е. казано накратко такива системи за управление и то на дизелови превозни средства съществуват! И цените са им едни такива - като намекът на bateAz.

12
  В тази тема ще опиша една моя идея, която е свързана с не особено стандартно използване на CNC машина!
  Първо да опиша задача която трябва да разреша (и е свързана с един проект, който правя в момента). Да вземем не широка ламаринена лента, но доста дълга. Като я огъваме напречно на различни места, то можем да образуваме дадена фигура. Накрая примерно може да заварим началото и края.
  Именно такава фигура трябва да направя, но от малко по-дебела и твърда ламарина (дори може да приемем, че става дума за чугун). Такова нещо нито може да се огъва, нито може да стане точно както трябва. Решението към което съм се насочил е да бъдат изрязани пластини за отделните страни. След това те трябва да се позиционират както трябва и накрая се прилага заваряване.
  И именно точното позициониране е един от основните проблеми. Формата може да е доста сложна (в моя случай една от формите е деветоъгълник) и заваряване ъгъл по ъгъл ще нанесе огромна неточност някъде по средата на работата.
  И вече да опиша подробно идеята си по същество. В огнеупорна тухла (или друг материал, който да издържи на температурата на заваряването) с CNC машина се правят канали точно толкова дълбоки, колкото е ширината на ламарината (в моя случай размерът на тухла е достатъчен). Следва се контура на фигурата, която трябва да се получи. След като с CNC-то направим това, то следва да се изчистят ъглите, както съм показал на прикачената картинка вляво. Наистина електроженът (или оксиженът) трябва да има достъп до мястото за заваряване. Тъй като заваряването е под ъгъл, то ще е удобно ако гнездото не е с вертикални стени, а леко скосени. На фигурата съвсем условно съм показал това, с червено. Може и да не сме приключили! След като се сложат ламарините, то ще е добре да бъдат точно фиксирани, за да не мърдат. За да се фиксират както трябва, то предвиждам в средата на всеки детайл да имаме специални коси отнемания на стените, както съм показал на фигурата вдясно. Идеята е в тези места да се набият дървени клинове, които да фиксират лентата. Разбира се, това последното действие е само престараване, защото заваряването обикновено не се натискат физически детайлите.
  И една допълнителна забележка. Ако не може да се намери достатъчно тънко свредло с дебелината на ламарината, тогава каналът ще се прави по-широк, а при поставянето на детайла ще се подлага от едната или и от двете страни допълнителни ламарини. Те ще са значително по-къси, защото трябва да са далеч от мястото където се прави заварката.

13
Механика / Робот с хидравлично задвижване
« -: Септември 04, 2015, 05:10:55 pm »
Питам от чисто любопитство. Интересува ме някой занимавал ли се е с подобно "животно". На времето първият робот който видях на живо имаше пневматично управление. Всъщност нямам спомен какви бяха възможностите на робота, но че се управляваше със сгъстен въздух - това добре се е запечатало в главата ми.

14
Електроника / Re: Seascope SBC
« -: Май 19, 2015, 07:35:41 am »
Малко стара тема, но реших да я вдигна. Някой знае ли подобни на показания продукт, но също така да са правени от ентусиаст (а не фирма и да няма голямо комюнити около проекта)?

15
Наистина предприятията вече са минало, но все още се срещат професионалисти и други много подготвени, като дори и нови такива се появяват.
Моята гледна точка е, че въпросните специалисти трябва да бъдат по някакъв начин привлечени във форума тук. Тях едва ли ще се навият да правят роботи - те или са твърде заети, или осъзнават колко ограмна работа е да направиш нещо пълно и професионално (едно време в заводите се получаваше някак, но без тях...). Затова към тях трябва по-специално отношение:
  Първо трябва да се изкопаят целево, а не да се чака те да се регистрират.
  След това трябва да имат свое място във форума, а не да се месят с начинаещи и напреднали в хоби роботиката. Предлагам да има раздел "за професионални и/или много опитни специалисти" в който отделните подфоруми да бъдат за съответен вид специалист.
  По-нататъшна стъпка е на специалистите да им намерим работа. Това вече си зависи от човека и с какво би желал да се занимава.

  Ще дам един пример. Попадна ми един форум за заваряване. В него явно админа разбира от тази професия. Можем да го привлечем във форума да се регистрира като специалист в подхорум "Заваряване". Има роботи, които изискват такъв вид операция. След това се измисля някакъв набор на робот, който изисква заваряване. Поръчва се на този човек да направи съответните компоненти за заваряване, като предварително хора от форума (включително мен) ще си поръчат такива набори.

  Защо е важно да се използват спациално направени компоненти? Защото първо чрез тях се привличат специалисти. Второ излизаш от 100%-товото хоби потребление. В много случаи се пестят пари. Наистина компонентите които се продават по сайтовете за хоби роботика разчитат да заработят от хоби роботика ентусиастите. Хората специалисти могат в много от случаите да продават компонентите на мното ниски цени (с малка надценка за труда си) и причината е, че те по този начин правят инвестиция. Наистина, ако съответния човек от форума тук успее да направи нещо използваемо, то той може да почне да го продава в по-големи количества и товага да поръча доста бройки от компонента (от съответния специалист на съответно по-висока цена). Това е много подобно на безплатните мостри, които фирмите за електроника изпращат. Могат да ти пратят безплатно GPS чип или микроконтролер. Но ако искаш да имаш платка като Ардуино за хоби експерименти и забавление - тогава няма как да я получиш без да платиш (включително съответната надценка).

  И още едно направление свързано със специалистите е възможността те да изнасят безплатни уроци. Аз например вече споменах, че планирам да правя нещо подобно, но не за област от роботика, а за цифрова електроника. Ако обучаваните получават обучението безплатно, то ти първо си създаваш и осъвършенстваш програма за преподаване. Второ получаваш потенциални потребители на нещата, които правиш като специалист (защото докато обучението е безплатно, то използваните при обучението материали трябва да се заплащат).

Страници: [1] 2 3 ... 5