Не губи кураж идва нов тираж, както се казва
Проблема, който описваш значи че няма връзка между програматора и чипа. Възможните причини са доста:
1. По коя схема прави програматора, Борислав беше постнал два вида, ползвай тази:
http://www.robotics-bg.com/forum/viewtopic.php?p=490#490Провери внимателно свързването, да няма грешка.
2. Настройки на PonyProg, написах една тема за тези неща.
Като избереш "Step->Interface setup", може направиш тест има бутон "Probe", резултата трябва да е полжителен, това може да стане и без закачен MCU. Ти казваш че си тествал различни интерфейси, но при мен единствения, който ми позвалява да избера "LPT1" (паралелния порт) е AVR ISP I/O. Коя версия на PonyProg ползваш?
3. Схемата на свързване на MCU, провери дали нямаш грешка при връзките, виж дали процесора има захранване на съответните пинове. Дал съм схема на свързване на ATMEGA8 и минималните компоненти, които са необходими за да тръгне процесора. Между другото процесора чисто нов ли ти е? Новите процесори идват настроени да ползват тактов сигнал от вградения осцилатор (1MHz), така че могат да се програмират дори да не е свързан външен кварц.
4. Евентуален проблем с паралелния порт, но това е малко вероятно. С WinXP ли си?
Провери тези неща, няма начин да не тръгне, нещата са тествани. Ако пак не става на сбирките на клуба, може да погледнем на място нещата.