Благодаря за отговора! Не е нужно да реагира на точно определено разтояние,ами примерно на около 1м.Мислех си че би могло да стане така: За генератора 40kHz с таймер 555 схема, а за приемната част нещо подобно на схемата с TSOP-а, само че разработена да приема сигнала даван от уз датчика и да задейства едно реле когато се получи отразяване на сигнала, демек има някакъв обект пред сензорите.Смисъл не търся да се задейства на определено разтояние или да измерва делечината на обектите, не, просто да включи релето, когато засече обект.А аз за инфрачервения детектор съм използвал инфрачервен фотодиод и фототранзистор.Схемата е елементарна с по няколко транзистора.Изработил съм 2 схеми на примената част и 1 на предаватела с 2 последовалено свързани диода.Единият е за едното ''око'' а другия е за другото.На изхода имам H мост с 2 релета контролиращи мотор, който върти главата.
Това прочетох за сензорите:
Ултразвукови сензори
Ултразвукът е акустична вълна с честота f0 между 20 kHz и десетина MHz, която се разпространява във въздуха със скорост va около 340 m/s. Последната зависи слабо от физическото състояние на въздуха, което позволява измерване на разстоянието между сензора и обекта да се прави чрез времето за изминаването му. Предавателят в сензора излъчва акустична вълна под формата на импулси с честота около 1 Hz, които достигат до обекта, отразяват се и се връщат до приемника. Сензорите за индустриални приложения имат f0 до около 500 kHz. Отразената вълна се приема от акустичен преобразувател, а компаратор измерва времето между излъчването и приемането на вълната. Изходът на сензора обикновено е аналогов (напрежение 0-10 V или ток 4-20 mA) и е линейна функция на разстоянието l до обекта. Специфичен параметър на ултразвуковите сензори е чувствителността им (понякога се нарича стъпка на измерване), представляваща промяната на сигнала при изменение на l с 1 cm. Типичните й стойности са няколко десетки mV/cm.
Значи по това което съм разбрал, датчикът от парктроник има приемо-предавателна част в един корпус, което е много удобно.3 извода, два захранващи и един изход.Сега остава да разбера дали е по напрежение или по ток и да го използвам в схема с релеен изход. Може и да не съм прав, но така го разбрах.
Някой обаче са с 2 извода --
http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%94%D0%90%D0%A2%D0%A7%D0%98%D0%9A+01