Случайно попаднах на този клип в youtube и много ми хареса простотата на изпълнение.
Имам идея за една малка базова платформа с възможност за надстройка на различни инструменти.
Поради това,че за да се реализира по-висока точност с предаване на движението с корда се налага да се ползват двигатели със стъпка 1,8 градуса смятам,че е по-разумно да се използва винт и гайка .Ако устройството е с малки размери и е за учебна цел и малки натоварвания ,мисля,че няма да има проблем да се използват гайка и винт със стъпка 6мм.Стандартната резба на този размер е със стъпка 1мм.В такъв случай двигател с 7,5 градуса,който и, 48 стъпки на оборот,ще може да се ползва за движението.
Точността ще е 1мм/48 стъпки = 0,0208мм или приблизително 0,021мм.При half step тази точност ще е 1мм/96 стъпки =0.0104мм или приблизително 0,01мм на стъпка,което е предостатъчно.
Целта е да не е скъпо и да е сравнително лесно за изпълнение.
Такива двигатели има в принтерите и копирните машини и са сравнително лесно достъпни.Не са необходими големи мощности.Идеята ми е да се ползва ,като плотер за платки и евентуално за тестове за рязане на картон,пластмаса и дърво.
Имам предложение към всички,които имат желание да се включат в проекта с идеи и предложения
Направих скици на ръка.Надявам се ако мога в почивните дни да направя по-добър чертеж и да го представя,за да можем да го обсъждаме.
Предлагам ви да изгледате всички клипчета за плотера за платки.
Такива двигатели има в принтерите и копирните машини и са сравнително лесно достъпни.Не са необходими големи мощности.Идеята ми е да се ползва ,като плотер за платки и евентуално за тестове за рязане на картон.пластмаса и дърво.
https://www.youtube.com/watch?v=rLQajSRnELcМоже да се ползва ардуино,като е на автора или друг контролер.Въпросът е да е достъпен и лесно програмируем.
Очаквам вашите идеи.