Здравей Yasko!
Ами нещата все още са на чертожната дъска. Проекта ми е много амбициозен. Идеята е да се направи летящ робот който може да има практическо приложение за разузнаване, шпионаж и откриване на изгубени в планински месности хора. Както става ясно потенциалното му ползване за разузнавателни цели абсолютно изключва използването на какъвто и да е вид лъчи, звук и т.н. за да не бъде засечен. Паралелно с това се изисква ва е способен да работи и без GPS поради това, че е необходимо да е боеспособен и при напълно разрушена (заглушена) комуникационна инфраструктура. Не е предвидено да има дистанционно управление тъй като то е нецелесъобразно. На борда робота ще има малък, но ефективен набор от устройства позволяващи откриването и заснемането на различен вид обекти. Именно поради това, че е необходимо да могат да бъдат откривани хора се нуждаех от сензор който да може да прави това от разстояние без да излъчва. Все още не съм разгледал в подробности сензора който ти спомена и не знам дали обхвата е достатачно голям. Подозирам, че ще ми трябва подобен сензор, но с по голям обхват. За сега основните ми проблеми са свързани с навигационната система на апарата. До този момент имам готов проект включващ:
1. Корпус със малка ефективно отразяваща повърхност
2. Специален материял адсорбиращ лъчи и вълни в широк диапазон който ще се ползва като покритие на корпуса.
3. Примитивна, но много евтина хоризонтално стабилизираща система.
(възможно е да бъде подобрявана с времето)
4. Специална пасивна система (много надеждна и с голям радиус на
действие) за локализиране на обекти посредством звука издаван от тях. Приех, че няма летателен апарат който да не издава звук, а след като K-1 (така се казва бъдещото ми творение) няма да се вижда на радарите (в повечето случай) то той трябва да се грижи за това да не стане някоя беля (под беля в случая се разбира катастрофа).
5. Система за разсеяно топлоотделяне. Температурата на корпуса на апарата както и на близката околност е практически непроменена.
какво предстои да се проектира и добави:
1. Алтиметър.
2. Приемлива навигационна система (много голям проблем)
3. IR сензор за откриване на различни обекти.
4. Камера която да може да заснема обекти в IR и в видимият спектър. (ако няма начин да стане с една тогава 2 отделни)
5. Система за проследяване на GSM. Смисъла на системата е в това, че ако някой се е загубил в планината но GSM-а му е включен дори да няма обхват (да не намира клитка) то апарата ще се опитва да намери и ще излъчва. По този начин намирането на бедстващият ще е много по лесно, а това може да е животоспасяващо.
6. Насочени микрофони за прослушване на земната повърхност.
7. Интерфейс за връзка с компютър (разбира се това ще се ползва когато робота се е завърнал и трябва да докладва какво и къде е засякъл по предварително зададеният маршрут).
8. Слънчеви панели - за сега ще се ползват само при издирвателни и спасителни операции, но в бъдеще не се знае